Netin lailliset videopalvelut lisääntyvät koko ajan, mutta Suomen televisiotoimijat eivät näytä ymmärtävän uusien palveluiden potentiaalia yhteistyökumppaneina. Elisa Viihteen kaltaisten palveluiden käyttäjille ehdotetaan lakiehdotuksessa pakollisia mainoksia, joita ei voi kelata ja Yle ei ole antanut IPTV-palveluille lupaa teräväpiirtokanaviensa tallennukseen.
TVkaistan virallinen palvelu ajettiin konkurssiin ja MTV on laukonut jo lähes legendaarisia kommentteja Netflixistä. MTV:n mielestä Netflixiä pitäisi potkia munille ja sen mukaan Netflix toimii pääasiassa vain esimerkiksi tableteilla. MTV on myös lytännyt Youtuben suomenkielisen sivuston.
Suomalaisten televisiotoimijoiden omat palvelut ovat kuitenkin edelleen melkoisen surkeita viritelmiä, joissa esimerkiksi kuvanlaatu on edelleen ihan liian huono isolta ruudulta katsottaessa.
Moni elokuvien ja sarjojen ystävä miettiikin mielessään, olisiko kuitenkin parempi ja helpompi hankkia sarjat ja elokuvat laittomien tai laillisuuden rajamailla toimivien palveluiden kautta. Yle on koonnut kätevän tietopaketin kysymysten muodossa siitä, mitä elokuvia, sarjoja tai musiikkia netistä saa hankkia rikkomatta lakia.
YouTube on kasvanut viime vuosina merkittäväksi musiikin kuuntelupalveluksi, sillä sieltä löytyy miljoonia kappaleita helposti. Osa kappaleista on YouTubessa laillisesti, mutta osa on lisätty sinne ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Laittomasti YouTubeen tai vastaaviin palveluihin lisättyä musiikkia tai videoita saa kuunnella ja katsella Suomessa laillisesti, sillä kappaleita tai videoita ei tallenneta käyttäjän koneelle.
Käyttäjät voivat myös katsella laillisesti ilman ongelmia elokuvia ja sarjoja laittomista streamingpalveluista, kunhan palvelun videoita ei kopioida käyttäjän koneelle tai käyttäjän kone ei jaa videoita muille käyttäjille katselun aikana. Katselu on laillista myös silloin, kun käyttäjä maksaa palvelun käytöstä. Esimerkiksi todella suosituksi nousseet Fin-tv ja Nordictv-palvelut tarjosivat käyttäjille muutaman euron maksua vastaan tuhansia suomeksi tekstitettyjä elokuvia ja sarjoja. Kyseiset palvelut eivät ole enää toiminnassa, mutta ilmeisesti samat ylläpitäjät toimivat nykyään tuhansia elokuvia suomiteksteillä tarjoavan HDFIN-palvelun taustalla.
BitTorrentin kautta ladattujen videoiden ja musiikin lataaminen on laitonta, mutta Ylen tietopaketin mukaan siitä ei rangaista Suomessa. BitTorrent-tekniikalla videoita tai musiikkia ladattaessa käyttäjä yleensä myös jakaa tiedostoja automaattisesti eteenpäin muille käyttäjille. Tällöin käyttäjä syyllistyy laittomaan levitykseen. Videoiden tai musiikin jakamien BitTorrentin kautta voi johtaa korvausvaatimuksiin Suomessa ja tällaisista tapauksista löytyy myös muutama esimerkki.
Oikeus on esimerkiksi antanut luvan selvittää Chisun albumia jakaneiden henkilöiden henkilötiedot ja tämän vuoksi Chisugatena tunnettu tapaus sai paljon julkisuutta edellisvuonna, kun poliisit takavarikoivat musiikin latailun vuoksi 9-vuotiaan tytön tietokoneen. Uudempi esimerkki tulee parin viikon takaa, jolloin BitTorrentista pornoa ladanneille henkilöille on lähetetty 600 euron korvausvaatimuksia paperikirjeellä.
BitTorrent-sovelluksilla voidaan usein estää ladattavan materiaalin jako muille käyttäjille, mutta yleensä tämä hidastaa omien latausten nopeutta. Toinen keino välttää korvausvaatimukset on käyttää jotain VPN-palvelua, joka ei tallenna käyttäjien tekemisiä. Tällaisten palveluiden käyttö maksaa yleensä muutaman dollarin kuukaudessa.
Pari viikkoa sitten avattu ja heti suuren suosion saavuttanut Popcorn Time -palvelu tarjosi tuhansia elokuvia tekstitysten kera Netflixin tapaan. Elokuva valitaan ja katsotaan kätevästi suoraan nettisivulta. Popcorn time suljettiin hyvin nopeasti jo parin päivän aukiolon jälkeen 14.3., mutta kaksi päivää myöhemmin se tuli jälleen saataville toisten tekijöiden toimesta. Popcorn Time toimii BitTorrent-tekniikalla ja jokainen videon katsoja jakaa videota edelleen muille katsojille. Videon eteenpäin jaon vuoksi Popcorn Timen käyttö ei ole laillista Suoemssa ja sen käytöstä saattaa joutua korvausvastuuseen.
Monet nettipalvelut tarjoavat esimerkiksi suoria urheilutapahtumia vain tiettyjen maiden kansalaisille ja muissa maissa asuvat eivät pääse katsomaan videoita. Esimerkiksi jääkiekon MM-kisojen kaikki ottelut on ollut mahdollista katsoa YouTuben kautta ilmaiseksi kiertämällä maaestot. On olemassa monia tapoja kiertää nämä maaestot ja Ylen tietopaketin mukaan estojen kiertäminen on laillista Suomessa. Kannattaa kuitenkin selvittää onko mahdollisesti luvaton lähetys toteutettu P2P-tekniikalla, sillä silloin saatat myös jakaa videota muille käyttäjille ja voit joutua korvausvastuuseen.