Huomasin juuri, että Topfield TF5100t -digiboksini on jo lähes viisi vuotta vanha. Tämä havainto sai minut huomaamaan, ettei tallentavien digiboksien kehityksessä ole tapahtunut oikeastaan mitään viidessä vuodessa.
Edelleen suurin osa tallentavista bokseista on vain tyhmiä bokseja, joilla voi ajastaa ohjelmia. Jos Topfieldini päättäisi mennä lopullisesti rikki, olisi minulla vain kaksi mahdollista vaihtoehtoa korvaamaan se. Ensimmäinen ja helpoin vaihtoehto olisi ostaa uusi Topfield ja asentaa siihen parhaiten meidän käytössä toimiva ohjelmisto, joka sekin on parin viikon päästä jo kolmevuotias.
Toinen vaihtoehto olisi hankkia Dreambox, jolloin saisi kaupan päälle myös nettivideoiden toistomahdollisuuden ja muutamien viikkojen säätörupeaman.
Ajastus on turhaa
Tallentavan digiboksin tärkein ominaisuus on se, että boksi tallentaa ohjelmat automaattisesti ja ilman erillisiä ajastuksia. Ilman tätä ominaisuutta television katselu menisi pari askelta taaksepäin, koska täytyisi itse tietää milloin sarjat alkavat tai jäävät tauolle. Minulle jää vain sohvalle istumisen vaiva ja tallennetun ohjelman käynnistyminen, koska boksi hoitaa tallenteet kiintolevylle automaattisesti.
Tämä ominaisuus löytyy vain muutamasta boksista. Jotkin valmistajat ovat yrittäneet matkia tätä jollain hakuominaisuuksilla, mutta yleensä epäonnistuen. Toki nämä ominaisuudet voivat helpottaa ajastusten tekoa hieman, mutta pohjimmiltaan kyse on edelleen käsityönä tehtävästä ajastuksesta.
Mainosten kelaus on turhaa
Ihmettelen myös, miksi edelleen jotkut kelaavat mainosten ohi. Kelaus on hidasta, tai jos se sattuu olemaan nopeaa, niin silloin liipasinsormi on helposti liian hidas ja mainosten lisäksi kelataan osa ohjelmaakin. Esimerkiksi Topfieldiin ja Dreamboxiin on saanut itse määriteltävät hyppynapit jo monen monta vuotta, joten tätäkin tekniikkaa voi kutsua jo ikälopuksi. Silti edelleen harvoissa bokseissa on mahdollisuus käyttää hyppynappeja, joilla pääsee paljon kelausta hepommin ja nopeammin mainosten ohi. Joissain bokseissa on hyppynapit, mutta hyppyjen pituuksia ei voi itse määritellä.
Teräväpiirto
Teräväpiirtolähetykset ovat käynnistyneet satelliitissa sekä kaapelissa ja myös antennipuoli aloittaa ensi vuonna. Kaapelioperaattoreiden HD-kanavia voi yleensä katsoa vain Cable HD Ready -merkinnän saaneilla boksimalleilla. Hyväksyttyjä tallentavia HD-bokseja on nykyään huimat neljä, eikä valmistajilla näytä olevan mitään kiirettä lisätä niiden lukumäärää.
Kaikki hyväksytyt tallentavat HD-boksit ovat ns. karvalakkimalleja, joissa ei ole mukana mitään herkkuja. Esimerkiksi sarjojen automaattitallennukset voidaan unohtaa heti alkuunsa.
Lisää ominaisuuksia
Digibokseihin voisi helposti integroida lisää toimintoja. Esimerkiksi mahdollisuus toistaa lähiverkosta ja ulkoisilta kiintolevyiltä sekä muistitikuilta videoita, kuvia ja musiikkia olisi tervetullut ominaisuus. Dreambox taitaa olla ainoa todellinen vaihtoehto tällä hetkellä, jos haluaa käyttää digiboksia myös mediatoistimena.
Ja minkä vuoksi tallennukset on sidottu yhteen laitteeseen? Olisi paljon kätevämpi tallentaa ohjelmat yhteen paikkaan, josta jokaisen huoneen toistin voisi toistaa niitä.
Miten ihmeessä kehitys on loppunut kokonaan? Ilmeisesti tavallisille television katsojille riittää vanhanaikainen suorien lähetysten katselu ja joidenkin ohjelmien ajastaminen vanhaan VHS-tyyliin.