IPTVIPTV- ja netti-tv -palveluilla ei voi tallentaa läheskään kaikkia kanavia. Esimerkiksi Elisa Viihteellä sekä Soneran Koti TV:llä voi tallentaa vain peruskanavia ja Maxivisionilla ei voi tallentaa muun muassa MTV3:n, Nelosen, Viasatin ja CANAL+:n maksukanavia.

Opetusministeriön alainen tekijänoikeustoimikunta on selvittänyt verkkotallennuspalveluiden tekijänoikeudellisia kysymyksiä. Toimikunnan tietojen mukaan millään tallennuspalvelulla ei ole TV-ohjelmien tallentamisen osalta voimassaolevia sopimuksia oikeudenhaltijoiden kanssa eräitä ulkomaisia kanavia lukuun ottamatta.

Tekijänoikeustoimikunnan mietintö koskee ainakin seuraavia IPTV- ja netti-tv -palveluita: TVkaista, Maxivision, Netikka TV, Elisa Viihde -palvelu, MPY Laajakaista TV, Lumotv 24 h, PPO Laajakaista TV, BooxTV, ReTV ja Soneran Koti-TV.

Televisio-ohjelmien tallentamista koskevia sopimuksia ei ole syntynyt, koska osapuolilla on erilaiset käsitykset palveluiden oikeudellisesta luonteesta. Sopimusten puutteen vuoksi tekijät, esiintyjät, tuottajat tai tv-yhtiöt eivät saa tästä liiketoiminnasta tekijänoikeuskorvauksia. Toimikunnan mukaan asia tulisi ratkaista mitä pikimmiten ja esittää neljä vaihtoehtoista ratkaisumallia.

Ensimmäinen ratkaisumalli on ehdotuksen mukaan yksityisen kopioinnin rajoitussäännös ja hyvitysmaksukorvaus. Tässä mallissa selvitettäviä kysymyksiä ovat muun muassa onko kyseessä laillinen lähde, kuka kappaleen valmistaa ja mihin tarkoitukseen, mitä kappaleelle tapahtuu sen valmistamisen jälkeen sekä liittyykö toimintaan ansiotarkoitus.

”Monissa verkkotallennuspalveluissa tallennuspyyntö ja sen lopputulos muistuttaa asiakkaan kannalta yksityistä kopiointia kotidigiboksin avulla. Teknisesti arvioituna digitaalista kappaletta ei kuitenkaan koskaan valmista asiakas itse, vaikka hän tekeekin sitä koskevan tilauksen palveluntarjoajalle”, kerrotaan mietinnössä.

Muita ratkaisumalleja asian hoitamiseksi ovat suora lisensiointi, kollektiivinen lisensiointi sekä sopimuslisenssiratkaisu.