Meillä on ollut käytössä Logitech Harmony 555 -kaukosäädin jo monta vuotta. Tällä kaukosäätimellä on ohjattu viittä laitetta, jotka ovat televisio, tallentava digiboksi, vahvistin, DVD-soitin ja mediatoistin. Logitechin kaukosäätimien toiminnot asennetaan Logitech Harmony Remote -ohjelmistolla, joka on yksi kamalimmista koskaan käyttämistäni ohjelmistoista. Perusasetusten teko menee vielä aika helposti ja painikkeille saa ohjelmoitua toiminnot aika kivuttomasti. Mutta lisäsäätöjen teko ja hienosaatö sai minut lähes hermoromahduksen partaalle.
Ongelmia
Kaukosäätimellä valitaan toiminto, joka käynnistää siihen liittyvät laitteet ja valitsee oikean kuvalähteen televisiosta. Meidän television kaikille kuvalähteille ei tuntunut löytyvän valmista komentoa, vaikka internetin tietolähteiden mukaan vastaavalle Australiassa myytävälle televisiomallille löytyy. Päädyin soittamaan Logitechin tukeen, jotta saisin myös omalle televisiolleni valmiit komennot eri kuvalähteille. Puhelu yhdistyi lopulta Kanadaan ja puhelun aikana kaukosäätimelleni lisättiin komentoja.
Puhelun jälkeen huomasin yhden kuvalähteen valinnan toimivan oikein, mutta muut eivät toimineet. Tämän lisäksi kaikki kaukosäätimen ruudussa näkyvät komennot olivat muuttuneet saksan kieliseksi ja jouduin muuttamaan ne suomen kieliseksi yksitellen.
Koska kaikille kuvalähteille ei löytynyt valmista komentoa, täytyy kuvalähteen valinta hoitaa kaukosäätimen väripainikkeilla. Televisiosamme on kaksi näytöllistä kuvalähteitä niin, että kaksi kertaa sinistä painamalla päästään näyttöön, josta voi valita HDMI-sisääntulon. Mutta jos käytössä sattuukin olemaan komponenttiliitäntä, päästään HDMI-sisääntuloon painamalla sinistä vain kerran. Ja jos HDMI-sisääntulosta halutaan RGB-scart -sisääntuloon täytyy painaa punaista kaksi kertaa, mutta jos käytössä onkin jokin toinen Scart-sisääntulo, päästään RGB-scartiin yhdellä punaisen painikkeen painamisella. Sopivilla väriyhdistelmillä tulee lopulta valittua oikea kuvalähde ja sain kuin sainkin kaukosäätimen toimimaan haluamallani tavalla.
Lisää ongelmia
Seuraava ongelma liittyi digiboksiin, sillä se tuntui tottelevan kaukosäädintä liian hitaasti. Pitkien selvittelyiden jälkeen huomasin, että tiettyä asennuspolkua seuraamalla pääsee muuttamaan laitteelle lähetettävien komentojen määrää. Perusasetuksella kaukosäädin lähetti jokaisella painalluksella komennon laitteelle kolme kertaa. Kun komentojen määrän pudotti kahteen, reagoi digiboksikin jälleen nopeasti kaukosäätimeen.
Kaukosäätimen käyttö oli lopulta helppoa ja mukavaa, mutta sen kuntoon saaminen oli työn ja tuskan takana.
Uusi kaukosäädin
Ikävä kyllä vuosien aikana Harmony 555 -kaukosöödin tippui ilmeisesti liian monta kertaa lattialle, eikä se lopulta enää toiminut joka kerralla. Myös sen tekstinäytön pikselit alkoivat sekoilla välillä niin, ettei tekstistä saanut selvää. Ensimmäinen hätä tuli, kun huomasin tämän mallin myynnin loppuneen. Päädyin ostamaan Logitech Harmony 600 -kaukosäätimen toivoen asennuksen olevan tällä kertaa helpompi.
Asennus pelotti jo etukäteen, eikä asennusohjelman varoitus vanhan kaukosäätimen komentojen menettämisestä tuonut yhtään lohtua tilanteeseen. Vaihdoin kuitenkin asennusohjelmasta kaukosäätimeni tyypin ja asennuksen jälkeen yllätyin positiivisesti huomattuani, että kaikki käyttämäni toiminnot löytyivät automaattisesti uudesta kaukosäätimestä. Käytän kaukosäätimessä toimintoja ”Katso TV”, ”Katso DVD”, ”Katso Mediakeskus”, ”Musiikki” ja ”Radio”, joten oletin ainakin osan toiminnoista toimivan väärin tai puuttuvan kokonaan.
Muutama painike sisälsi väärän komennon, mutta niiden muuttaminen ei ollut ongelma. Olin iloisesti yllättynyt, sillä alle tunnin kuluttua säätämisen aloittamisesta pystyin jälleen ohjaamaan laitteitani vanhalla tutulla tavalla. Onneksi asetukseni siirtyivät vanhasta kaukosäätimestä automaattisesti uuteen lähes täydellisinä, etten joutunut jälleen säätämään kaikkea alusta lähtien. Ehkä seuraavakin kaukosäätimeni on Logitech Harmony.