XSplit-ohje

Käyttäjältä 2.5.2014Kaikki artikkelit, Oppaat

Mikä on XSplit?

XSplit on monipuolinen streamausohjelmisto, joka toimii lähes kaikilla suosituilla streamauspalveluntarjoajilla. XSplit ei tarjoa itse sivutilaa streamillesi, joten tarvitset XSplitin käyttämän tunnuksen valitsemasi streampalvelun sivulle (Livestream, Justin.tv, Twitch.tv, Ustream…) ja XSplitin omalle sivulle. XSplitistä on tarjolla maksullinen kokoversio, sekä ilmainen ja hieman rajoitettu versio. Keskitymme tässä ohjeessa ilmaisen version käyttöönottoon Windows 7 -käyttöjärjestelmällä.

XSplitin voi ladata täältä.

XSplitin minimivaatimukset tietokoneelle:Xsplit1

  • 2.3 GHz moniydinprosessori
  • 2 GB RAM-muistia
  • 256 MB PCIE näytönohjain
  • Äänikortissa 44.1 KHz-taajuustuki
  • DirectX 9*
  • Net Framework 2 SP2*
  • Windows 7 / 8

*= XSplitin pitäisi tarkistaa ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä, että vaatimukset toteutuvat. Voit ladata tähdellä merkityt kohdat netistä, jos ne puuttuvat.

Käytön aloittaminen

Aloita luomalla käyttäjätunnus valitsemasi streampalvelun ja XSplitin sivuille. Lataa ja asenna XSplit Broadcaster. Ilmaisversion käyttäjille näytetään aina ohjelman käynnistyessä kokoversion mainos. Mainoksesta pääsee jatkamaan odottamalla 10 sekuntia. Kokoversiolla ja ilmaisversiolla ei loppujen lopuksi ole niin hirveästi eroa. Kokoversio tukee parempaa kuvan- ja äänenlaatua ja siinä on mahdollista tallentaa enemmän valmiita kamera-asetuksia. Ilmaisversion käyttäjien streameissa voi näkyä pieni XSplit-vesileima.

XSplitin käyttäjäliittymä koostuu yhdestä isosta ikkunasta, jonka keskellä on esikatseluruutu. Yläpalkista voi tallentaa ja muuttaa streamin asetuksia, laittaa streamin päälle ja lukea Xsplitin tiedoitteita. Alhaalla vasemmalla voi lisätä streamiin lisää kuvanlähteitä ja oikean puolen Scene-nappeihin voi tallentaa valmiita kamera-asetuksia. Omaa chat-ikkunaa XSplitissä ei ole, vaan streamaajan täytyy avata nettiselaimella oman streaminsa chatti, jos hän haluaa lukea sitä streamatessaan.Xsplit6

Kuvalähteiden lisääminen:

XSplitillä on kaksi vaihtoehtoista valikkoa kuvalähteiden lisäämiseen, yläpalkin File-painike, jonka kautta voi myös tallentaa asetukset, ja alapalkin Add-painike. Molemmista napeista aukeaa täysin samat vaihtoehdot. XSplitin hyvä puoli on se, että se tarjoaa mahdollisuuden asettaa monta kuvalähdettä, jotka voivat olla kameroita, työpöytäkuvaa, kuvia, tekstejä tai muita streameja. Muiden streamien lisäämiseen tarvitaan tosin streampalveluntarjoajan RTMP-linkki, jota kannattaa etsiä palveluntarjoajan sivuilta. Lisäksi More Sources -kohdasta pääsee XSplitin kauppaan, josta voi latailla muutamia kuvalähdevaihtoehtoja lisää. Kuvalähteen voi asettaa pois käytöstä ottamalla valkoisesta alapalkista kuvalähteen kohdalla olevan laatikon merkin pois. Kokonaan kuvalähteen voi poistaa klikkaamalla haluamaansa kuvalähdettä hiirellä ja sen jälkeen alapalkin Removea. Alapalkin Settings-kohdasta pääsee muokkaamaan kuvalähteen väriä, kokoa, asentoa ja paikkaa.

Kuvanlaadun määrittäminen:

Avaa yläpalkista View ja valitse ensimmäinen vaihtoehto, eli Resolution. Resoluutio vaikuttaa suoraan streamin videokuvan laatuun. Suuremmalla resoluutiolla on käytössä enemmän pikseleitä, jolloin kuvalle tulee parempi laatu. Parempilaatuinen kuva syö kuitenkin enemmän kaistaa nettiyhteydeltäsi. Resoluution lisäksi voit valita samasta valikosta kuvasuhteen. Kuvasuhteen voit määrittää itse tai valita kahdesta yleisimmästä, 16:9 on laajakuva ja 4:3 rajattu laatikkokuva. Seuraavana listassa on Frame-valikko. Tästä valikosta voit määrittää streamin kuvaa-per-sekunti-arvon (fps). Suuremman fps:n stream pyörii sulavammin. Fps:ksi kannattaa valita jotain väliltä 20 – 30, sillä streamaamiseen käytettävät laitteet eivät tue yleensä yli 30 fps:ää, eikä internetin streamikuva pyöri käytännössä koskaan yli 30 kuvaa sekunnissa. Muut vaihtoehdot ovat erilaisia asetuksia siirtymille kamera-asetusten välillä.livestreamaanet

Äänilähteet:

Vaikka kuva-asetukset ovatkin monipuolisia, olisi äänilähteiden asetuksissa hieman parantamisen varaa. XSplitin pitäisi kyllä tunnistaa kytketyt äänilähteet automaattisesti, mutta näitä ei oikein pysty säätämään erikseen, muuten kuin Windowsin ääniasetuksista. Lisäksi parempaa äänenlaatua tarjotaan vain maksaville käyttäjille. Esikatselukuvan alla on kaksi ikonia, joista toinen on mikrofoni ja toinen kaikki muu kuuluva ääni. Näiden äänenvoimakkuutta voi säätää siirtelemällä hiirellä valkoisia pylväitä. Yläpalkin Tools-valikosta löytyy General Settings -kohta, jonka General-välilehdeltä löytyy Audio-osuus, johon on listattu kaikki kytketyt äänilähteet. Äänilähteille voi määrittää hiljaisuuden aika-arvon, jonka jälkeen kytkeytyvät pois aktiivisesta tilasta. Samalta välilehdeltä löytyy myös muutama muu mielenkiintoinen asetus, kuten nauhoitusten tallennuspaikka, Skype-integraatio (voit lähettää XSplitillä videokuvaa myös Skypessä) ja Windows Aeron disabloiminen, mikä parantaa lähetysnopeutta ja kuvanlaatua.

Stereo Mix:

Stereo Mixin avulla saat kuulumaan streamissa tietokoneelta kuuluvia ääniä, esimerkiksi kanssasi äänichatissa keskustelevien kavereiden äänet. Mikäli Stereo Mix tai jokin muu äänilähde ei näy XSplitin audiolistassa oletuksena, avaa ensimmäisenä Windowsin äänilaitteiden asetukset. (Esimerkiksi Windowsin alapalkista hiiren oikealla kaiuttimen kuvan päällä -> Toistolaitteet / Tallennuslaitteet ) Tarkista, että kaikki haluamasi äänilähteet ovat näkyvillä ja aktiivisena hiiren oikealla -> Näytä käytöstä poistetut laitteet. Äänilaitteen voi aktivoida painamalla laitteen kohdalla hiiren oikeaa ja Ota käyttöön. Mikäli laitetta ei ole ollenkaan näkyvissä, aseta / asenna se uudestaan tai päivitä sen ajurit. Jos et jo saanut Stereo Mixiä näkyviin, joudut todennäköisesti päivittämään tietokoneen äänikortin ajurit.

Streamin käynnistäminen:Xsplit4

Meillä on vielä muutama valikko yläpalkista käymättä. Laitimmaisena oikealla on Help, josta saa siis lukea tiedoitteita ja ohjeita XSplitin käyttöön. Kaksi muuta ovat Broadcast ja Announce. Jotta voisit lähettää streamisi suorana nettiin, tarvitsit siis tunnuksen jonkun streampalvelun sivulle. Valitse sitten Broadcast ja sieltä Edit Channels. Paina Add ja valitse listasta oma palvelusi ja kirjoita palvelussa käyttämäsi tunnus ja salasana. Voit ottaa XSplitille käyttöön useamman kuin yhden kanavan. Tämän jälkeen Broadcast-valikkoon ilmestyy kanavasi tunnus. Stream menee päälle heti kun vain klikkaat tunnustasi hiirellä ja se sammuu samalla tavalla. Announce-valikosta voit tehdä muutoksia kanavasi tilaan ja tietoihin, sekä mainostaa kanavaa esim. Twitterissä.

XSplitin käytöstä voitte keskustella lisää kommenteissa tai kysyä henkilökohtaisesti ylläpidolta esimerkiksi sähköpostilla. Mikäli huomaatte oppaassa jonkin virheen, lähettäkää siitä ilmoitus ylläpidolle.

3 kommenttia

Kommentoi

X