SF Anytime on netissä toimiva videovuokrauspalvelu, jonka elokuvia voi katsoa monilla eri laitteilla. Palvelua voi käyttää Windows- ja Mac-tietokoneiden lisäksi Samsungin tableteilla sekä Samsungin, LG:n ja Panasonicin älytelevisioilla. Testasin SF Anytimeä Samsungin älytelevisiolla.
Palvelun käyttöä varten tarvitaan käyttäjätunnus, jonka voi tehdä vain tietokoneella. Tunnuksen luonnin jälkeen palveluun kannattaa lisätä luottokortin tiedot, sillä muuten videoiden vuokraus ei onnistu. Ruotsissa elokuvien vuokrauksen voi maksaa myös laskulla käyttäen Klarna Mobil -palvelua. Samaa palvelua tarjottiin maksutavaksi myös älytelevision ruudulla, vaikkei palvelu ilmeisesti kuitenkaan ole käytössä Suomessa.
SF Anytimen tarjontaa voi selailla television ruudulla ilman tunnusten luontiakin, mutta elokuvan vuokraus vaatii luonnollisesti sisäänkirjautumista. Listalta löytyy lähes kaikki samat elokuvat kuin esimerkiksi Makuunin liikkeistä. Poikkeuksen tekevät oikeastaan vain suomalaiset elokuvat, sillä niistä vain osa löytyy SF Anytimen tarjonnasta. Monista elokuvista on tarjolla SD-version lisäksi myös HD-versio.
SF Anytimen älytelevisiosovelluksella voi selata elokuvia erilaisten listojen avulla. Elokuvia voi etsiä esimerkiksi top-30 ja uutuudet -listojen, sekä erilaisten kategorioiden mukaisten listojen avulla. Elokuvia voidaan myös etsiä haun avulla, mutta tekstinsyöttö on kuitenkin hankalaa. Palveluun voi syöttää tekstiä vain vanhojen näppäinkännyköiden tapaan, eli esimerkiksi c-kirjaimen saa kirjoitettua painamalla kakkospainiketta kolme kertaa.
Top-30 ja uutuudet -listoissa oli ainakin testini aikana vain SD-elokuvia, joten jos haluaa katsoa HD-elokuvan, täytyy se hakea erikseen elokuvan nimen perusteella. Teräväpiirtoelokuvan etsiminen onnistui kätevimmin niin, että haluttu elokuva valittiin ensiksi esimerkiksi top 30 -listaa käyttäen, jonka jälkeen haettiin samaa elokuvaa haulla ja valitaan hakutuloksista elokuvan HD-versio. HD-elokuvan valinnan olisi voinut kyllä toteuttaa paremminkin, mutta tämäkin tapa menettelee paremman puutteessa.
Elokuvista voi myös katsoa trailerin, joka voi helpottaa elokuvan valintaa. SD-laatuisen elokuvan hinta on 3 tai 4 euroa ja teräväpiirtoversiosta joutuu maksamaan euron enemmän. SD-laatuisen elokuvan kuvanlaatu oli hyvä, eikä minkäänlaista palikointia ollut havaittavissa suurehkollakaan televisiolla. Teräväpiirtoelokuvien kerrotaan vaativan 3,5 megabitin nettiyhteyden ja hitaamman nettiyhteyden käyttäjät voivat katsella SD-elokuvia valitsemalla asetuksista alhaisemman bittinopeuden. Asetuksista valittava huonoin laatu vaatii vain 0,8 megabitin nettiyhteyttä, mutten katsonut miltä kuva näyttää tätä asetusta käytettäessä.
Kaikissa ulkomaisissa elokuvissa on suomenkieliset tekstitykset, jota voi myös halutessaan piilottaa. Jos elokuvan katsominen jää kesken, sen toistoa voi jatkaa seuraavana iltana, sillä elokuvien vuokrausaika on 48 tuntia siitä hetkestä lähtien kun elokuvaa aletaan katsomaan ensimmäisen kerran. SF Anytimen Samsungin älytelevisiossa toimiva sovellus osaa jatkaa keskeytetyn tallenteen toistoa keskeytyskohdasta, mutta vain silloin kun sovellusta ei ole suljettu. Jos haluaa jatkaa elokuvan katsomista esimerkiksi seuraavana iltana, on televisio ollut välillä suljettuna, eikä elokuvan katselua voi enää jatkaa keskeytyskohdasta. Näinollen, jos elokuvan katsominen jää kesken, kannattaa pistää mieleen mihin kohtaaan toisto jäi.
Toiston jatkaminen esimerkiksi seuraavana iltana aiheuttaa hieman enemmänkin hammasten kiristelyä, sillä keskeytyskohdan muistamisen lisäksi keskeytyskohtaan kelaaminen ei ole ihan helppoa. SF Anytimen älytelevisiosovelluksella ei voi kelata elokuvaa ollenkaan, sillä sovelluksella voidaan vain hyppiä eteen- ja taakepäin 3 minuuttia kerrallaan. Ilmeisesti myös monikanavaäänet puuttuvat palvelun elokuvista, sillä en ainakaan löytänyt monikanavaäänistä elokuvaa SF Anytimen listoilta.
Huomasin myös, ettei SF Anytimen omat ohjeet pidä täysin paikkaansa. SF Anytimen ohjeiden mukaan esimerkiksi tietokoneella vuokrattua elokuvaa ei voi katsella tabletilla tai älytelevisiolla, mutta ainakin älytelevisiolla vuokaamani elokuva toistui hienosti myös tietokoneen kautta.
En näe enää mitään syytä raahautua videovuokraamoon valitsemaan elokuvaa, sillä SF Anytimen käyttö sujui pienistä puutteista huolimatta riittävän hyvin suoraan älytelevisiolla. Vielä kun joku toisi irtokarkit ja popcornit kotiovelle.
Päivitys 1.8.2014: SF Anytimen Samsungin älytelevisiossa toimiva sovellus on päivittynyt, jonka seurauksena sen käyttö on muuttunut vaikeammaksi. Lue lisää huononnuksista täältä.