Päivitys 9.4.2015: DNA Welho MatkaTV on nyt nimeltään DNA TV.

DNA Welhon MatkaTV on televisiopalvelu, jolla voidaan tallentaa peruskanavien ohjelmia verkkoon tai katsella joidenkin kanavien suoria lähetyksiä. MatkaTV:n käyttö onnistuu tietokoneilla, älypuhelimilla, tableteilla sekä Wbox HD2(s) -digiboksilla.

MatkaTV tilataan DNA Kaupasta tai soittamalla DNA:n palvelunumeroon. Palvelun hinta on 4,95 euroa kuukaudessa. MatkaTV:n saa myös puoleksi vuodeksi ilmaiseksi, jos käytössä on DNA:n tietty puhelinliittymä tai avaamalla uuden puhelinliittymän. Tilausta tehdessä annettu sähköpostiosoite toimii käyttäjätunnuksena ja salasana määritellään palvelun käyttöönoton aikana, minkä voi tehdä mobiililaitteilla tai palvelun selainversiossa.

MatkaTV:tä voidaan käyttää Android- ja iOS-mobiililaitteilla sekä Windows Phone 8 älypuhelimilla. Palvelun käyttö onnistuu myös selaimen avulla tietokoneella sekä verkkoon yhdistetyillä Wbox HD2 ja Wbox HD2s -digibokseilla. Palvelu toimii myös ainakin Samsungin älytelevisioiden selaimella.

MatkaTV perustuu Booxmedian Boox TV -palveluun ja monet ominaisuudet ovat täysin vastaavia molemmissa palveluissa.

MatkaTV:llä voidaan tallentaa ohjelmia kanavilta Yle TV1, Yle TV2, MTV3, Nelonen, Yle Fem, Sub, Yle Teema, Jim, AVA, TV5, Liv, Kutonen ja Fox. Suoria lähetyksiä voidaan katsoa kanavilta Yle TV1, Yle TV2, MTV3, Yle Fem, Yle Teema, Sub ja AVA, joten esimerkiksi Nelonen Median kanavien suorat lähetykset eivät ole saatavilla. Lisäksi kanavien MTV Max, MTV Sport 1, MTV Sport 2 ja MTV Juniori lähetyksiä voidaan katsella suorina, kunhan käyttäjä on tilannut DNA Welholta MTV Total- tai MTV Total Sport -kanavapaketin.

Kuvanlaatu

Palvelulla voidaan siis katsella ja tallentaa vain SD-tarkkuuden kanavia ja nekin ovat tarjolla alkuperäistä huonommalla laadulla, sillä ohjelmat uudelleenpakataan pienempään tilaan. Itse asiassa video pakataan kahdeksi eri versioksi. Uudelleenpakatun paremman videon bitrate on noin 1,5 Mbps ja mobiililaitteilla voidaan valita myös huonompi versio. Päivitys 16.5.2014: Paremman videon resoluutio näyttää olevan 720 x 406 ja huonomman videon 320 x 180.

Henkilökohtainen mielipide on, että MatkaTV:n videot näyttävät huonoilta. Hätätilanteessa viitsin katsella videoita parempilaatuisena esimerkiksi Samsung Galaxy S3 -älypuhelimen 4,8-tuumaiselta ruudulta, jonka resoluutio on 720 x 1280. Mutta jo Galaxy Tab 2 -tabletin suuremmalta 10,1-tuumaiselta ruudulta (resoluutio 800 x 1280) katsottaessa videoiden laatu on ihan liian huonoa. 15,6-tuumaiselta kannettavan tietokoneen täysteräväpiirtoruudulta ja varsinkin 51-tuumaisen television ruudulta katseltaessa MatkaTV:n videot näyttivät aivan liian heikkolaatuisilta. Nämä ovat vain minun mielipiteitäni ja joidenkin muiden mielestä palvelun kuvanlaatu saattaa olla ihan ok myös isommilta ruuduilta katsottaessa.

MatkaTV:n peruskäyttö

MatkaTV:n webbiversion etusivu on erilainen verrattuna muihin televisiopalveluihin. Palvelu listaa etusivulla tämän päivän kaksikymmentä suosituinta ohjelmaa sekä vastaavan listan seuraavan seitsemän päivän ajalta. Listalta on helppo valita tallennettavia ohjelmia, kunhan palvelun valitsemat ohjelmat ovat myös käyttäjän seuraamia ohjelmia. Jos palvelun ehdotukset eroavat omista suosikeista, niin silloin listojen hyöty katoaa.

Myös ohjelmaopas on täysin erilainen verrattuna muiden palveluiden tai laitteiden ohjelmaoppaisiin. Ohjelmaopas listaa kaikkien palvelussa olevien kanavien ohjelmat yhdessä listassa ajan mukaan järjestettynä. Listalta voidaan piilottaa kanavia, kunhan vain ymmärtää, että yläreunan kanavalogoa painamalla kyseinen kanava piilotetaan listalta. Palvelussa ei ole mahdollisuutta katsella halutun kanavan ohjelmalistauksia muuten kuin piilottamalla muut kanavat kanavalogoja klikkaamalla tai klikkaamalla aluksi ”all”-laatikkoa ja sen jälkeen valitsemalla haluttu kanava. Ohjelmaopas näyttää vain tulevat ohjelmat ja niitä voidaan ajastaa helposti suoraan listalta. Ohjelmaoppaassa ei kuitenkaan näytetä menossa olevia ohjelmia, eikä niitä voida siten katsoa suorana ohjelmaoppaasta valitsemalla.

Ohjelmia voidaan selata myös muutamien kategorioiden mukaan. Kategorialistauksien käyttö ei kuitenkaan ole kovin helppoa, sillä esimerkiksi lastenohjelma-kategorian löytäminen on hankalaa, koska sitä ennen on listattuna satoja muiden kategorioiden ohjelmia ja pienen lastenohjelmat-välikohdan löytäminen ei ole helppoa. Kategorioitta voidan myös piilottaa listalta klikkailemalla kategorioiden nimiä.

Suoria ohjelmien katselua varten on oma sivu, josta löytyy kaikki suoria ohjelmia tarjoavat kanavat ja niiden menossa olevan ohjelman ohjelmatiedot sekä ”toista”-painike. Menossa olevia ohjelmia ei voi tallentaa. Suorien kanavien listauksesta löytyy myös kaikkien kanavien seuraavien kahden ohjelman ohjelmatiedot. Näitä tulevia ohjelmia ei voi kuitenkaan ajastaa tältä listalta.

Ohjelmia voidaan merkitä suosikkiohjelmiksi suorien lähetysten sivulta tai tallennelistalta. Suosikkiohjelmia ei voi kuitenkaan lisätä ohjelmaoppaasta tai kategorioista. Näinollen suosikkiohjelmien listauksen hyöty jää hyvinkin pieneksi, ellei jopa olemattomaksi.

Ohjelmien ajastus onnistuu MatkaTV:n etusivulta, ohjelmaoppaasta sekä kategoriat-sivulta. Myös kaikkien valitun sarjan jaksojen ajastus onnistuu automaattisesti, jolloin jaksot tallennetaan riippumatta esitysajasta. Sarjan automaattiajastus on kuitenkin onnistuttu piilottamaan, sillä painike tulee esiin vasta kun on ajastettu yksi sarjan jakson tallennus. Ajastuslistaus löytyy palvelun tallenteet-sivulta ja tallenteisiin lisätään hieman ylimääräistä aikaa alkuun ja loppuun.

Tallenteet

Tallenteet löytyvät omalta sivultaan ja automaattisesti ajastettujen sarjojen jaksot on ryhmitelty sarjan nimen mukaiseen kansioon. Palvelu helposttaa myös uusintojen poistamista, sillä uusintatallenteet saa valittua tallennelistaukselta kätevästi ”etsi uusinnat” -painikkeella. Painikkeesta on kuitenkin onnistuttu tekemään todella pieni, joten käyttäjä ei välttämättä huomaa sitä ollenkaan.

Tallenteet ilmestyvät listalle noin 15 minuuttia ohjelman loppumisen jälkeen ja tallenteissa voidaan hyppiä 15 ja 30 sekuntia sekä 2 minuuttia eteen- ja taaksepäin. Katselukohta voidaan myös valita tietokonetta käytettäessä liukusäätimellä, mutta jostain syystä liukusäätimen käyttö sai videon joskus jumittumaan paikalleen ja ongelma poistui vain aloittamalla videon toisto uudelleen. MatkaTV muistaa myös katselukohdan, joten ohjelman katselua voidaan jatkaa samasta kohdasta myöhemmin. Toistokohta muistetaan myös käytettäessä eri laitteita. Esimerkiksi ohjelman alku voidaan katsoa kännykällä ja toistoa voidaan jatkaa myöhemmin samasta kohdasta tietokoneella.

Matka TV:ssä on tallennustilaa 2000 tunnin verran, joka riittänee useimmille käyttäjille. Tallenteita voidaan myös ladata mobiililaitteiden muistiin, jolloin niitä voidaan katsella ilman verkkoyhteyttä. Mobiililaitteiden muistiin voidaan kuitenkin tallentaa vain 20 tuntia ohjelmaa.

Mobiiliversion käyttö onnistuu pääosin samoin kuin webbiversionkin, mutta palvelua on optimoitu enemmän pienellä ruudulla käytettäväksi. Mobiiliversio on saatavilla Applen ja Androidin älypuhelimille ja tableteille sekä Windows Phone 8 älypuhelimille.

Kaukosäädin

MatkaTV:n mobiilisovellusta voi käyttää myös kaukosäätimenä, kun tallenteita katsotaan tietokoneen tai älytelevision selaimella. Testasin MatkaTV:n mobiilisovelluksen kaukosäädinominaisuutta Samsungin älytelevision selaimella. Tietokonekäytössähän kaukosäädintoiminto on useimmiten turha ominaisuus, ellei tietokone ole liitetty televisioon.

Kaukosäädin otetaan käyttöön niin, että avataan tietokoneen tai älytelevision selaimella MatkaTV:n etusivu ja kirjaudutaan sisään palveluun. Palvelu onneksi muistaa kirjautumisen selaimen tai television uudelleenkäynnistämisen jälkeenkin. Tämän jälkeen valitaan selaimella ”kaukosäädin” painike, jonka jälkeen ruudulla näkyy nelinumeroinen koodi. Tämän jälkeen avataan MatkaTV:n mobiilisovellus, valitaan toistettava tallenne ja klikataan ”näytöt” nappia. Näyttösivulla valitaan ”lisää uusi näyttö” ja annetaan selaimen koodi sekä nimi näytölle. Näiden vaiheiden jälkeen mobiilisovelluksella voidaan toistaa valittu video tietokoneen tai älytelevision ruudulla.

Ikävä kyllä Samsungin älytelevisiota käytettäessä ylläoleat vaiheet täytyy tehdä uudelleen joka kerta, kun MatkaTV:n mobiilisovellusta halutaan käyttää kakosäätimenä. Mobiilisovellus kyllä näyttää aiemmin syötetyt näytöt listalla ja edellisen näytön vieressä näkyy vihreä symboli, joka ilmeisesti tarkoittaa aktiivista laitetta. Tästä huolimatta näyttö ei toimi, ennen kuin se on lisätty uudelleen edelläkuvattujen vaiheiden kautta.

Älypuhelimen kautta voidaan hyppiä tallennetta eteen- ja taakepäin 15 sekunnin, 30 sekunnin tai kahden minuutin verran. Tallenteessa voidaan myös hypätä haluttuun aikakohtaan tai lisätä tai vähentää ääntä.

MatkaTV:n kaukosäädinominaisuus ei kuitenkaan poistanut kokonaan tarvetta television kaukosäätimelle, sillä kuvaruutu aukeaa oletuksena pienempänä kuvana selaimen sisällä ja television kaukosäätimellä täytyy käydä vielä klikkaamassa ”koko ruutu” -ikonia. Kuvanlaatu on huono katseltaessa ohjelmia ison television kautta, kuten jo aiemminkin totesin.

Noin joka kolmannella kerralla kahden minuutin hyppynapin painamisen jälkeen äänet katosivat. Joskus äänet palasivat noin 30 sekunnin kuluttua, joskus taas äänet jäivät mykiksi moneksi minuutiksi. Äänet sai kuitenkin takaisin yleensä hyppäämällä uudelleen esimerkiksi 15 sekuntia.

Välillä videon katsominen pysähtyi muutamaksi sekunniksi ja välillä se pysähtyi kokonaan pause-kuvaan, jolloin edes videon pysäyttäminen ja uudelleenkäynnistäminen ei saanut videon katselua jatkumaan. Television selaimen sammuttaminen ja uudelleenkäynnistäminen ratkaisi ongelman. Selaimen uudelleenkäynnistyksen vuoksi piti televisio lisätä jälleen kerran MatkaTV:n mobiilisovellukseen uutena näyttönä.

Pysähtely ja äänien katoaminen ei voinut johtua riittämättömästä internetyhteydestä, sillä vapaata kaistaa oli nettiyhteydessämme MatkaTV-ohjelman toiston lisäksi vielä noin 13 megabittiä.

MatkaTV:n kaukosäädin on hyvä idea, mutta ainakin Samsungin älytelevision selaimella käytettynä se on kuitenkin täysin käyttökelvoton.

Käyttö digiboksilla

MatkaTV:n käyttö onnistuu myös verkkoon yhdistetyillä Wbox HD2 ja Wbox HD2s -digibokseilla. En itse päässyt testaamaan tätä ominaisuutta Wboxin puuttumisen vuoksi, mutta keskustelualueiden viestien mukaan MatkaTV:n käyttö Wbox-digibokseilla ei välttämättä toimi kovinkaan hyvin. 

DNA:lta saamieni tietojen mukaan Wboxilla ei voida kansioida tallenteita tai edes ajastaa ohjelmia. Myöskään mainosten ohitus hyppimällä ei onnistu Wboxilla, mutta kelaus eri nopeuksilla sentään toimii.

Kannattaako MatkaTV:n käyttö?

MatkaTV:n idea on hyvä, mutta käyttöliittymän outoudet sekä ohjelmien surkea kuvanlaatu ovat pahoja miinuksia, ainakin allekirjoittaneen mielestä. Henkilökohtaisesti näkisin MatkaTV:n käyttökohteiksi esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla tehtävät työmatkat, lentomatkamatkat tai ulkomaan työmatkojen hotelli-illat. Toisaalta tällöinkin ohjelmia voisi katsella parempilaatuisina muiden palveluiden kautta.

DNA tarjoaa MatkaTV:n kaupan päälle kuudeksi kuukaudeksi ainakin Rajaton-puhelinliittymien mukana. Jos vaihtaisin puhelinliittymäni nyt DNA:n Rajaton-liittymään, niin en kuitenkaan ottaisi ilmaista MatkaTV-palvelua käyttööni yllämainittujen puutteiden vuoksi.