Päivitys 13.1.2015: Maxivisionin IPTV-palvelu on muuttunut paljon joulukuun 2014 alussa tehtyjen uudistusten vuoksi. Uudistusten vuoksi monet tässä testissä kerrotut asiat ovat muuttuneet. Lue lisää uudistuksista täältä.

Tässä testiartikkelissa kerrotaan millainen Maxivision Viihde IPTV-palvelu on tällä hetkellä, uusimman heinäkuussa 2013 julkaistun ohjelmistopäivityksen jälkeen. Olemme katsoneet televisiota lähes pelkästään Maxivisionin kautta joulukuusta 2011 saakka, joten palvelu on tullut hyvinkin tutuksi.

Tämä testi on kirjoitettu erityisesti paljon tallentavien käyttäjien näkökulmasta, sillä meidän perheessä katsotaan suoria lähetyksiä äärimmäisen harvoin. Katsomme lähes kaikki ohjelmat joko aiemmin tehdyistä tallenteista tai viivästettynä, eli siten että ohjelmaa tallennetaan samalla kun sitä katsotaan. Olemme tallentaneet jo kahdeksan ja puolen vuoden ajan kaikki seuraamamme ohjelmat automaattisitesti hakusanojen avulla. Aluksi tallensimme ohjelmat automaattisesti Topfieldin digiboksin lisäohjelmilla ja nykyään Maxivisionin tallennussäännöillä. Tallennussääntöjen ansiosta meidän ei tarvitse miettiä milloin joku sarja palaa tauolta, koska palvelu aloittaa jaksojen tallennuksen automaattisesti sarjan palatessa ohjelmistoon. Tällä hetkellä meillä on Maxivisionissa 70 tallennussääntöä.

Käyttötapamme johdosta televisio-ohjelmien katselu on erittäin helppoa. Istumme sohvalle, avaamme television ja valitsemme tallennuslistalta haluamamme ohjelman. Mainosten ohi hypimme hyppynapeilla tai käytämme normaalia kelausta.

Mikä on Maxivision?

Maxivisionin pakettiin kuuluu Arrisin (entinen Motorola) VIP1003 IPTV-digiboksi, jonka lisäksi paketista löytyy kaukosäädin, HDMI-johto, scart-johto ja lyhyt nettikaapeli. Maxivisionin digiboksi on näppärän pieni, sillä sen koko on vain 16,5cm x 13cm x 3,5cm. Laitteesta löytyy liittimet verkkokaapelille, HDMI:lle sekä scartille ja äänet saa ulos koaksiaalisen S/PDIF-liittimen kautta. Laitteesta löytyy myös USB-liitin, joka ei kuitenkaan ole käytössä. Laitteessa ei ole ollenkaan antenniliittimiä, joten sillä voi vastaanottaa vain IPTV-signaalia.

Maxivisionin 149 euron hintaiseen aloituspakettiin kuuluu digiboksi sekä peruspalvelu kuukaudeksi. Peruspalveluun kuuluu 22 kanavaa, joista neljä on teräväpiirtokanavia sekä tallennustilaa viiden tunnin edestä. Peruspalveluun kuuluu kanavat Yle TV1, Yle TV2, Yle Fem, Yle Teema, MTV3, Nelonen, Sub, TV Viisi, Kutonen, Taivas TV7, LIV, FOX, JIM, AVA, Eurosport, Discovery Channel, Deutsche Welle, TV5 Monde, Yle HD, MTV3 HD, Nelonen HD ja Fox HD. Maxivisionin aloituspakettiin voi valita myös 100 tuntia tallennustilaa, jolloin hinta on 199 euroa. Myöhemmin tilatessa ensimmäiset 100 tuntia tallennustilaa voi hankkia 69 euron kertamaksulla, jonka jälkeen lisätilaa voi hankkia 100, 200, 300 tai 500 tuntia ja niistä perittävät kertamaksut ovat vastaavasti 49, 98, 149 ja 199 euroa. Peruspalvelun hinta ensimmäisen kuukauden jälkeen on kuusi euroa kuukaudessa.

Muita kanavia voi hankkia Maxivisioniin kanavapaketteina tai yksittäisinä kanavina ja jotkut kanavat ja kanavapaketit ne voi hankkia halutessaan ilman määräaikaista sopimusta vaikka vain yhdeksi kuukaudeksi. Tällä hetkellä Maxivisionin kautta voi katsoa noin 140 kanavaa, joista noin 20 on teräväpiirtokanavia.

Käyttöönotto

Maxivisionin käyttöönotto on hieman erilainen verrattuna tavallisiin digibokseihin. Aluksi täytyy syöttää digiboksin pohjassa oleva sarjanumero ja MAC-osoite Maxivisionin sivuille ja luoda tunnukset Maxivisionin itsepalvelukeskukseen. Tämän jälkeen laite liitetään internetiin sekä televisioon, jonka jälkeen se voidaan käynnistää. Laite toimii myös NAT:in takaa, mutta Maxivision suosittelee liittämään laitteen internetiin ilman NAT:ia. Laitteen ensimmäinen käynnistys kestaa arviolta noin 2-3 minuuttia. Seuraavat käynnistykset ovat todella nopeita, sillä laite käynnistyy alle viidessä sekunnissa, kunhan ei irroita sähköjohtoa välillä.

Digiboksista ei löydy montaakaan asetusta ja monia asetuksia voi muuttaa laitteen lisäksi myös netin itsepalvelukeskuksesta. Hieman yllättäen kuitenkin resoluution valintaa ei voi muuttaa netin itsepalvelukeskuksen kautta.

Äänelle ja tekstitykselle voi valita ensisijaisen ja toissijaisen kielen ja kuvasuhteelle löytyy pari vaihtoehtoa. Resoluutioksi voi valita joko 720p, 1080i tai 1080p. Asetuksista voi valita myös ohjelmaoppaassa näkyvien kanavien määrän ja kerralla näytettävän tuntimäärän. Myös kanavalistoja voi luoda ja muokata digiboksilla tai netissä. Kenties tärkein asetus on yhteysnopeuden valinta, joka voi olla 8 Mbps tai 2 Mbps. Laite tukee myös 5.1 monikanavaääniä.

Peruskäyttö

Maxivisionin käyttö on helppoa ja loogista. Monissa laitteen toiminnoissa, kuten esimerkiksi ohjelmaoppaan avauksessa, ohjelman tietojen haussa ja asetusten muokkauksessa on kuitenkin selvästi havaittava viive. Kanaville voi luoda omia suosikkilistojaan, joista niiden valinta käy helposti.

Perustarkkuuden SD-kanavat saa näkyviin 2 megan nettiliittymällä ja HD-kanavien vastaanotto edellyttää vähintään 8 megan nettiyhteyden käyttöä. Suosittelen 8 Mbps asetuksen käyttöä riippumatta katsottavista kanavista, sillä 2 Mbps asetuksella kuva on suuremman pakkauksen vuoksi huonompilaatuinen myös SD-kanavia katsellessa. 8 Mbps asetus on erittäin suositeltava myös tallennuksen kannalta, sillä 2 Mbps asetusta käyttäen tallenteiden laatu on todella huono.

Kahden megan asetuksella SD-kanavien kaistantarve on keskimäärin noin 1,5 Mbps. Kahdeksan megan asetuksella SD-kanavien keskimääräinen kaistantarve on noin 3,5 Mbps ja HD-kanavien noin 5-6 Mbps. Kaistantarve riippuu tietenkin myös lähetettävästä ohjelmasta, sillä esimerkiksi jääkiekkopelissa on paljon enemmän kaistaa tarvitsevaa liikettä kuin puheohjelmissa.

Suoria lähetyksiä katsoessa 8 Mbps asetuksen kuva on silminnähden parempi SD-kanavilla, mutta kyllä 2 Mbps kuvaakin hätätilanteessa katsoisi. 2 Mbps asetuksella tehtyjen tallenteiden laatu sen sijaan on niin surkeaa, ettei kukaan meidän perheestä suostu katsomaan niitä ollenkaan. 2 Mbps asetuksella tehtyjen tallenteiden laatu on paljon huonompi, kuin samalla laadulla katsotut suorat lähetykset. 8 Mbps asetuksella tehdyt tallenteet ovat laadultaan samanlaisia, kuin 8 Mbps asetuksen suorat lähetykset.

Ajastukset

Tärkein vaatimukseni on ajastusten teko automaattisesti hakusanojen perusteella. Helpointa tämä on Maxivisionin netistä löytyvän itsepalvelukeskuksen kautta, jossa tallennussääntöjen luominen ja muokkaaminen onnistuu helposti. Ohjelmien uusintojen tallennuksen estämiseksi tallennussääntöihin voi lisätä kellonajan, jolloin esimerkiksi myöhäisiltaisin tulevat uusinnat voidaan ohittaa.

Maxivision mahdollistaa sadan tallennussäännön luomisen. Tallennussääntöjen lisäksi ohjelmia voi ajastaa itsepalvelukeskuksen ohjelmaoppaasta tai laitteen omasta EPG:stä. Laitteen oman ohjelmaoppaan käyttö ei ole kuitenkaan kovinkaan mukavaa, sillä viiveiden vuoksi sen selailu kestää aivan liian kauan. Olenkin lopettanut laitteen oman EPG:n käytön kokonaan ja ajastan nykyään kaikki elokuvat netin itsepalvelukeskuksen kautta.

Maxivisionilla voi myös aloittaa tällä hetkellä lähetettävän ohjelman tallennuksen vaikka vasta ohjelman viimeisellä minuutilla ja silti koko ohjelma tulee talteen. Myös tallentumassa olevan ohjelman katselun voi aloittaa ennen kuin tallennus on päättynyt. Tallennusten alkuun ja loppuun lisätään automaattisesti lisäaikaa, jotta hieman liian aikaisin alkavat tai myöhään loppuvat ohjelmat tulevat kokonaan talteen.

Maxivision on tehnyt myös Android-sovelluksen ajastusten hallintaan. Tämä sovellus on tällä hetkellä beta-testissä ja se tullaan julkaisemaan virallisesti myöhemmin.

Ikävä kyllä Maxivisionilla ei voi tallentaa läheskään kaikkia kanavia. Tällä hetkellä C Moren, MTV3 maksukanavien, Nelosen maksukanavien, SVT:n, Viasatin ja joidenkin yksittäisten kanavien tallennus on estetty. Onneksi sentään Yle HD, MTV3 HD ja Nelonen HD -kanavien tallennus onnistuu kuitenkin ilman ongelmia. Vertailun vuoksi Elisa Viihteellä ja Sonera Koti TV:llä voi tallentaa verkkoon vain ilmaisten peruskanavien ohjelmia.

Monien kanavien verkkotallennus on estetty, koska ohjelmayhtiöiden mielestä IPTV vastaa Video-on-Demand -palvelua, johon heillä ei ole oikeuksia. Verkkotallennus ei kuulu myöskään yksityisen kopioinnin piiriin. Maxivisionilta saamani tiedon mukaan tilanteen ei uskota muuttuvan lähiaikoina.

Maxivisionilla voidaan myös tallentaa ohjelmia samaan aikaan vaikka kaikilta kanavilta (poislukien jotkut maksukanavat).

Tallenteiden katselu

Maxivisionin tallenteet ja ajastukset löytyvät omilta välilehdiltään. Tällä hetkellä tallentuvat ohjelmat on piilotettu uuteen menossa-välilehteen, jonka avaaminen vaatii kolme kaukosäätimen napin painallusta (nuoli oikealle – nuoli oikealle – ok), kunhan tallennelista on jo avattu aikaisemmin. Käyttäjän kannalta on ihan sama onko ohjelma tallennettu jo aikaisemmin vai tallentuuko se juuri sillä hetkellä. Käyttäjän ei pitäisi joutua etsimään tallenteita eri välilehdiltä, vaan kaikkien tallenteiden pitäisi löytyä samalta listalta. Tallennelistan välilehtien välillä liikkumisessa on lisäksi mukana jo aiemmin mainittu viive.

Jostain syystä tulevien ajastusten listaus on järjestetty väärinpäin, sillä seuraavaksi tallentuvat ohjelmat löytyvät listan lopusta. Monet Maxivisionin käyttäjät ajastavat ohjelmia automaattisten tallennussääntöjen avulla, joten ajastuslistalla saattaa olla kymmeniä ohjelmia. Jos ajastuslista on pitkä, kestää käyttöliittymän hitauden vuoksi jonkin aikaa kelata listan loppuun ja tarkistaa onko jokin tänään tai huomenna tuleva ohjelma ajastettu.

Tallennelistassa on mahdollista katsella valittua tallennetta pienessä esikatseluikkunassa, mutta itse en ole keksinyt tälle toiminnolle mitään käyttöä. Esikatselun aloitus onnistuu yhdellä play-napin painalluksella, kun taas tallenteen normaali toisto vaatiikin nurinkurisesti kolmen napin painalluksen. Myös tallenteiden poistosta on tehty vaikeaa, sillä tallenteen poisto vaatii viiden painikkeen painamista, sillä ensiksi täytyy avata valittuna olevan tallenteen valikko ok-napilla ja sen jälkeen listalta valitaan “poista tiedosto” ja painetaan vielä kerran ok-nappia.

Tallennelistassa valittuna olevan ohjelman ohjelmatietojen kuvaus voi olla niin pitkä, ettei se näy kokonaan. Tällöin ohjelmatietoja voidaan vierittää alaspäin, mutta toiminto on piilotettu ja melko vaikeakäyttöinen. Ensiksi ohjelmatietolaatikko täytyy valita painamalla kolme kertaa nuoli oikealle -nappia ja sen jälkeen ohjelman kuvausta voidaan vierittää painamalla nuoli alaspäin -nappia.

Monet käyttäjät ovat tottuneet siirtämään tallennettuja ohjelmia eri kansioihin tallentavilla digibokseilla, mutta Maxivisionissa ei ole mahdollista siirtää tallennettuja ohjelmia erillisiin kansioihin.

Ohjelmia voidaan kelata 6, 12 tai 24 -kertaisilla nopeuksillaMeidän perheessä on totuttu käyttämään mainosten ohituksessa hyppynappeja. Maxivisionista löytyy hyppynapit, joilla voi hypätä kaksi ja viisi minuuttia eteenpäin sekä puoli ja kaksi minuuttia taaksepäin. Näillä hyppypituuksilla mainosten loppukohta ei kuitenkaan löydy tarkasti, joten mainosten viimeiset sekunnit täytyy joko katsoa tai kelata kelausnapeilla.

Hyppynappeihin ja kelaukseen liittyy myös tekstitysongelma, sillä DVB-tekstitystä käyttävien kanavien tekstit eivät näy noin 10 sekunnin ajan kelauksen päättymisen tai hypyn jälkeen. Tämä häiritsee varmasti joitain käyttäjiä, sillä jokaisen mainostauon jälkeen jää monta repliikkiä näkymättä. DVB-tekstitystä käyttävät muun muassa Yle ja MTV3.

Laitteella ei voi asettaa tallenteisiin kirjanmerkkejä. Tämän vuoksi esimerkiksi elokuvan katselun jatkaminen myöhemmin on vaikeaa, sillä jatkokohta täytyy itse muistaa ja sinne täytyy kelata tai hyppiä hyppynapeilla.

Elokuvien, varsinkin teräväpiirtoelokuvien, katselu esimerkiksi kahtena iltana aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä elokuvan katselun jatkaminen seuraavana päivänä vaatii aikaa. Elokuvan jatkokohtaan täytyy kelata tai hyppiä, mutta jatkokohtaan pääseminen saattaa kestää pahimmillaan kymmenenkin minuuttia, jos elokuva on tallennettu jo aiemmin. Tämä johtuu siitä, että Maxivision siirtää vanhat tallenteet halvemmalle ja hitaammalle palvelimelle ja kopioi ne takaisin nopealle palvelimelle, kun niitä aletaan katsoa. Tämän kopioinnin vuoksi elokuvan kelaaminen on hidasta ja hyppynapit saattavat hyppiä kahden tai viiden minuutin sijasta vain muutaman sekunnin eteenpäin. Kelaaminen ja hyppynapit toimivat normaalisti, kun elokuva on kopioitu nopeammalle palvelimelle. Ongelma vaivaa erityisesti teräväpiirtotallenteita ja sen vuoksi Maxivision ei sovi kovinkaan hyvin elokuvien tallennepalveluksi, jos aiemmin tallennettuja elokuvia katsotaan useana päivänä.

Lisäpalvelut

MTV3 Total ja C More Film -kanavapakettien tilaajat saavat käyttöönsä ilmaiseksi myös C More Play -videovuokraamon. C More Play -toiminnon avulla voi katsella C Moren elokuvia ja sarjoja milloin tahansa. C More Play:n tarjoamia elokuvia ja sarjoja voi etsiä joko digiboksilla tai Maxivisionin itsepalvelukeskuksen kautta netissä, jota kautta ne voidaan siirtää digiboksin katselulistalle. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Maxivisionin itsepalvelukeskuksen kautta löytyi satoja elokuvia ja esimerkiksi Game of Thrones, Dexter, Falling Skies sekä Mad Men -sarjojen jaksoja.

Maxivisionia voi käyttää myös ilman digiboksia Samsungin uusilla Smart-TV -laitteilla. Maxivision@TV -palvelu on tällä hetkellä rajoittuneempi, kuin digiboksin käyttö ja esimerkiksi kanavapakettien katselu ei vielä onnistu Maxivision@TV -palvelun kautta.

Onko Maxivision hyvä vaihtoehto?

Teräväpiirtoisissa digibokseissa on todella monia ongelmia, eikä mikään niistä toimi lähellekään täydellisesti. Myös Maxivisionissa on monia ongelmia, mutta ikävä kyllä Maxivision on ilmoittanut, ettei laitteeseen ole tällä hetkellä tulossa muutoksia tai parannuksia. Meidän perhe katsoo Maxivisionin vioista huolimatta kaikki televisio-ohjelmat Maxivisionin kautta. Suurin syy tähän on automaattisesti tallennussääntöjen avulla tapahtuvat tallennukset sekä mahdollisuus tallentaa kaikkien kanavien (poislukien jotkut maksukanavat) ohjelmia samaan aikaan.

IPTV-palveluiden käyttöön vaikuttaa myös ulkopuoliset tahot, sillä esimerkiksi nettiyhteyden katkeaminen estää televisionkin käytön. Silloin tällöin Maxivisionin järjestelmissä on ollut ongelmia, joiden vuoksi jotkut kanavat tai esimerkiksi mitkään tallenteet eivät toimineet. Pahimmillaan tallenteet ovat olleet toimimattomia koko viikonlopun ajan. Ilmeisesti Maxivisionilla ei ole ollenkaan aktiivista viikonloppupäivvystystä. Myös käyttäjän omassa kotiverkossa olevat ongelmat voivat aiheuttaa ongelmia Maxivisionin käyttöön.

Hyvää:

  • Toimii kaikkien nettioperaattoreiden verkoissa
  • Maksu- ja HD-kanavat näkyvät ilman maksukortteja ja korttilinkityksiä
  • Joitain maksukanavia voi tilata lyhyiksi ajoiksi
  • Automaattiset ajastukset tallennussäännöillä
  • Tallennukset monilta kanavilta samaan aikaan
  • Mainoskatkojen ohitus edes jonkinlaisilla hyppynapeilla

Huonoa:

  • Ei voi tallentaa läheskään kaikkia maksukanavia (Maxivisionin mukaan tähän ei ole odotettavissa parannusta)
  • Käyttöliittymän viiveet
  • Tällä hetkellä tallentuvat tallennukset on piilotettu ’menossa’ välilehteen (menossa olevat tallennukset täytyisi näyttää samassa välilehdessä muiden tallennusten kanssa)
  • Ajastukset-listaus on järjestetty väärinpäpin (seuraavaksi tallennettavat pitäisi olla ylimpänä listalla, jotta näkisi helposti seuraavat tallennukset)
  • Tallenteiden poiston pitäisi onnistua yhdellä tai kahdella napin painamisella
  • Tallenteiden katselun pitäisi voida aloittaa yhdellä napilla (esimerkiksi play-nappi voisi aloittaa toiston. Nyt play-nappi avaa videon esikatseluikkunaan)
  • Pienempiä hyppynappeja kaivataan
  • DVB-tekstitystä käyttävien kanavien tekstitykset eivät näy noin 10 sekunnin ajan kelauksen tai hypyn jälkeen.
  • Kirjanmerkit puuttuvat
  • Aiemmin tallennettujen elokuvien katsominen monena päivänä on vaikeaa, sillä jatkokohdan löytäminen seuraavana päivänä kelaamalla ja hyppimällä saattaa kestää kymmenenkin minuuttia
  • Mahdollisuus luoda kansioita tallennuksille puuttuu
  • Viikonloppupäivystyksen puute

Maxivision on ilmoittanut, ettei laitteeseen ole tällä hetkellä tulossa muutoksia tai parannuksia.