MusiikkiHelsinkiläismies kertoo Facebookissa tarinan siitä, miten lapsen musiikinetsintä sai Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) vaatimaan 600 euron korvauksia ja vaitiolosopimuksen allekirjoitusta.

Miehen mukaan hän oli näyttänyt noin vuosi sitten yhdeksänvuotiaalle tyttärelleen muutaman hakukoneen, joiden kautta lapsi voisi käydä koekuuntelemassa Chisun uuden albumin kappaleita ennen CD:n ostoa. Myöhemmin tytär oli kertonut löytäneensä kappaleiden nimiä ja joitain kappaleita oli ”ladattukin”. Tytär ei ollut kuitenkaan saanut yhtään kappaletta kuunneltua ja ladatut kappaleetkin olivat näyttäneet vain virheilmoituksia. Isä oli tämän jälkeen käynyt ostamassa Chisun albumin tyttärelleen kaupasta.

Viime keväänä isä oli saanut sähköpostia asianajajalta, joka oli vaatinut laittomasti jaetusta äänitallenteesta 600 euroa. Asianajaja oli kaiken lisäksi vaatinut isää allekirjoittamaan vaitiolosopimuksen, jonka mukaan asiasta tai korvauksesta ei saisi kertoa mitään kenellekään. Isä ei suostunut maksamaan, joten nyt vuosi tapahtumien jälkeen poliisit kävivät takavarikoimassa tyttären tietokoneen tutkimuksia varten ja isä odottaa kutsua oikeuteen.

Perheenisä uskoo TTVK:n käyttäneen Chisun albumia ansana, jolla on tarkoituksella yritetty etsiä musiikkia laittomasti lataavia henkilöitä. TTVK:n toimitusjohtaja Antti Kotilainen on kuitenkin kiistänyt perheenisän väitteet.

”Chisun albumia ei ole käytetty houkuttimena. Se ei olisi eettisesti eikä laillisestikaan oikein”, sanoi Kotilainen YleX:lle.

TTVK sai tammikuussa luvan selvittää Chisun Kun valaistun albumia BitTorrent-verkoissa jakaneiden henkilöiden henkilöllisyyden ja juttu näyttää nyt siirtyneen seuraavalle tasolle. Kuinkahan moni on maksanut korvaukset ja allekirjoittanut vaitiolosopimuksen?