MaxivisionMaxivision päivitti laitteensa ohjelmistoa enemmän edellisen kerran toukokuussa 2012 ja nyt yli vuosi myöhemmin laitteeseen on asennettavissa uusi päivitys. Päivitystä on odotettu paljon, sillä laitteessa on monia ongelmia tai parannuskohteita.

Maxivisionin ongelmia

Tallenteiden ja ajastusten käsittelyä voisi parantaa monin tavoin. Esimerkiksi tällä hetkellä tallentuvat tallennukset on piilotettu erilliseen menossa-välilehteen. Käyttäjän kannalta olisi kuitenkin paljon parempi, jos menossa olevat ja aiemmin tallennetut ohjelmat löytyisivät samasta listasta. Tulevien ajastusten listaus on järjestetty väärinpäin, sillä seuraavaksi ajastettavat ohjelmat löytyvät listan lopusta. Jos lista on pitkä, kestää jonkin aikaa kelata listan loppuun ja tarkistaa onko jokin tänään tai huomenna tuleva ohjelma ajastettu. Myös tallenteiden poiston pitäisi onnistua helpommin. Nyt Tallenteen poisto vaatii viiden painikkeen painamista. Samoin toiston pitäisi voida aloittaa yhdellä napin painamisella, mutta toiston aloitus vaatiikin kolmen napin painamista.

Mainosten ohitus käy helpoiten ja nopeiten hyppynapeilla. Maxivisionin hyppynapeilla voi hypätä kaksi tai viisi minuuttia eteenpäin ja puoli ja kaksi minuuttia taaksepäin. Hieman erimittaiset hypyt mahdollistaisivat kuitenkin mainosten ohituksen nopeammin ja tarkemmin. Esimerkiksi hyppynapit, joilla voisi hypätä 30 sekuntia eteenpäin ja 10 sekuntia taaksepäin helpottaisivat mainosten loppukohdan löytämistä. Myös DVB-tekstityksiä käyttävät kanavat, kuten esimerkiksi MTV3 ja Yle kärsivät ongelmista hyppyjen tai kelauksen jälkeen. Hypyn tai kelauksen jälkeen näiden kanavien tekstitykset eivät näy noin 10 sekunnin ajan, joten monet repliikit jäävät näkymättä mainosten ohituksen jälkeen.

Monet käyttäjät ovat toivoneet Maxivisioniin mahdollisuutta tallentaa tallenteita omiin kansioihinsa. Kansioita ei ole kuitenkaan palvelussa näkynyt toiveista huolimatta. Maxivisionista puuttuu myös kirjanmerkit, joten esimerkiksi elokuvan toiston jatkaminen toisena iltana on vaikeampaa. Ilman kirjanmerkkejä katsottavan elokuvan toistokohta täytyy muistaa ja sinne täytyy kelata tai hyppiä hyppynapeilla. Hyppiminen tai kelaus on vaikempaa, jos elokuva on tallennettu jo muutama viikko aiemmin, sillä Maxivision siirtää tällaiset vanhemmat tallennukset hitaammalle palvelimelle, josta se joutuu kopioimaan ne pääpalvelimelle, kun joku päättää katsoa tallenteen. Tallenteen kopiointi pääpalvelimelle on hidasta, jolloin sitä ei voi kelata tai hyppiä eteenpäin kovin nopeasti. Esimerkiksi teräväpiirtokanavilta tehtyjen tallennusten kanssa normaali 5 minuutin hyppy hyppääkin usein vain 30 sekuntia tai yhden minuutin eteenpäin. Joskus toistokohtaan kelaaminen voikin kestää kymmenen minuuttia. Tämän vuoksi Maxivision ei sovellu elokuvien tallennuspalveluksi, jos siis elokuvia katsotaan useammassa osassa.

Monet Maxivisionin ongelmat tuntuvat entistä suuremmilta, koska laitteen käyttöliittymä tuntuu tahmealta ja hitaalta käytössä. Olen ilmoittanut kaikki onglemat Maxivisionille viimeisten 2,5 vuoden aikana ja monet näistä olen raportoinut heille monta kertaa.

Uusin päivitys

Maxivisionin uuteen päivitykseen on siis ladattu paljon odotuksia, mutta miten uusin päivitys vastaa näihin odotuksiin. Maxivisionin uuden päivityksen kerrotaan korjaavan tai parantavan seuraavia ominaisuuksia.

  • 4:3 kuvasuhteella lähetettävien ohjelmien skaalaustapaa voi vaihtaa (jos on hdmi:llä kytkettynä)
  • Kun poistat tallenteen niin kohdistin ei enää hyppää ensimmäiseen tallenteeseen
  • Tallenteita voit nyt katsoa vaikka kyseisen kanavan tilaus olisikin päättynyt (vaatii kuitenkin aktiivisen peruspalvelun)
  • Tallennelistan on nyt optimoitu paremmin suurille tallennemäärille
  • 5.1 monikanavaäänen tuki on aktivoitu
  • Entistä tarkempi kuva kun 1080p resoluution tuki on aktivoitu
  • Valikoista on tehty selkeämpiä (esim. kanavalistan fonttikokoa on kasvatettu)
  • MENU valikon INFO kohtaan on lisätty uudelleenkäynnistys painike, joten et tarvitse enään juosta boksille mikäli on tarve käynnistää boksi uudelleen.
  • Monia muita pieniä parannuksia (esim. kanavalistaa selatessa voit hypätä viimeisestä kanavasta ensimmäiseen)

4:3 kuvasuhteella lähetettävien ohjelmien skaalaustapa on monien käyttäjien toivoma parannus. Se ei kuitenkaan toimi Yle HD -kanavalla, sillä sitä kanavaa katsottaessa kuva litistyy ja ihmiset näyttävät liian laihoilta. Näin ollen Yle HD -kanavan katsojat eivät voi käyttää uutta skaalaustapaa. On hassua, ettei Maxivision saanut tätä toimimaan, sillä testasin uutta ohjelmistoversiota betatestaajana jo huhtikuun lopusta lähtien ja ilmotin Yle HD:n kuvassuhdeongelmasta Maxivisionille jo silloin. Jostain syystä Maxivision ei kuitenkaan saanut ongelmaa korjattua, vaikka ilmoitin ongelmasta yli kaksi kuukautta ennen virallista ohjelmistopäivitystä.

Muut tämän artikkelin alussa mainitut ongelmat ovat edelleen korjaamatta, joten vaikka päivitys korjasi joitain ongelmia, jäi silti todella monia ongelmia korjaamatta. Käytin Maxivisionia ensimmäisen kerran 2,5 vuotta sitten ja raportoin jo silloin monia näistä ongelmista Maxivisionille. Silti edelleen monet ongelmat ovat korjaamatta. Paremman Maxivisionin odotus jatkuu edelleen…

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Maxivision on välillä myös toteuttanut käyttäjien toiveita. Maxivision on esimerkiksi lisännyt automaattisesti tallennuksia tekevien tallennussääntöjen määrän alkuperäisestä kahdeksasta sataan.