The Pirate BayHelsingin käräjäoikeus on määrännyt sakon uhalla Elisan keskeyttämään tekijänoikeutta loukkaavan aineiston saattamisen yleisön saataviin Pirate Bayn kautta. Käräjäoikeuden päätös perustuu Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n puolesta tekemään hakemukseen.

Elisan mielestä käräjäoikeuden päätös on niin epäselvä, ettei sen perusteella voida ryhtyä toimenpiteisiin. Päätöksen mukaan Elisan olisi estettävä pääsy Pirate Bayn domaineihin, joita ei ole kuitenkaan yksilöity mitenkään. Elisan pitäisi myös estää liikenne Pirate Bayn ip-osoitteisiin, joita niitäkään ei ole yksilöity paremmin.

Elisa on ainoa suomalainen operaattori, joka on määrätty estämään pääsy Pirate Bayn sivuille. TTVK:n mukaan Pirate Bayn käyttäjiä on eniten Elisan verkossa ja se aikoo hakea estoja myös muille operaattoreille.

”Pidämme tekijänoikeuksia tärkeinä ja vastustamme piratismia sekä laitonta sisällönjakelua. Nyt tehdyllä päätöksellä ei käytännössä ole merkitystä laittoman sisällönjakelun torjumisessa. Toimijoiden pitäisi keskittyä toimenpiteisiin, joilla aidosti voidaan vähentää piratismia eli käytännössä sisällön saamista verkkojakeluun kohtuullisella hinnalla ja samaan aikaan muun jakelun kanssa. Lisäksi operaattoreita on kohdeltava tasapuolisesti, eikä yhtä toimijaa voida asettaa viranomaisen asemaan”, sanoo Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi.

TTVK:n ja IFPI:n mukaan oikeudenhaltijoiden on vielä nostettava varsinainen kanne 30 päivän kuluessa oikeuksien loukkaajia eli Pirate Bayn perustajia vastaan. Muuten väliaikainen keskeyttämismääräys voi raueta.