Viime viikolla TVkaistan toimitusjohtaja, tekninen johtaja sekä neuvonantajana toiminut lakimies saivat syytteet tekijänoikeusrikoksesta, teollisoikeusrikoksesta ja törkeästä petoksesta. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) innostui tästä ja harkitsee oikeustoimien aloittamista myös muita televisio-ohjelmien verkkotallennuspalveluita tarjoavia yhtiöitä vastaan.
TTVK:n mukaan Elisa Viihteen, Soneran Koti TV:n ja Maxivisionin kaltaiset IPTV-palvelut rikkovat TVkaistan tapaan tekijänoikeuslakia. TTVK:n mukaan palveluiden mahdollistama televisio-ohjelmien tallennus yhtiöiden palvelimille ei ole lain tarkoittamaa yksityistä kopiointia, eikä yksikään yritys ole hankkinut tarjoamiinsa palveluihin asianmukaisia lupia.
TTVK on lähettänyt yhtiöille ennen kesää vaatimukset lopettaa tallennuspalveluiden tarjoaminen kuluttajille.
”Yksikään palveluntarjoaja ei ole noudattanut kieltovaatimusta. Vaikuttaa siltä, että asiaan joudutaan hakemaan ratkaisua oikeusteitse”, sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.
”Verkkotallennuspalvelut käyttävät televisiokanaviemme sisältöjä lainvastaisesti ja aiheuttavat oikeudenhaltijoille merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Tilanne on kestämätön”, kommentoi puolestaan TTVK:n jäsenen, Sanoma Entertainment Oy:n yhteiskuntasuhdejohtaja Marcus Wiklund.
TTVK haluaisi kuluttajien käyttävän laillisia nettitelevisioita kuten Yle Areena, MTV:n Katsomo tai Nelosen Ruutu.
Piraattipuolue on kommentoinut TTVK:n aikeita lehdistötiedotteessaan, jossa se kuvaa TTVK:n toimintaa sodaksi arjen tietoyhteiskuntaa ja kuluttajaystävällisempiä palveluja vastaan.
”Erilaiset nettipohjaiset tallennusratkaisut ja muut viihdepalvelut ovat television tulevaisuus. Tekijänoikeusjärjestöt puolestaan haluavat toiminnallaan suistaa netin viihdepalvelualan pimeään keskiaikaan. Nyt roviolla poltetaan noitina TVkaistan, Elisan ja Soneran kaltaisia innovatiivisia toimijoita”, sanotaan Piraattipuolueen lehdistötiedotteessa.
”Monet ihmiset eivät ole Internet-tarjontaan tutustumisen jälkeen katsoneet televisiota vuosiin. Nyt kun heille alkaa löytyä tarjontaa, tekijänoikeusjärjestöt yrittävät rajoittaa alaa minkä pystyvät. Tämän valossa tuntuu jo ihmeeltä, että esimerkiksi videopalvelu Netflix uskalsi aloittaa toimintansa Suomessa”, sanoo Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijärvi.