ElisaTekijänoikeuslait muuttuivat pari vuotta sitten ja silloin lakikirjoihin lisättiin uusi verkkotallennuslaki. Uuden lain oli tarkoitus selkeyttää iptv-operaattoreiden toimintaa ja taata tekijänoikeuksien haltijoille korvaukset. Uuden lain mukaan Elisa Viihteen, Telia TV:n ja Maxivisionin kaltaisten iptv-operaattorien asiakkaiden tallenteita voidaan säilyttää operaattoreiden palvelimilla enintään kaksi vuotta.

Allekirjoittaneen käyttämä Maxivision kertoi asiasta kaikille asiakkailleen selkeästi edellisvuoden syksyllä lain tullessa voimaan. En tiedä miten Elisa on kertonut tallenteiden säilytysajan muutoksista asiakkaillensa aiemmin, mutta nyt tiistaina Elisa muistutti asiakkaitaan asiasta. Muistutuksen jälkeen monet Elisa Viihteen käyttäjät ovat kertoneet lopettavansa Elisa Viihteen käytön ja valitelleet, että laki suosii tallentavien digiboksien käyttäjiä.

Monet Elisa Viihteen käyttäjät ovat myös kyselleet mahdollisuudesta tallentaa ohjelmat palvelusta omalle tietokoneelle, mutta Elisan mukaan verkkotallennuslaki estää heitä tarjoamasta mahdollisuutta kopioida tallenteet talteen käyttäjän tietokoneelle.

Ongelma ei ole kuitenkaan kovin suuri, sillä Elisa Viihteen tallennuksia voidaan kopioida talteen omalle tietokoneelle käyttäjien ohjelmoimilla sovelluksilla tai Asmandin Google Chrome -selaimelle tekemällä selainlaajennoksella. Asmandin Elisa Viihde -laajennoksen tekijän mukaan laajennosta onkin ladattu viimeaikoina ahkerasti. Näihin tietokoneohjelmiin ja selainlaajennoksiin löytyy useita viitteitä Elisan palstalta.