OBS-ohje

Käyttäjältä 27.6.2014Kaikki artikkelit, Oppaat

Kiinnostaako streamaus, mutta alkuun pääseminen tuntuu hankalalta? Peliyhdistys Legacyn kanssa yhteistyössä syntyneen oppaan avulla pääset tuottamaan laadukkaita suoria lähetyksiä ilmaisella OBS-ohjelmistolla.

Mikä on OBS?

Open Broadcaster Software (OBS) on ilmainen, avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto Windowsille, jolla voit lähettää reaaliajassa ääntä ja videota verkkoon, taikka tallentaa sitä paikallisesti omalle kovalevyllesi. Vastaavia kaupallisia sovelluksia ovat esimerkiksi XSplit Broadcaster ja Livestream Procaster. Tässä oppaassa käsitellään OBS:n 0.625-version käyttöönottoa yksityisen henkilön näkökulmasta. Opasta voidaan päivittää tarvittaessa myöhemmin. Palautetta sekä parannus- tai korjausehdotuksia ohjeen tekijöille voi antaa tämän artikkelin kommenteissa tai olemalla suoraan yhteydessä PeliLegacyyn.

OBS tarjoaa mahdollisuuden streamata (lähettää verkkoon) kuvaa ja ääntä moniin suosittuihin palveluihin, jollaisia ovat esimerkiksi Twitch.tv, YouTube, Hitbox.tv, Livestream ja UStream. Useimmille palveluntarjoajille on jo valmis toteutus ohjelmistossa, jolloin käyttäjän tehtäväksi jää vain hienosäätää laatuasetukset ja syöttää palveluun kirjautumiseen vaadittava avain. Paikalliset tallenteet OBS:n käyttäjä voi varastoida omalle tietokoneelle MP4- tai FLV-muodossa, jolloin niitä voi editoida erillisellä muokkausohjelmalla myöhemmin.

OBS tukee nk. pelikaappausta (Game Capture), jolloin kuva otetaan suoraan näytönohjaimen muistista ennen kuin se piirretään näytölle. Tämä on hyödyllistä etenkin pelien kanssa, mutta ei välttämätöntä. Kuvaa voi kaapata myös koko näytöltä, yksittäisestä ikkunasta tai rajata oman alueensa näytöltä. Voit liittää lähetykseesi myös esimerkiksi web-kameran tai videonkaappauslaitteen tallentamaa kuvaa. Suoraan lähetykseen voi lisätä saumattomasti myös kuvia ja tekstiä.

OBS:n ominaisuuksia voi laajentaa suurella määrällä erilaisia lisäosia (Plugins). Liitännäisten avulla voit kaapata esimerkiksi web-sivun sellaisenaan tai toteuttaa mikrofonin automaattisen mykistyksen ja avautumisen tietyn desibelirajan ylittyessä tai alittuessa. Kaikki liitännäiset eivät kuitenkaan ole valmiita tai vakaita, joten niitä asentaessa kannattaa miettiä tarkkaan tarvitseeko kyseistä toiminnallisuutta. Lisätietoa lisäosista ohjeineen löydät täältä.

Avoimen lähdekoodin projektina OBS ei maksa käyttäjilleen mitään, joten se madaltaa huomattavasti streamaamisen aloittamisen kynnystä. Ohjelmiston kehittämiseen voi luonnollisesti osallistua myös itse. OBS:n lähdekoodi löytyy versionhallintapalvelu GitHubista. Kehitystä voi tukea myös rahallisesti lahjoituksilla.

Käyttöliittymä tutuksi

OBS:n käyttöliittymä on varsin yksinkertainen, kevyt ja helppokäyttöinen. Oikeanpuoliset painikkeet ja säätimet OBS:n pääkäyttöliittymässä tarkoittavat seuraavaa:

OBS:n oletusikkuna

OBS:n oletusikkuna

 • Mikrofonin ja äänenvoimakkuuden säätimet: Säätää tietokoneeseen liitetyn mikrofonin, tietokoneen äänien tai muiden äänilähteiden voimakkuutta. Mahdollista mykistää äänilähde.
 • Settings: Vie OBS:n asetusvalikkoon. Asetuksista lisää myöhemmin.
 • Edit Scene: Tästä voit muokata lähetyksen kuvalähteiden kokoa, sijoitella ne uudelleen tai rajata niitä.
 • Global Sources: Tänne voit lisätä esimerkiksi sellaiset laitteet, joita käytät useammassa kuin yhdessä skenessä. Tällöin laitetta ei tarvitse ladata uudelleen skeneä vaihtaessa, mikä on käytännöllistä etenkin web-kameroiden kanssa.
 • Plugins: Täältä voit katsoa mitä OBS:n lisäosia on käytössä.
 • Start Streaming: Tällä painikkeella voit aloittaa ja lopettaa suoran lähetyksen.
 • Start Recording: Tällä painikkeella voit aloittaa lähetyksen tallentamisen kovalevyllesi.
 • Preview Stream: Voit esikatsella lähetystäsi ja varmistaa, että kaikki näyttää hyvältä ennen varsinaista lähetystä tai tallennusta.
 • Exit: Sulkee ohjelmiston.

Vasemmalla olevaan laatikkoon (Scenes) voit luoda omia lähetysikkunoita, joita voi ajatella esitallennettuina näyttämöinä, joissa on useita eri lähteitä. Skenejen välillä voi vaihtaa hiirellä tai pikanäppäimellä. Pikanäppäimen voi asettaa klikkaamalla skeneä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla vaihtoehdon Set Hotkey. Usein on käytännöllistä tehdä esimerkiksi lähetyksen introlle tai taukotilalle oma skene, johon voi nopeasti vaihtaa tarpeen tullen.

Skenejen oikealla puolella olevaan laatikkoon voit lisätä kaikki kuvalähteesi. Lähteet tekevät lähetyksen ja niitä voivat olla mm. ikkuna- tai pelikaappaus, videonkaappauslaite, web-kamera, vierivä teksti tai kuva. Klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella lähdevalikosta saa näkyviin kaikki käytettävissä olevat lähteet. Jotkin OBS:n liitännäiset saattavat lisätä valikkoon uusia lähteitä.

Kun klikkaat Edit Scene -painikkeesta, pääset erilliseen muokkaustilaan. Tällöin esikatseluruudussa valitun lähteen ympärille piirretään punaiset reunat ja voit vetää niitä paikoilleen tai muuttaa kokoa. Venyttämällä lähteen reunoista Shift-näppäin pohjassa voit ohittaa kuvasuhteen ja liikuttamalla elementtiä Ctrl-näppäin pohjassa estät sen napsahtamisen esikatseluruudun reunoihin. Venyttämällä lähteen reunoista Alt-näppäin pohjassa voit rajata lähdettä. Lähteiden muokkaamiseen kannattaa totutella ja lähetyksen ulkoasu valmistella huolellisesti etukäteen.

Asetukset tarkemmin

OBS tarjoaa liudan asetusvaihtoehtoja, jotka oikein säätämällä vältyt monelta harmilta ja katsojasi saavat varmasti kokoonpanoosi nähden parasta mahdollista laatua. Tässä osiossa käydään läpi tärkeimmät.

Yleiset

Profiilin ja kielen valinta.

Profiilin ja kielen valinta.

General-välilehdeltä kannattaa ensimmäiseksi valita käyttöliittymälle haluttu kieli. Yleisesti on hyvä tapa käyttää ohjelmistoa sen alkuperäiskielellä, jolloin virheiden ratkaiseminen helpottuu, mutta OBS tarjoaa myös useita muita kieliä, myös suomen, käyttömukavuuden parantamiseksi. Tämän ohjeen kuvat ovat kaikki englanninkielisestä käyttöliittymästä.

Kielivaihtoehdon alta löytyvästä pudotusvalikosta voit ladata valmiin profiilin (Profiles), mikäli olet aikaisemmin tallentanut asetuksesi. Valmiit profiilit ovat käytännöllisiä esimerkiksi silloin kun streamaat useaan eri palveluun tai usealle eri kanavalle. Tällöin asetuksia ja avaimia ei tarvitse joka kerralla syöttää uudelleen vaan voit vaihtaa nopeasti esimerkiksi Twitch- ja Hitbox-profiilien välillä.

On myös hyödyllistä tehdä omat profiilinsa verkkolähetykselle ja paikalliselle tallennukselle, sillä usein nämä vaativat eri asetuksia. Profiilit löytyvät myös oikoteinä pääkäyttöliittymän yläreunasta kohdasta Profiles.

Enkoodaus

Kuvan- ja äänenlaadun asetukset.

Kuvan- ja äänenlaadun asetukset.

OBS tarjoaa videokuvan enkoodauksen x264-, Quick Sync- ja Nvidia NVENC -koodekeille, mutta näistä tarvitaan yleisimmin vain x264-enkoodausta, joten jätetään valinta siihen. Kokoonpanosta riippuen muita kuin x264-enkoodausta ei välttämättä voi edes valita.

Useimmat palveluntarjoajat suosittelevat CBR-asetuksen (Constant Bit Rate) käyttöä laadun varmistamiseksi. Bitrate määrittää, kuinka suuri kaistankäyttö lähetykselle sallitaan ja sitä varten täytyy ottaa huomioon myös käytettävän internet-yhteyden nopeus. Tähän ei ole yhtä ainoaa oikeaa arvoa, vaan optimi asetus löytyy yrityksen ja erehdyksen kautta. Hyvä tapa löytää oikea arvo on määrittää, millä tarkkuudella eli resoluutiolla kuvaa verkkoon lähettää. Alla on muutamia viitearvoja, joita kokeilla.

 • 1080p  3000-3500
 • 720p    1500-2000
 • 480p    900-1200
 • 360p    600-800
 • 240p    enintään 500

Huomaa, että internet-yhteytesi lähetysnopeuden tulisi olla vähintään 20-30 % suurempi kuin OBS:lle käyttöön annetun kaistan. Esimerkiksi 2000 kbit/s -asetus vaatii mielellään 2,5 Mbit/s -lähetysnopeuden. Lähetyksen aikana kannattaa kuunnella katsojien antamaa palautetta ja säätää kaistankäyttöä sen mukaisesti. Kuvalle, jossa on paljon liikettä vaaditaan korkeampaa kaistaa kuin pelkälle staattiselle kuvalle. Äänenlaaduksi on turvallista jättää AAC 128 kbit/s, sillä lähetyksissä harvoin tarvitaan parempaa laatua. Pienempiä arvoja voi kokeilla esimerkiksi verkkoyhteyden lähetysnopeus ollessa todella alhainen.

Apuna kuvanlaadun määrittämiseen voit käyttää OBS:n työkalua.

Lähetysasetukset

Syötetään palveluntarjojan tiedot.

Syötetään palveluntarjojan tiedot.

Broadcast Settings -sivulla voit valita lähetätkö suoraan verkkoon (Live Stream) vai tallennatko sen pelkästään tiedostona kovalevylle (File Output Only). Mikäli lähetät verkkoon, valitse palveluntarjoaja pudotusvalikosta, heidän tarjoama palvelin ja syötä palvelun tarjoama kirjautumisavain (Stream Key) sille varattuun kenttään. Palvelimen osalta kannattaa aloittaa maantieteellisesti lähimmästä palvelimesta, mutta se ei välttämättä aina ole toimivin vaihtoehto.

Ongelmatilanteissa kannattaa kokeilla läpi eri palvelimia, sillä etenkin suurien tapahtumien aikaan osa palvelimista voi olla kovan kuormituksen alla ja tämä voi vaikuttaa käyttäjien lähetyksiin esimerkiksi pätkimisenä.

Sivulla voit määrittää mihin kansioon tallennat lähetyksesi kovalevyllä sekä valinnaiset näppäinoikotiet lähetyksen ja nauhoittamisen aloittamiselle ja lopettamiselle.

Kuva

Resoluution määritys.

Resoluution määritys.

Aiemmin viitattua lähetyksen kuvan tarkkuutta voi säätää Video-sivulla. Pohjaresoluutio on syytä pitää 16:9-kuvasuhteessa, jolloin tarkkuuksien hahmottaminen on selvempää. Isompi tarkkuus antaa paremman kuvan, mutta vaatii enemmän lähetysnopeudelta ja tietokoneen tehoilta.

Suodatin (Filter) on hyvä jättää bilinear-asetukselle. Ruudunpäivitysnopeus (FPS) kannattaa pitää vähintään 30:ssä. Rohkeat voivat kokeilla myös 60:tä ruutua sekunnissa sulavampaa kuvaa varten, mikäli siitä ei koidu suorituskyvyn kannalta ongelmia.

Windows 7 -käyttöjärjestelmällä Aeron disabloiminen parantaa tietokoneen suorituskykyä. Windows 8:lla kyseisen asetuksen voi ohittaa.

Ääni

Äänilähteiden asetukset.

Äänilähteiden asetukset.

Audio-sivulla voit varmistaa, että oikeat äänilaitteet ovat käytössä, mikäli OBS ei kaappaa työpöydän tai mikrofonin ääniä.

Pöytämikrofonien kanssa on hyödyllistä asettaa tehonlisäykseksi 2 tai 3, sillä ne ovat usein hiljaisia. Mahdollinen taustamelu kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, sillä sekin voimistuu samassa suhteessa.

Tehonlisäyksen kanssa kannattaa aktivoida Noise Gate -liitännäinen ja säätää se sulkemaan mikrofoni oikeaan aikaan kun puhetta ei kuulu.

 

Lisäasetukset

Advanced-sivun asetukset tulee ensisijaisesti tarkistaa oman palveluntarjoajan kautta eikä säätää omin päin.
Useimmat palveluntarjoajat suosittelevat seuraavia asetuksia (katso myös kuva):

 • Use Multithreaded Optimizations: Optimointi monelle ytimelle – Valittu
  Edistyneet lisäasetukset.

  Edistyneet lisäasetukset.

 • Process Priority Class: Prosessin prioriteettiluokka – Normal
 • Scene Buffering: Skenen puskurointiaika – 700 ms
 • x264 CPU Preset: veryfast
 • Encoding Profile: Enkoodauksen profiili – main
 • Keyframe Interwal: Keyframe-väli – 2 sekuntia
 • Use CFR:  Katso kohta Enkoodaus – Valittu

 

Yleisimmät ongelmatilanteet

Yleisin ongelmatilanne on nk. frame dropping, jolloin OBS ei pysty lähettämään verkkoon dataa niin suurella nopeudella kuin lähetyksen laatu edellyttää. Katsojille tämä ilmenee kuvan ja äänen pysähtelyinä ja OBS:n käyttöliittymässä sen huomaa oikean alakulman kaistamittarin värin vaihtumisessa oranssiksi tai punaiseksi. Tällöin myös tilapalkissa sijaitseva pudotettujen pakettien (frames) laskuri kasvaa vauhdilla. Korjaustoimenpiteenä kannattaa laskea kaistankäyttöä ja lähetyksen tarkkuutta sekä tarkastaa oman internet-yhteyden toimivuus. Lisäksi muut kaistaa syövät ohjelmat tulee sulkea.

Toinen ongelmatilanne on nk. frame skipping, jolloin OBS ei pysty muodostamaan videokuvaa liian suuren prosessorikuorman vuoksi. Tietokoneen tehot eivät ole tällöin riittävät tai jokin raskas sovellus vie tehoja ja muistia taustalla. Mikäli Windowsin tehtävänhallinnassa ei näy suurta kuormaa millään prosessilla, on jokin asetuksista todennäköisesti pielessä.

Jos et esikatselun yhteydessä saa kuvaa lähteestä tai se näyttää vain mustaa, kokeile kaapata ohjelmaa tai peliä esimerkiksi ikkuna- tai ruutukaappauksella. Joskus auttaa myös OBS:n ja kaapattavan ohjelman ajaminen järjestelmänvalvojan oikeuksilla. Erityisesti kuitenkin vanhempien pelien kanssa on hyvin paljon ongelmia, joihin voi löytyä apua OBS:n lisäosista.

Kaikkia ongelmia voi tutkia OBS:n lokianalysaattorilla, joka löytyy suoraan ohjelmasta tai verkkosivuilta. Lokianalysaattorilla pääset tarkistamaan, onko OBS tulostanut virheilmoituksia tai varoituksia lokitiedostoihin ja saat niihin yleisiä korjausehdotuksia. Mikäli kysyt apua jonkin ongelman suhteen, vaaditaan lähes aina lokitiedoston toimitus viimeisimmästä virhetilanteesta.

Muihin ilmeneviin ongelmatilanteisiin löydät vastaukset OBS:n sivuilta, keskustelupalstalta sekä projektin IRC-kanavalta. Kannattaa muistaa, että OBS ei ole vielä valmis tuote ja se kehittyy jatkuvasti. Mikäli törmäät johonkin ratkaisemattomaan ongelmaan, saattaa se korjaantua tulevissa päivityksissä.


Ville Polvela
Streamia.fi
Niko Heikkilä
Jonni Estola
Peliyhdistys Legacy ry

Julkaistu Creative Commons -lisenssin alla.

Kommentoi

X