SpotifyGramexin ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK:n Turussa tekemässä tarkistuskierroksessa löytyi ravintoloita, jotka soittivat musiikkia luvatta Spotifyn kautta. Spotifyä voi kuitenkin käyttää vain yksityiskäytössä, eikä mikään suomalainen taho voi myöntää lupaa sen käyttöön yrityksissä.

Tarkistuksen aikana käytiin läpi noin sata ravintolaa, joista noin yhdeksänkymmentä oli hankkinut julkisen musiikin esittämisen vaatimat luvat. Yli kolmasosalla ravintoloista oli kuitenkin muunlaisia ongelmia lupien kanssa. Yritykset eivät olleet hankkineet lupaa musiikin tallentamiseksi yrityskäyttöön tai käyttöoikeuksia netistä yksityiskäyttöön ostettujen biisien soittamiseksi. Jotkin ravintolat soittivat musiikkia esimerkiksi Spotifyn kautta.

”Kaikki yrittäjät eivät näemmä lue nettipalvelujen, kuten iTunesin tai Spotifyn käyttöehtoja”, sanoo Gramexin taustamusiikkiasioita hoitavan yksikön vetäjä Leena Pitkänen.

”Päivänselvä pääsääntö on, että kuluttajakäyttöön musiikkia tarjoavien palvelujen musiikkia ei saa käyttää yrityskäytössä. Biisikauppojen osalta Gramex pystyy myymään tarvittavan lisenssin, mutta Spotifyn osalta sellaista ei saa mistään”, jatkaa Pitkänen.