Television teräväpiirtolähetykset ovat nyt kuuma sana, mutta miksi ihmeessä HD-lähetysten katselusta on tehty niin kovin vaikeaa? Haluammeko edes nähdä vaivaa nähdäksemme teräväpiirtolähetyksiä?

Tällä hetkellä teräväpiirtolähetyksiä voi seurata satelliitin, kaapelin ja netti-tv:n kautta, muttei vielä antennikodeissa. Pelkästään antennin kautta televisiota katsotaan kuitenkin lähes puolessa talouksista, jotka ovat nyt HD-lähetysten ulkopuolella. Teräväpiirtoa on kyllä tulossa antennikoteihinkin myöhemmin. Antennipuolen teräväpiirrot tullaan kuitenkin lähettämään DVB-T2 -standardia käyttäen, mutta DVB-T2 -vastaanottimia ei vielä ole edes olemassa. Tämä tarkoittaa, että antennikodit jutuvat odottelemaan DVB-T2 -standardin mukaisia digibokseja tai televisiota, joissa on sisäänrakennettuna DVB-T2 -vastaanotin.

DVB-T2 -standardin käyttöönotosta on tehty päätökset vain Britanniassa ja Suomessa, joten laitevalmistajilla ei taida olla mikään hoppu tehdä Suomessa hyvin toimivia laitteita. Varsinkin, kun luultavasti Suomen antenniverkossakin otetaan käyttöön conax pairing korttilinkitys. Tätä korttilinkitystä ei käytetä Britanniassa, eikä ilman korttilinkitystä mitä todennäköisimmin tulla katsomaan premium-sisältöä tarjoavia teräväpiirtokanavia Suomessa.

Kamala korttilinkitys

Korttilinkitys vaikeuttaa myös kaapelikatselijoiden elämää jo nyt, sillä korttilinkitys toimii vain Cable Ready HD -hyväksytyissä laitteissa. Muita laitteita ei voi linkittää, eikä niillä siten voi katsella premium sisältöä lähettäviä teräväpiirtokanavia.

Televisioon täytyy lisäksi  hankkia conax-moduuli, mutta operaattoritpa eivät annakaan asiakkaan ostaa omaa moduulia. Moduuli täytyy vuokrata kalliilla hinnalla operaattorilta ja Cable Ready HD -laitteen sarjanumerokin täytyy vielä ilmoittaa operaattorille. Ei ole kovin helppoa teräväpiirron katselu kaapeliverkossa.

Mitkä sitten ovat mahdollisuudet tallentaa teräväpiirtokanavia? Cable Ready HD -listalta löytyy peräti kaksi erilaista tallentavaa digiboksia, joten valinnan mahdollisuudet ovat melko olemattomat.

Löytyykö edes kanavia?

Entäs sitten kaapeliverkkojen kanavavaihtoehdot? Esimerkiksi Welhon MyZen.tv HD tarjoaa teräväpiirtoisia maisemavideoita, joihin voit valita taustamusiikin kolmesta vaihtoehdosta. Mitä tässä enää voi sanoa? Onhan operaattoreilla oikeitakin HD-kanavia. Esimerkiksi DNA:lla on kaiken kaikkiaan huimat kuusi HD-kanavaa, joista tosin yksi lakkautetaan tämän kuun lopussa. Ja Sonera on ihan omassa luokassaan, sillä siltä löytyy täydet nolla teräväpiirtokanavaa.

Laitekirjo saa sohvaperunan vähintään hämilleen. On HD Readyä, Full HD:tä, skaalausta ja vaikka mitä. Digiboksi voi hoitaa skaalauksen, samoin televisio. Mutta kumpi sitten hoitaa skaalauksen paremmin? Huonoimmassa tapauksessa ensiksi digiboksi skaalaa kuvaa jotenkin ja sen jälkeen televisio skaalaa sitä lisää. Lopputulos ei tällätavoin skaalattuna ole välttämättä läheskään paras mahdollinen. Eikä teräväpiirrosta ole tutkimusten mukaan mitään hyötyä, ellei televisio ole tarpeeksi suuri tai katseluetäisyys luonnottoman pieni.Ihmissilmä kun ei muuten huomaa pienen pieniä teräväpiirtopikseleitä.

Lopussa kiitos seisoo, seisoohan?

Ongelmista huolimatta teräväpiirto-ohjelmat ovat niin paljon näyttävämpiä, että niitä kannattaa odottaa. Jutussa mukana olevat esimerkkikuvaparit näyttävät teräväpiirto-ohjelmien selvän paremmuuden verrattuna normaaleihin SD-lähetyksiin. Kyllä teräväpiirtokin vielä iloksi muuttuu, muuttuuhan?