Maxivision

Tämä vanha testiartikkeli on kirjoitettu joulukuussa 2011. Lue uudempi Maxivisionin testiartikkeli täältä.

Testasin lähes vuosi sitten Maxivisionia, mutta silloin tallenteiden huono laatu sai minut palauttamaan laitteet takaisin ja jatkamaan Topfieldin tallentavan digiboksin käyttöä. Ikävä kyllä vanhalla Topfieldin boksilla ei voi vastaanottaa HD-lähetyksiä ja uudemmista digibokseista puuttuu monia ominaisuuksia, joista en halua luopua. Maxivision paransi tallenteidensa laatua syksyllä, joten oli aika ottaa Maxivisionin laitteet uuteen testiin. Testaus on tehty kahden viikon aikana ja siten myös löydetyt ongelmat ovat esiintyneet kahden viikon käytön aikana.

Keskityin testissä erityisesti ominaisuuksiin, joita itse käytän. Tämän vuoksi onkin paikallaan kertoa hieman taustoja ja miten meidän taloudessa katsotaan televisiota.

Meillä on ollut Topfieldin tallentava digiboksi jo lähes seitsemän vuotta ja katsomme kaikki ohjelmat tallennettuina tai viivästettynä. Meillä katsotaan suorana vain lastenohjelmia arkiaamuisin ennen kouluun lähtöä. Digiboksimme tallentaa kaikki seuraamamme sarjat automaattisesti hakusanojen avulla, jonka vuoksi joudun ajastamaan manuaalisesti vain elokuvia. Tietenkin uuden sarjan alkaessa joudun myös lisäämään tätä ohjelmaa varten uuden hakusanan.

Käyttötapamme johdosta televisio-ohjelmien katselu on erittäin helppoa. Istumme sohvalle, avaamme television ja valitsemme tallennuslistalta haluamamme ohjelman. Mainosten ohi hypimme hyppynapeilla. Ensiksi punaisella napilla noin 3 minuuttia eteenpäin ja sen jälkeen tarvittaessa keltaisella noin 20 sekuntia eteenpäin ja lopuksi sinisellä noin 10 sekuntia taaksepäin. Mainosten ohitus sujuu yleensä enintään viidellä painalluksella ja aikaa siihen kuluu alle 10 sekuntia.

Mikä on Maxivision?

Maxivisionin pakettiin kuuluu Motorolan VIP1003 IPTV-digiboksi, jonka lisäksi paketista löytyy yleiskaukosäädin, ahtaisiinkin väleihin mahtuva litteä HDMI-johto, scart-johto ja lyhyt nettikaapeli. Kaukosäätimellä voidaan ohjata kahta muuta laitetta, joten esimerkiksi television ja viritinvahvistimen käyttö onnistuu samalla kaukosäätimellä.

Motorolan digiboksi on näppärän pieni, sillä sen koko on vain 16,5cm x 13cm x 3,5cm. Laitteesta löytyy liittimet verkkokaapelille, HDMI:lle sekä scartille ja äänet saa ulos koaksiaalisen S/PDIF-liittimen kautta. Laitteesta löytyy myös USB-liitin, joka ei kuitenkaan ole käytössä. Laitteessa ei ole ollenkaan antenniliittimiä, joten sillä voi vastaanottaa vain IPTV-signaalia.

Maxivision VIP1003
Maxivisionin pieni digiboksi ja sen liittimet

Maxivisionin 129 euron hintaiseen aloituspakettiin kuuluu digiboksi, jonka lisäksi kahden viikon ajan voi testata kaikkia kanavia ja tallennusta. 179 eurolla aloituspaketin mukana tulee sata tuntia tallennustilaa. Kahden viikon testiajan jälkeen täytyy hankkia kuusi euroa kuukaudessa maksava persupalvelu, jolla saa näkyviin peruskanavat (YLE TV1, YLE TV2, YLE HD, MTV3, MTV3 HD, Nelonen, YLE Teema, YLE FST, Sub, Jim, The Voice, TV Viisi, Liv, SuomiTV, AVA, Deutsche Welle, Discovery Channel, Eurosport, Taivas TV7 ja TV5 Monde) ja joka mahdollistaa kanavien tallennuksen. Muita kanavia voi hankkia kanavapaketteina tai yksittäisinä kanavina ja ne voi hankkia halutessaan ilman määräaikaista sopimusta vaikka vain yhdeksi kuukaudeksi. Tällä hetkellä Maxivisionin kautta voi katsoa yli 140 kanavaa, joista noin 20 on teräväpiirtokanavia.

Jos Maxivisionin tilaa ilman tallennustilaa, joutuu tallennuksen sadan tunnin aloituspaketista maksamaan 69 euroa. Lisätallennustilaa voi hankkia myöhemmin 100, 200, 300 tai 500 tuntia ja niistä perittävät kertamaksut ovat vastaavasti 49, 98, 149 ja 199 euroa.

Käyttöönotto

Maxivisionin käyttöönotto on hieman erilainen verrattuna tavallisiin digibokseihin. Aluksi täytyy syöttää digiboksin pohjassa oleva sarjanumero ja MAC-osoite Maxivisionin sivuille ja luoda tunnukset Maxivisionin itsepalvelukeskukseen. Tämän jälkeen laite liitetään internetiin sekä televisioon, jonka jälkeen se voidaan käynnistää. Laite toimii myös NAT:in takaa. Törmäsin ensimmäiseen ongelmaan laitetta käynnistäessä, sillä laite ei käynnistynyt. Yritin monta kertaa irroitellen välillä sähköjohtoa ja lopulta sain kuvan televisioon. Sama käynnistysongelma vaivasi myös myöhemmin monta kertaa sähköjohdon irroittamisen jälkeen. Onneksi sähköjohtoa ei tarvitse irroitella laitteen käyttöönoton jälkeen, joten ongelmaan ei välttämättä törmää alun jälkeen ollenkaan, ellei sähkökatko yllätä. Maxivisionin mukaan tämä on tunnettu ongelma, jota korjataan tällä hetkellä.

Laitteen ensimmäinen käynnistys kestaa arviolta noin 1-2 minuuttia. Seuraavat käynnistykset ovat todella nopeita, sillä laite käynnistyy alle viidessä sekunnissa, kunhan ei siis irroita sähköjohtoa välillä. Laitteen resoluutio on ollut kaksi kertaa käynnistyksen jälkeen väärä, enkä saanut teräväpiirtoresoluutiota palautettua muuten kuin virtajohdon irrottamalla. Maxivisionin mukaan laite ottaa HD-tarkkuuden käyttöön virtajohdon kiinnittämisen jälkeen, jos pelkästään HDMI-liitin on käytössä ja televisio kertoo laitteelle kykenevänsä teräväpiirron näyttämiseen. Alhaisempi resoluutio otetaan käyttöön, jos scart-liitin on kytekettynä virtabuutin jälkeen. Minulla on ollut käytössä vain HDMI-liitin ja silti jostain syystä resoluutio on ollut kaksi kertaa huono. Maxivision tutkii asiaa.

Tällä hetkellä Maxivisionin laite tukee enintään 720p-resoluutiota, mutta tuki 1080i-resoluutiolle on tulossa ensi vuoden alkupuolella. Laitteella ei voi myöskään kuunnella monikanavaääniä tällä hetkellä, sillä se tukee vain kaksikanavaisia 2.0-ääniä. Monikanavaääni poistui jostain syystä käytöstä edellisessä ohjelmistopäivityksessä ja Maxivisionin mukaan monikanavaäänet palautetaan laitteeseen seuraavassa päivityksessä parin viikon sisällä.

Digiboksista ei löydy montaakaan asetusta ja kaikkia asetuksia voi muuttaa laitteen lisäksi myös netin itsepalvelukeskuksesta. Äänelle ja tekstitykselle voi valita ensisijaisen ja toissijaisen kielen ja kuvasuhteelle löytyy pari vaihtoehtoa. Asetuksista voi valita myös ohjelmaoppaassa näkyvien kanavien määrän ja kerralla näytettävän tuntimäärän. Myös kanavalistoja voi luoda ja muokata digiboksilla tai netissä. Kenties tärkein asetus on yhteysnopeuden valinta, joka voi olla 8 Mbps tai 2 Mbps.

Ensi- ja toissijaiseksi ääneksi ei kannata valita molempiin samaa kieltä, sillä silloin laite arpoo käytettävän kielen ja ainakin minun testeissä kieleksi valikoitui ruotsi. Vika on tiedossa ja korjauksen pitäisi olla valmis ensi vuoden alkupuolella.

Peruskäyttö

Maxivisionin käyttö on helppoa ja loogista. Kanavien vaihto on nopeaa ja kanaville voi luoda omia suosikkilistojaan, joista niiden valinta käy helposti. Monissa laitteen toiminnoissa on kuitenkin selvästi havaittava viive, joka johtuu luultavasti siitä, että laite hakee tietoja netin kautta. Esimerkiksi ohjelmaoppaan avaus, ohjelman tietojen haku ja tallennelistauksen avaus kestää jonkin aikaa.

Maxivisionin kanavalista
Kanavalistassa näkyy myös kanavalogot

Perustarkkuuden SD-kanavat saa näkyviin 2 megan nettiliittymällä ja HD-kanavien vastaanotto edellyttää vähintään 8 megan nettiyhteyden käyttöä. Suosittelen 8 Mbps asetuksen käyttöä, sillä 2 Mbps asetuksella kuva on suuremman pakkauksen vuoksi huonompilaatuinen myös SD-kanavia katsellessa. 8 Mbps asetus on erittäin suositeltava myös tallennuksen kannalta, sillä 2 Mbps asetusta käyttäen tallenteiden laatu on todella huono. Tallenteiden huono laatu oli suurin syy siihen, että palautin Maxivisionin laitteet takaisin edellisen testini päätteeksi.

Kahden megan asetuksella SD-kanavien kaistantarve on keskimäärin noin 1,5 Mbps. Kahdeksan megan asetuksella SD-kanavien keskimääräinen kaistantarve on noin 3,5 Mbps ja HD-kanavien noin 5 Mbps. Kaistantarve riippuu tietenkin myös lähetettävästä ohjelmasta, sillä esimerkiksi jääkiekkopelissa on paljon enemmän kaistaa tarvitsevaa liikettä kuin puheohjelmissa.

Suoria lähetyksiä katsoessa 8 Mbps asetuksen kuva on silminnähden parempi SD-kanavilla, mutta kyllä 2 Mbps kuvaakin hätätilanteessa katsoisi. Tietenkin kuvanlaatu riippuu myös television koosta ja katseluetäisyydestä. Meillä on käytössä 37-tuumainen televisio, jota katsotaan noin 3,5 – 4 metrin etäisyydeltä. 2 Mbps asetuksella tehtyjen tallenteiden laatu sen sijaan on niin surkeaa, etten ainakaan itse suostu katsomaan niitä ollenkaan.

Ajastukset

Tärkein vaatimukseni on ajastusten teko automaattisesti hakusanojen perusteella. Helpointa tämä on Maxivisionin netistä löytyvän itsepalvelukeskuksen kautta, jossa tallennussääntöjen luominen ja muokkaaminen onnistuu helposti. Ohjelmien uusintojen tallennuksen estämiseksi tallennussääntöihin voi lisätä kellonajan, jolloin esimerkiksi myöhäisiltaisin tulevat uusinnat voidaan ohittaa.

Maxivision tallennussäännöt
Tallennussääntöjen luominen on helppoa netin itsepalvelukeskuksen kautta


Maxivision mahdollistaa viidenkymmenen tallennussäännön luomisen, mikä voi tuntua tuntua riittävältä. Ajan kuluessa tallennussääntöjen määrä voi kuitenkin osoittautua riittämättömäksi. Meidän Topfieldiin on kertynyt vuosien saatossa jo noin 70 tallennussääntöä, vaikka olen poistanut sieltä jo loppuneet sarjat. Vertailun vuoksi Elisa Viihteessä ei ole rajoitettu tallennussääntöjen määrää ja olenkin ehdottanut Maxivisionille jo useasti tallennussääntöjen lisäämistä. Toivottavasti Maxivision lisää tallennussääntöjensä määrää tulevaisuudessa.

Tallennussääntöjen lisäksi ohjelmia voi ajastaa itsepalvelukeskuksen ohjelmaoppaasta tai laitteen omasta EPG:stä. Esimerkiksi elokuvien ajastus on paljon kätevämpi hoitaa netin itsepalvelukeskuksen kautta, josta ohjelmat löytyvät paljon nopeammin ja helpommin. Maxivisionilla voi myös aloittaa tällä hetkellä lähetettävän ohjelman tallennuksen vaikka vasta ohjelman viimeisellä minuutilla ja silti koko ohjelma tulee talteen. Tallentumassa olevan ohjelman katselun voi aloittaa ennen kuin tallennus on päättynyt. Tallennusten alkuun ja loppuun lisätään automaattisesti lisäaikaa, joten hieman liian aikaisin alkavat tai myöhään loppuvat ohjelmat tulevat kokonaan talteen.

Maxivisionin EPG
Maksivisionin EPG:n kanavien ja tuntien määrää voi säätää asetuksista

Ikävä kyllä Maxivisionilla ei voi tallentaa läheskään kaikkia kanavia. Tällä hetkellä Canal+:n, MTV3 maksukanavien, Nelosen maksukanavien, TV1000-kanavien, Viasat-kanavien ja joidenkin yksittäisten kanavien tallennus on estetty. Onneksi sentään MTV3 HD ja Yle HD -kanavien tallennus onnistuu kuitenkin ilman ongelmia. Tallennus on estetty tällä hetkellä yhteensä 47 kanavalta, joka on noin kolmasosa kaikista kanavista. Vertailun vuoksi Elisa Viihteellä ja Sonera Koti TV:llä voi tallentaa vain ilmaisten peruskanavien ohjelmia.

Monien kanavien verkkotallennus on estetty, koska ohjelmayhtiöiden mielestä IPTV vastaa Video-on-Demand -palvelua, johon heillä ei ole oikeuksia. Verkkotallennus ei kuulu myöskään yksityisen kopioinnin piiriin. Maxivisionilla ei uskota tilanteen muuttuvan lähiaikoina.

Tallenteiden katselu

Tallennetut ohjelmat löytyvät kaikki samasta listasta, eikä ohjelmia voi siirtää erillisiin kansioihin. Ohjelmia voidaan kelata, mutta vain viisinkertaisella nopeudella. Meidän perheessä on totuttu käyttämään hyppynappeja, joilla ohjelman alku löytyy helposti ja mainoksien ohitus käy muutamassa sekunnissa. Maxivisionista löytyy hyppynapit, joilla voi hypätä kaksi ja viisi minuuttia eteenpäin sekä puoli ja kaksi minuuttia taaksepäin. Kaipaisin paljon myös lyhyempiä hyppynappeja, joilla voisi esimerkiksi hypätä 15 sekuntia eteenpäin ja 10 sekuntia taaksepäin. Maxivision on luvannut tutkia pienempien hyppynappien mahdollisuutta, mutta toteutus ei ole vielä varmaa.

Maxivisionin tallennelista
Tallennuksia ei voi siirtää erillisiin kansioihin

Usein hyppyjen jälkeen äänet eivät kuulu ollenkaan noin 5-30 sekunnin aikana. Tähän auttaa kuvan pysäyttäminen ja toiston jatkaminen välittömästi. Tällöin kuva hyppää eteenpäin noin 5-10 sekuntia ja äänet kuuluvat jälleen. Tähän on tulossa korjaus Maxivisionin arvion mukaan tammikuun alkupuolella. Kuvan pysäytys pause napilla ja jatkaminen hyppää joka kerta eteenpäin 5-10 sekuntia, joten seuraavat vuorosanat tai tekstitykset jäävät helposti kuulematta tai näkymättä. Maxivision pyrkii korjaamaan pausen jälkeisen hypyn helmikuussa.

Hyppynappien hyppyjen pituudet eivät silloin tällöin ole sen pituisia, kuin niiden pitäisi olla. Joskus esimerkiksi kahden minuutin hyppy saattaakin kestää minuutin ja kolmekymmentäseitsemän sekuntia. Tämä johtuu Maxivisionin mukaan siitä, ettei koko videota ole vielä siirretty striimauspalvelimelle ja hyppyjen pituuksien pitäisi olla normaalit noin 30-60 sekunnin kuluttua.

Lisäys 18.1.2012: Jos elokuvan katsomista haluaa jatkaa toisena päivänä, sen siirto striimauspalvelimelle voi kestää jopa yli 10 minuuttia (toisinkuin Maxivisionin minulle kertoma 30-60 sekuntia), joten myös toistokohdan löytyminen hyppynapeilla tai kelaamalla voi kestää yli 10 minuuttia. Tämän vuoksi elokuvien katseleminen monessa osassa ei ole mitenkään mukava kokemus.

Maxivisionin tallenteiden toisto on katkennut kolme kertaa kesken kaiken, jolloin ruudulla on näkynyt vain mustaa. Maxivisionin mukaan ongelmaan on tulossa pikapaikkaus piakkoin ja parempi korjaus on tulossa ensi vuoden alkupuolella suuren ohjelmistopäivityksen mukana.

Tallennuslistan avaaminen on tuonut ruudulle kolme kertaa virheilmoituksen, jonka jälkeen listaus on kuitenkin auennut normaalisti. Tähänkin ongelmaan on tulossa korjaus piakkoin.

Laitteella ei voi asettaa tallenteisiin kirjanmerkkejä. Tämän vuoksi esimerkiksi elokuvan katselun jatkaminen myöhemmin on vaikeaa, sillä jatkokohta täytyy itse muistaa ja sinne täytyy kelata tai hyppiä hyppynapeilla. Kirjanmerkit ovat kuitenkin Maxivisionin mukaan tulossa laitteeseen, kenties jo seuraavan suuren ohjelmistopäivityksen mukana ensi vuoden alkupuolella.

Onko Maxivision hyvä vaihtoehto?

Teräväpiirtoisissa digibokseissa on todella monia ongelmia, eikä mikään niistä toimi lähellekään täydellisesti. Myös Maxivisionissa on monia ongelmia, mutta onneksi niihin on luvattu korjaus tai niitä on luvattu tutkia. Luotan Maxivisionin lupauksiin ja siksi päätinkin jatkaa Maxivisionin käyttöä myös testijakson jälkeen. Toivottavasti Maxivision pitää lupauksensa ja korjaa ongelmat.

[ad#Maxivision]

Hyvää:

  • Toimii kaikkien nettioperaattoreiden verkoissa
  • Maksu- ja HD-kanavat näkyvät ilman maksukortteja ja korttilinkityksiä
  • Maksukanavia voi tilata lyhyiksi ajoiksi
  • Automaattiset ajastukset tallennussäännöillä
  • Hyppynapit

Huonoa:

  • Tallennussääntöjen määrä vain 50 (Maxivision on luvannut tutkia määrän kasvattamista, mutta lisää sääntöjä ei ole ainakaan vielä luvattu)
  • Ei voi tallentaa läheskään kaikkia maksukanavia (Ei parannusta odotettavissa)
  • Viat
    • Vain 720p-resoluutio (Tuki 1080i-resoluutiolle tulossa)
    • Vain 2.0-äänet (Tuki 5.1-äänille tulossa)
    • Käynnistymisongelmat (Korjaus tulossa)
    • Väärä resoluutio joskus käynnistyksessä (Vika on ilmoitettu Maxivisionille, korjauksesta ei ole tietoa)
    • Äänet katoavat hyppyjen jälkeen (Korjaus tulossa)
    • Pause + play hyppää 5-10 sekuntia (Korjaus tulossa)
    • Tallenteen toisto loppuu joskus kesken mustaan ruutuun (Korjaus tulossa)
    • Virhe joskus tallennuslistauksen avauksessa (Korjaus tulossa)
    • Hyppyjen pituudet voivat olla joskus pienempia, kuin mitä niiden pitäisi olla (Ei luultavasti voida korjata)
    • Laite arpoo käytettävän kielen, jos molemmiksi kieliksi on valittu asetuksissa sama kieli (Korjaus tulossa)
  • Pienempiä hyppynappeja kaivataan (Maxivision tutkii, toteutuksesta ei ole vielä varmuutta)
  • Kirjanmerkit puuttuvat (Kirjanmerkit ovat tulossa)

Kahden viikon testijakson jälkeen huomaamiani ongelmia:

  • Tallenteen toisto loppuu joskus kesken (muttei mustaan ruutuun)
  • Jos elokuvan katsomista haluaa jatkaa toisena päivänä, sen siirto striimauspalvelimelle voi kestää jopa yli 10 minuuttia, joten myös toistokohdan löytyminen hyppynapeilla tai kelaamalla voi kestää yli 10 minuuttia.
  • Yhtenä iltana digiboksi ei ilmeisesti saanut yhteyttä palvelimelle, sillä kanavien tai tallenteiden kuva ei näkynyt. Laitteen uudelleenkäynnistys kesti normaalia kauemmin, eikä sen jälkeen toiminut mikään. (Tämä johtui Maxivisionin mukaan heidän käyttämänsä verkko-operaattorin yllättävästä palvelukatkosta)