PiratismiElokuvien ja sarjojen oikeuksien puolustajat ovat karhunneet kirjeitse jo tuhansilta elokuvia sekä sarjoja torrent-tekniikalla lataavilta ja jakavilta suomalaisilta satojen eurojen korvauksia. Karhukirjeiden lähettäjät selvittävät mistä ip-osoitteesta elokuvia ja sarjoja on jaettu ja pyytävät oikeudelta luvan hankkia ip-osoitteen omistajan tiedot kirjeitä varten. Vuosi sitten karhukirjeitä oli lähetetty jo 10 000 ja sen jälkeen kirjeiden lähettely on kiihtynyt.

Korvausten maksamatta jättäminen saattaa johtaa oikeuskäsittelyyn ja viime vuonna ainakin kaksi tapausta päätyi piraatin kannalta huonosti. Toinen piraatti joutui maksamaan yhteensä yli 32 000 euroa ja toinen tapaus sovittiin heti pääkäsittelyn alussa, mutta siitäkin tuli piraatin maksettavaksi yli 12 000 euroa. Oikeudenhaltijoille näistä summista maksetaan vain murusia, sillä suurin osa korvauksista johtuu vastapuolen oikeudenkäyntikulujen maksamisesta.

Karhukirjeiden lähetyksen päätarkoituksen voidaankin nähdä olevan keino vaurastua oikeudenkäynneillä uhkaamisella.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on luvannut seurata tekijänoikeusrikkeisiin liittyviä korvauskirjeitä. ”Ei ole tarkoitus, että lainsäädäntö mahdollistaa lypsämistä”, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Anna Vuopala. Vuopalan mukaan ministeriö aikookin koota helmikuussa eri osapuolia koolle selvittämään onko lakia kaikilta osin noudatettu. Toisaalta karhukirjeiden tehtävänä on toimia peloitteena ja siten vähentää piratismia.

Monet tahot seuraavat torrenttien latauksia esimerkiksi korvauskirjeiden lähettämistä varten. Yksi torrenttien latauksia ja jakoja seuraava taho on iknowwhatyoudownload.com, jonka kautta kuka tahansa voi tarkistaa palvelun keräämät torrenttilataukset omasta ip-osoitteesta tai mistä tahansa muusta ip-osoitteesta. Iknowwhatyoudownload.com ei kuitenkaan seuraa läheskään kaikkea torrentliikennettä, sillä se seuraa päivittäin ”vain” yli 500 000 torrenttia ja enintään 700 miljoonaa jakotapahtumaa.