Mikä on Streamia?

Streamia.fi on ilmaiseksi selaimella käytettävä palvelu, jonka kautta käyttäjät voivat seurata ja ilmoittaa internetin suoria lähtetyksiä, eli livestreameja. Verkkoselaimen tai sovelluksen kautta katsottavat streamit* ovat yleistyneet valtavasti viimeisen viiden vuoden aikana.

(* = Kutsutaan nimillä: stream, streami, striimi)

Palvelun ydin on nettiselaimella käytettävä web-sivusto, josta myös löytää tietoa ja uutisia streaming-teknologiasta. Sivustolta löytyy lomake, jonka kautta rekisteröityneet käyttäjät voivat ilmoittaa itse järjestettävistä suorista lähetyksistä tai isoista streamattavista tapahtumista. (Urheilukisat, Euroviisut jne.) Streamian ylläpito pyrkii nostamaan hyviä streameja esiin myös etusivulle ja palkitsee näin myös aktiivisia käyttäjiä.streamia-thick-500x100

Palveluun on sisällytetty vahvasti myös sosiaalinen media (Facebook, Twitter, YouTube). Sivuille lisätyt stream-linkit ilmestyvät automaattisesti myös @StreamiaFi Twitter-kanavalla.

Streamia ei itse tarjoa kaistaa tai sivutilaa suorille lähetyksille, vaan käyttäjät lähettävät omat streaminsa esimerkiksi YouTuben, Twitch.tv:n tai Ustreamin kaltaisten palveluiden kautta. Streamia toimii ilmaisena markkinointikanavana näille streameille, jolloin palvelu hyödyttää sekä viihdettä etsiviä katsojia, että katsojakuntaa ja näkyvyyttä hakevia streamaajia. Vastaavaa, laajasti suoratoistotekniikkaa käsittelevää palvelua ei ole Suomessa, vaan toistaiseksi käyttäjät ovat joutuneet linkittämään streamejaan pienille harrastussivuille ja seikkailemaan tiedon ja kyseiseen tekniikkaan liittyvien artikkelien löytämiseksi ympäri internetiä.logoja

Streamian taustasta

Idea Streamian kaltaisesta selaimella käytettävästä web-palvelusta syntyi minulla suunnilleen 2012 keväällä, kyselin siitä hieman mielipiteitä muutamilta henkilöiltä, sain kannustusta ja päätin lopulta lähteä työstämään ideaa itse eteenpäin. Lähtökohtana oli se, että netistä puuttui pelkästään streaming-harrastajille tarkoitettu suomenkielinen verkkosivu. Tuohon aikaan tavallisille kuluttajille tarkoitetuista stream-palveluista (Twitch, Livestream, Netflix, Spotify…) oli kasvanut jo iso bisnes. Suomessa näistä ei kuitenkaan kirjoittaneet kuin satunnaiset tekniikkasivustot aina silloin tällöin. Suomalaisten pitämiä livestreameja ei ollut luettelona juuri missään muualla kuin erilaisilla pienillä sivuilla, joissa streamit olivat varsin pienessä roolissa.wordpress-logo-square-256x256

Aloitin Streamian suunnittelun saman vuoden kesällä. Valitsin tulevan sivuston alustaksi WordPressin, sillä pidin WordPres-sivujen ulkonäöstä ja olin tutustunut kyseiseen järjestelmään hieman aiemmin. Palasin suunnitelmissani kuitenkin useasti takaisin lähtöruutuun löydettyäni uusia toimintoja WordPressista ja sen lisäosista, sekä keksittyäni uusia käyttötarkoituksia sivuille.

Streamiasta muodostui lopulta myös datanomikoulutukseni opinnäytetyö sen laajuuden takia. Vastasin Streamian suunnittelusta lähes sataprosenttisesti itse ja voin kuvailla sitä laajimmaksi ja kunnianhimoisimmaksi projektikseni.

Hommassa oli toki hieman haasteitakin. Olen taustaltani enemmän graafikko kuin koodaaja, mutta onnistuin kiertämään rajoittunutta web-sivustojen koodien ymmärtämistäni aika hyvin lisäosilla. Loppuvaiheilla vastaan alkoivat tulla myös hieman WordPressin rajoitukset ja aikataulut, mutta tulen päivittämään Streamiaa lisää tulevaisuudessa. Teiltä käyttäjiltä pyytäisinkin ehdotuksia siihen, mihin suuntaan Streamiaa voisi kehittää. Mistä te haluatte lukea juttuja ja millaisia suoria lähetyksiä katsotte mieluiten? Myös uudet avustajat toimitukseen ja ylläpitoon ovat tervetulleita.

Streamian beta-julkaisu tapahtui 9.5.2014. Tervetuloa mukaan.

 

Ville Polvela

Streamian päätoimittaja
Kirjoittaja on 23-vuotias tietotekniikan opiskelija, toimittaja ja web-suunnittelija.

Voit lukea opinnäytetyöni kokonaisuudessaan täällä:

Dokumentointi PowerPoint-diat