TVNelonen Median Jim-, Liv- ja Hero-kanavat sekä MTV:n Ava saattavat kadota DNA:n ja Soneran kaapeliverkoista ensi viikon tiistaina. Kanavien mahdollisen katoamisen syynä ovat tv-yhtiöt, jotka ovat irtisanoneet kanavien jakelusopimukset.

Kanavien jakelusopimukset on irtisanottu, koska kaapelioperaattoreiden halutaan osallistuvan tekijänoikeuskorvausten maksamiseen. Vuonna 2015 voimaan tulleen lakimuutoksen mukaan kaapelijakelu katsotaan ohjelman edelleen lähettämiseksi ja siitä pitäisi maksaa korvaus.

Televisioyhtiöt eivät halua maksaa tätä korvausta, sillä heidän mukaansa he ovat maksaneet korvauksen jo kertaalleen ja operaattoreiden mukaan mitään edelleenlähettämistä ei tapahdu. Tekijänoikeusjärjestö Kopioston mukaan vain antennijakelu on alkuperäistä lähetystä, joten kaapelijakelusta pitäisi maksaa erillinen korvaus. Soneran mukaan operaattorit eivät kuitenkaan lain mukaan edes voisi kerätä tekijänoikeusmaksuja asiakkailtaan.

Televisioyhtiät ja operaattorit haluavat kanavien jakelun jatkuvan, mutta tekijänoikeusmaksujen maksajaa ei ole vielä löytynyt. Tekijänoikeusrahoja haluavan Kopioston mukaan asiassa olisi voitu mennä jopa oikeuteen asti, mutta ratkaisu halutaan löytää neuvottelemalla. Kopiosto ei kuitenkaan ole ollenkaan mukana neuvotteluissa.

Ongelma koskee myös muita kaapelioperaattoreita, vaikka ne eivät ole – ainakaan vielä – kertoneet kanavien kohtalosta.