PiratismiEspoon käräjäoikeudessa käsitellään tällä viikolla Hayabusa/Rainbow (HBR/RBW) –nimiseen topsiteen liittyvää tekijänoikeusrikosta. Topsite on piraattimaailman huipulla toimiva nopea palvelin, jonne elokuvia, tv-sarjoja, musiikkia ja pelejä kopioivat ryhmät kopioivat tuotoksensa ensimmäisenä.

Julkaisuryhmien ja topsitejen toiminta on erittäin salaista ja niitä arvoidaan olevan maailmassa muutama sata. Normaalit laitonta materiaalia lataavat käyttäjät eivät koskaan käytä topsitejä, sillä laiton materiaali siirretään huipulta normaalien kuluttajien saataville esimerkiksi Pirate Bay -palveluun.

Esitutkintamateriaalin mukaan useat julkaisuryhmät ja muut tahot käyttivät HBR/RBW -topsiteä elokuvien ja tv-sarjojen levitykseen. Topsiteen oli ladattu sisältöä 10,74 teratavun verran ja sieltä oli ladattu teoksia 25,67 teratavun edestä.

HBR/RBW -topsiten ylläpidosta sytetään neljää henkilöä, joista kolme oli tekohetkellä teleoperaattoreiden palveluksessa. Saunalahdella työskennellyt henkilö oli asentanut topsiten palvelimet Elisan konesaliin ja yhdistänyt ne internetiin nopealla valokuituyhteydellä. Toiminta pyrittiin piilottamaan muokatulla verkonvalvontaohjelmistolla, minkä vuoksi operaattori ei huomannut topsiten palvelinten liikennettä.

Topsiten olemassaolo selvisi, kun poliisi pyysi Elisalta tietoja palvelimen ip-osoitteesta. Yksi topsiten ylläpitäjistä sai tiedon poliisin pyynnöstä ja ajoi palvelimet alas ja yritti tuhota suuren osan todistusaineistosta ennen kiinnijäämistään.