PiratismiElokuvien ja sarjojen tekijänoikeuksia valvovat tahot ovat lähettäneet kymmenille tuhansille suomalaisille karhukirjeitä. Kirjeissä vaaditaan elokuvien tai sarjojen jaksojen jakamisesta satojen eurojen korvauksia ja niiden maksamatta jättäminen saattaa johtaa oikeuteen ja sitä myötä mahdollisesti jopa kymmenien tuhansien eurojen korvauksiin.

Tekijänoikeuskirjeiden lähettäjät saavat tiedostojen jakajien hankilötiedot operaattoreilta oikeuden määräyksellä. Esimerkiksi Telia on joutunut paljastamaan viime vuonna tekijänoikeuksia valvoville tahoille 37 000 suomalaisen tiedot.

Nyt markkinaoikeus päätti, ettei DNA:n tarvitse antaa elokuvaa jakaneen henkilön tietoja piratismikirjeiden lähettäjälle. Oikeuden mukaan tapauksessa kyllä osoitettiin, että elokuvaa oli jaettu, mutta avoimeksi jäi oliko elokuvaa jaettu tekijänoikeuksien suojan kannalta merkittävissä määrin. Jakamisen kesto tai tekijänoikeuksien toistuva loukkaaminen ei myöskään selvinnyt oikeuskäsittelyssä.

Mahdollisten elokuvien ja sarjojen jakajien henkilötietojen selvittäminen operaattoreilta oikeusteitse on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta teosten tekijöillä on oikeus saada korvauksia teoksistaan, mutta toisaalta teletietojen katsotaan kuuluvan yksityisyyden suojaan. Uudemmassa EU-tuomioistumen kaytännössä yksityisyyden suojaa painotetaan enemmän ja markkinaoikeus viittasikin EU-tuomioistuimen päätöksiin.

Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt seurata tekijänoikeuskirjeiden lähetystä, sillä sen mukaan lainsäädännön ei ole tarkoitus mahdollistaa lypsämistä.

Omien latausten ja jakojen voi kuvitella olevan vaikeasti selvitettävää, mutta esimerkiksi iknowwhatyoudownload-palvelun kautta saattaakin löytää omalla nettiyhteydellä jaettujen elokuvien ja sarjojen listan.

Samalla tavalla myös tekijänoikeuksia suojelevat tahot selvittävät jakajia. Lakitoimisto Turren Legal julkaisi aiemmin keväällä listan valvotuista elokuvista ja sarjoista. Jos iknowwhatyoudownload-palvelun listalta sattuu löytymään Turre Legalin listalta löytyviä ohjelmia niin saatat saada korvauskirjeen. Toisaalta myös muiden tekijänoikeuksilla suojattujen teosten jakamisesta saattaa jäädä kiinni. Myöskään iknowwhatyoudownload-palvelussa näkyvä tyhjä ei lista ole tae siitä, etteikö joku muu tietäisi jakamiasi teoksia.