The Pirate BayAustralian tuomioistuin päätti viime viikolla pakottaa yli viisikymmentä internetoperaattoria estämään asiakkaidensa pääsyn Pirate Bayn, Torrentzin, TorrentHoundin, IsoHuntin ja striimauspalvelu SolarMovien sivuille sekä monille näiden palveluiden proxysaiteille. Estolistalle joutuneista sivustoista Torrentz, TorrentHound ja Solarmovie ehtivät tosin lopettamaan toimintansa ennen oikeuden päätöstä.

Oikeuden päätöksen mukaan operaattorit voivat valita estojen toteutustavan. Ensimmäisenä operaattorina Telstra on nyt ottanut estot käyttöön ja yhtiö on päättänyt valita estotavaksi annetuista vaihtoehdoista kaikkein helpoimman, eli DNS-eston. DNS-eston kiertäminen on kuitenkin lasten leikkiä ja onnistuu muutamassa sekunnissa, sillä operaattorin DNS-palvelinten sijaan käyttäjä voi ottaa muutamalla hiirenklikkauksella käyttöön esimerkiksi Googlen tai OpenDNS:n DNS-palvelimet.

Vielä ei ole tiedossa miten muut operaattorit tulevat estämään käyttäjien pääsyn estetyille sivuille. Estojen kiertäminen tulee kuitenkin onnsitumaan riippumatta käytetyistä tavoista. Esimerkiksi uusien proxysivustojen avaaminen on yksi vaihtoehto, samoin kuin VPN-palveluiden käyttö.

Estojen kiertäminen saattaa olla samantekevää Telstralle, sillä operaattorit yleensä vastustavat tällaisia estoja. Estojen helppo kiertäminen osoittaa jälleen kerran, ettei oikeuslaitoksilla ole hajuakaan tällaisten estojen toimimattomuudesta.