Mikä on OBS?

Open Broadcaster Software (OBS) on ilmainen, avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto Windowsille, Linuxille ja Macille. Ohjelman avulla on mahdollista lähettää reaaliajassa ääntä ja videota verkkoon, taikka tallentaa videoita paikallisesti omalle kovalevylle. Vastaavia kaupallisia sovelluksia ovat esimerkiksi XSplit Broadcaster ja Livestream Procaster. OBS:stä on saatavilla kaksi eri versiota – OBS Studio ja OBS Classic. Ohjelmat eroavat toisistaan vain hieman käyttöliittymän ja ajurituen osalta. Kehityspanos on siirretty uudempaan Studioon ja siihen keskitytään myös tässä oppaassa yksityisen käyttäjän näkökulmasta.

OBS tarjoaa mahdollisuuden livestriimata (lähettää verkossa suorana) videokuvaa ja ääntä monien suosittujen palveluiden välityksellä, jollaisia ovat esimerkiksi Twitch, YouTube, Smashcast, Mixer ja Pericope. Käyttäjä voi luoda myös yksityisen striimauspalvelimen. Useimmille palveluntarjoajille on jo valmis toteutus ohjelmistossa, jolloin käyttäjän tehtäväksi jää vain laatuasetusten hienosäätäminen ja kirjautumiseen vaadittavan suoratoistoavaimen syöttäminen. Paikalliset nauhoitukset OBS tallentaa tietokoneelle oletuksena FLV-muodossa.

OBS tukee nk. pelikaappausta (Game Capture), jolloin kuva napataan suoraan tietokoneen näytönohjaimen muistista ennen kuin se piirretään näytölle. Tämä on hyödyllistä etenkin pelien kanssa, mutta ei välttämätöntä. Kuvaa voi kaapata myös koko näytöltä, yksittäisestä ikkunasta tai rajatulta alueelta. Lähetykseen voi liittää web-kameran tai videonkaappauslaitteen tallentamaa kuvaa. Suoraan lähetykseen voi lisätä saumattomasti myös kuvia ja tekstiä. OBS:n ominaisuuksia voi laajentaa lisäosilla (Plugins). Liitännäisten avulla voi kaapata esimerkiksi web-sivun sellaisenaan, tai hallita monipuolisemmin ääniasetuksia. Tutustu lisäosiin täällä.

Avoimen lähdekoodin projektina OBS ei maksa käyttäjilleen mitään, joten se madaltaa huomattavasti striimaamisen aloittamisen kynnystä. Ohjelmiston kehittämiseen voi luonnollisesti osallistua myös itse. OBS:n lähdekoodi löytyy versionhallintapalvelu GitHubista. Kehitystä voi tukea myös rahallisesti lahjoituksilla.

Käyttöliittymä tutuksi

OBS:n käyttöliittymä on varsin yksinkertainen, kevyt ja helppokäyttöinen. Keskellä ruutua sijaitsee esikatseluikkuna, jonka saa kytkettyä käyttöön ja pois klikkaamalla ruutua hiiren oikealla painikkeella. Vasenta näppäintä painamalla saadaan näkyviin punainen reunus, jota siirtelemällä säädetään lähetyksen kuvaruudun kokoa. OBS Classicilla kuvan kokoa muuttaakeen täytyy siirtyä ensin erilliseen muokkaustilaan.

Skenet ja lähteet

Vasemmalla alalaidassa on Skenet-valikko. Skenet ovat esitallennettuja näyttämöitä, joita luodaan plus-painikkeella ja niiden järjestystä voi vaihtaa nuolilla. Skeneihin voi lisätä viereisessä Lähteet-laatikossa erilaisia kuvalähteitä, tekstiä ja ääntä. Yhdessä ikkunassa voi pyöriä esimerkiksi web-kameran kuva ja toisessa ainoastaan tietokoneen näyttö. Ruudulle voi asetella myös useita videolähteitä vierekkäin. Videolaitteilla on oikean napin klikkaamisella aukeava Ominaisuudet-ikkuna, jossa voi vierailla tarvittaessa muokkaamassa esimerkiksi ääni- ja kuva-asetuksia. Varmista kuitenkin, että olet asentanut USB-laitteiden uusimmat ajurit ennen niiden käyttöä OBS:n kanssa.

Skenejä voi vaihdella saumattomasti hiiren klikkauksilla tai Asetukset-valikon kautta luoduilla pikanäppäimillä. Usein on käytännöllistä tehdä esimerkiksi lähetyksen introlle tai taukotilalle oma skene, johon voi nopeasti vaihtaa tarpeen tullen. Lähteiden muokkaamiseen kannattaa totutella ja lähetyksen ulkoasu valmistella huolellisesti etukäteen.

Mikseri

Keskellä on Mikseri, eli mikrofonien, tietokoneen äänikortin ja videokaappareiden äänilähteiden voimakkuussäätimet ja mykistysnappi. Hammasrattaan takaa löytyvät vielä Äänen lisäominaisuudet tarkempine balanssi- ja raitasäätimineen. Striimaaja joutuu useimmiten nostamaan ainakin mikrofonien äänenvoimakkuutta, sillä soittimet ovat oletuksena varsin hiljaisia. Muista kuitenkin, että mikrofonin nappaama taustamelu voimistuu samassa suhteessa.
Äänilaitteita lisätään Lähteet-kohdassa ja ne voivat vaihdella skenejen kesken.

Skene-siirtymät

Kohdassa Skene-siirtymät määritellään millainen animaatio näytetään katsojalle ikkunaa vaihdettaessa. Vaihtoehtoina on erilaisia pyyhkäisyjä ja häivytysefektejä.

Ohjaimet

Oikean alakulman Ohjaimet-palkin alla ovat painikkeet suoran lähetyksen tai tallennuksen aloittamiselle, esikatseluikkunan kahtia jakavalle Studio-tilalle ja kaikista tärkeimmille, eli asetuksille, joihin tutustumme seuraavassa osassa.

Yläpalkki

Yläpalkissa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti Profiili-kenttään. Käyttäjän on nimittäin mahdollista luoda erillisiä asetusprofiileja esimerkiksi eri striimauspalveluita, tunnuksia tai tallentamista varten. Profiileja käyttämällä asetuksia ja avaimia ei tarvitse määrittää aina uudelleen. Asetukset-valikko löytyy myös Tiedosto-palkin takaa. Näkymät-kohdasta voi piilottaa ylimääräisiä kenttiä.

Lähetysasetukset

OBS tarjoaa liudan asetusvaihtoehtoja, jotka oikein säätämällä vältyt monelta harmilta ja katsojasi saavat varmasti kokoonpanoosi nähden parasta mahdollista laatua. Tässä osiossa käydään läpi tärkeimmät.

Yleiset

Yleiset-välilehdeltä kannattaa ensimmäiseksi valita käyttöliittymälle haluttu kieli. Tämän oppaan kuvankaappaukset ovat kaikki suomenkielisestä versiosta. Mikäli seuraat vinkkejä OBS:n omalta kotisivulta, kannattaa kieleksi vaihtaa englanti helpottamaan asioiden löytämistä. Kielivalikon alla voi myös vaihtaa ohjelmiston teeman esimerkiksi tummasävyisemmäksi. Muut Yleiset-välilehden asetukset liittyvät varmistusviesteihi, livestriimin automaattiseen tallentamiseen videona tietokoneelle ja keski-ikkunan käyttäytymiseen.

Lähetys-kohdassa määritellään ensiksi lähetetäänkö striimi palvelun kautta (Facebook Live, Twitter, Twitch, Mixer, YouTube jne.), vai yksityisellä serverillä. Striimauspalvelua käytettäessä sinun täytyy tietysti luoda ensin sinne tunnukset. Tietyt palvelut voivat vaatia palvelinlokaation valikoimista. Esimerkiksi Twitchin kohdalla kannattaa valita mahdollisimman lähellä Suomea maantieteellisesti sijaitseva alue viiveen minimoimiseksi, eli tässä tapauksessa Ruotsi (Sweden). Jos striimi ei meinaa käynnistyä, kannattaa kokeilla ensiksi sijainnin vaihtamista, sillä joskus vika on tietyn paikkakunnan servereissä. Muutamat palvelut tarjoavat vain yhtä tai kahta vaihtoehtoa. Esimerkiksi YouTuben kohdalla kannattaa valitse ensisijainen suositeltu palvelin (Primary ingest server).

Striimiavain (streamkey) on valitsemaasi striimauspalvelun tunnukseen liitetty henkilökohtainen koodi, jota ei saa luovuttaa ulkopuolisille. OBS aktivoi striimausominaisuudet ottamalla yhteyden tiliisi joko käyttäjänimen ja salasanan yhdistelmällä, tai avaimella. OBS tallentaa tiedot muistiin ensimmäisen syöttämisen jälkeen. Avaimen löytää useimmiten palvelun profiilisivuilta.

Ulostulo

Ulostulo-kohdassa käsitellään suoratoistolähetyksen laatua. Kuvan bitrate tarkoittaa suomeksi tiedonsiirrossa virtaavien bittien määrää. Bitrate on yksi tärkeimmistä asetuksista, sillä se määrittelee pitkälti lähetyksen kuvanlaadun. Arvo on sidonnainen Internet-yhteytesi lähetysnopeuteen (upload speed). Hitaalla yhteydellä, eli pienellä arvolla ei ole mahdollista lähettää sulavaa HD-kuvaa, mutta suuri arvo vaatii myös katsojan latausnopeudelta enemmän. Bitratelle ei ole suoranaista oikeaa arvoa ja jotkin palveluntarjoajat voivat rajoittaa sitä, mutta numeron voi määritellä sallitun kaistanopeuden ja toivotun resoluution perusteella (katso taulukko).

Huomaa, että Internet-yhteyden lähetysnopeuden tulisi olla 20-30 % suurempi kuin OBS:lle käyttöön annetun kaistan, sillä esimerkiksi verkkosurffailu, nettipelaaminen ja muut laitteet vaativat osan kaistasta. Esimerkiksi 2000 kbit/s -asetus vaatii vähintään 2,5 Mbit/s -lähetysnopeuden. Bitrate ei ole myöskään tasainen arvo, vaan luku voi hyppiä hetkellisesti asetetun rajan yli. Lähetyksen aikana kannattaa kuunnella katsojien antamaa palautetta ja säädellä kaistan käyttöä sen mukaisesti. Videokuvalle, jossa on paljon liikettä vaaditaan korkeampaa kaistaa kuin pelkälle staattiselle ruudulle. Apuna kuvanlaadun määrittämiseen voi käyttää myös OBS:n työkalua. OBS-ikkunan oikeassa alakulmassa näkyy livestriimin aikana bitrate-palkki, joka kertoo keltaisella tai punaisella värillä silloin kun arvoa olisi syytä kasvattaa.

 

OBS tarjoaa videokuvan enkoodauksen x264-, Quick Sync- ja Nvidia NVENC -koodekeille, mutta näistä tarvitaan yleisimmin vain x264-enkoodausta. Tietokoneen kokoonpanosta riippuen videoenkooderia ei välttämättä voi edes vaihtaa. Äänen bitrateksi on turvallista jättää AAC 128 kbit/s, sillä livelähetyksissä tarvitaan harvoin parempaa äänenlaatua. Pienempiä arvoja voi kokeilla esimerkiksi verkkoyhteyden lähetysnopeuden ollessa todella alhainen. Rastittamalla ”Käytä enkooderin lisäasetuksia” saadaan näkyviin ”Rajoita bitrate lähetyspalvelun suosituksiin” -kohta, jonka voi rastittaa halutessaan. Esimerkiksi Twitchin maksimibitrate tavallisille käyttäjille on 6000 kbit/s.

Ylhäällä on Ulostulon tila -valikko, josta ”Kehittynyt”-valinta avaa hieman laadullisia lisäasetuksia. Resoluutio on mahdollista uudelleenskaalata pienemmäksi striimiä varten. Mikäli striimi ei ole sulava täydellä 1080p-oletuksella, kannattaa kokeilla resoluution skaalaamista pienemmäksi 720p:ksi. Useimmat palveluntarjoajat suosittelevat Rate Controlin CBR-asetuksen (Constant bitate) käyttöä tasaisen kuvanlaadun varmistamiseksi.

Suositeltu Keyframe-väli on yleensä 0 – 2 sekuntia ja Profiilin on syytä olla main. Enkooderin asetus -valikon tekstit määrittelevät tietokoneen prosessointitehon, veryfast on yleisesti suositeltu vähimmäisarvo, mutta voit kokeilla muitakin arvoja, mikäli prosessorisi ei sovellu videokuvan renderöimiseen tai ei ole kovin tehokas. Hienosäätö-palkista voit valita tarvittaessa optimoidut asetukset muun muassa animaatioille, elokuvalle ja minimoidulle latenssille.

Ääni

Ääni-sivulla voit varmistaa, että oikeat äänilaitteet ovat käytössä, mikäli OBS ei kaappaa työpöydän tai mikrofonin ääniä. Äänilähteitä voi siis olla useampi, mutta ne eivät ole aina oletuksena päällä. Voit hallita täällä myös mykistys- ja mono/stereoäänen asetuksia.

Kuva

Aiemmin viitattua lähetyksen resoluution tarkkuutta voi säätää myös Kuva-sivulla. Pohjaresoluutio on syytä pitää 16:9-kuvasuhteessa, jolloin tarkkuuksien hahmottaminen on selvempää. Suoratoistossakin HD-kuvanlaatu on nykyisin standardi. Isompi tarkkuus antaa paremman kuvan, mutta vaatii enemmän lähetysnopeudelta ja tietokoneen tehoilta. Voit skaalata tarkkuuttaa tarvittaessa pienemmäksi striimiä varten.

Suodattimilla voit vaikuttaa skaalauksen tarkkuuteen. Ruudunpäivitysnopeus, eli FPS kannattaa pyrkiä pitämään vähintään 30:ssä. Rohkeat voivat kokeilla myös 60:tä ruutua sekunnissa sulavampaa kuvaa varten, mikäli siitä ei koidu suorituskyvyn kannalta ongelmia. Korkeammalla arvolla videokuvassa esiintyy vähemmän pilkkoutumista. Varmista kuitenkin ensin, että kamerasi ja videonkaappauslaitteesi tukevat korkeita ruudunpäivitysnopeuksia, jotta arvon nostamisesta olisi hyötyä.

Pikanäppäimet

Pikanäppäimet ovat striimatessa erittäin hyödyllisiä. Niiden avulla on helppoa vaihtaa esimerkiksi skenejä, aloittaa ja lopettaa lähetys sekä mykistää äänilähteitä. Monet käyttävät pikanappeina esimerkiksi näppäimistön numeroita ja listaavat ne muistilapulle.

Lisäasetukset

Tällä sivulla on mahdollista säätää tarkemmin muun muassa lähetyksen väriavaruutta ja renderointitietoja. Ylhäällä on Prosessin prioriteetti -valikko, jolla määritetään kuinka paljon tehoja tietokone panostaa OBS:lle. Striimatessa prioriteetin kannattaa olla ”suurempi kuin normaali”. Keskeltä löytyy Automaattinen viive, jota kannattaa lisätä, mikäli katsojat eivät saa nähdä tapahtumia reaaliajassa. Muutaman minuutin viivettä käyttävät esimerkiksi striimattavat pokeriturnaukset, sillä muuten jotkut saattaisivat huijata ja saada muiden pelaajien kortit tietoon.

Yleisimmät ongelmatilanteet

Yleisin ongelmatilanne on frame dropping, jolloin OBS ei pysty lähettämään verkkoon dataa niin suurella nopeudella kuin lähetyksen laatu edellyttää. Katsojille tämä ilmenee kuvan ja äänen pysähtelyinä ja OBS:n käyttöliittymässä sen huomaa oikean alakulman kaistamittarin värin vaihtumisessa oranssiksi tai punaiseksi. Tällöin myös tilapalkissa sijaitseva pudotettujen pakettien (frames) laskuri kasvaa vauhdilla. Korjaustoimenpiteenä kannattaa sulkea paljon kaistaa vievät ohjelmat, pienentää striimin laatua sekä tarkastaa oman Internet-yhteyden toimivuus.

Yleisesti ottaen striimi tökkii ja pikselöityy, mikäli bitrate on liian suuri lähetysnopeuteen verrattuna. Liian pienellä lähetysnopeudella (esim. alle 2 Mbit/s) ei yksinkertaisesti voi striimata paljon liikettä sisältävää HD-laatuista kuvaa. Yhteyden nopeuteen voivat vaikuttaa myös illan ruuhka-ajat verkossa. 4G-yhteydelläkin voi striimata, kunhan siinä on tarpeeksi suuri lähetysnopeus ja korkea datakatto.

Toinen ongelmatilanne on nk. frame skipping, jolloin OBS ei pysty muodostamaan videokuvaa liian suuren prosessorikuorman vuoksi. Tietokoneen tehot eivät ole tällöin riittävät tai jokin raskas sovellus vie tehoja ja muistia taustalla. Mikäli käyttöjärjestelmän tehtävänhallinnassa ei näy suurta kuormaa millään prosessilla, on jokin asetuksista todennäköisesti pielessä.

Jos et esikatselun yhteydessä saa kuvaa lähteestä tai se näyttää vain mustaa, kokeile ensin sulkea kaikki muut käytössä olevat ohjelmat, tai tallenna kuvaa OBS:n ikkuna- tai ruutukaappauksella. Joskus auttaa myös OBS:n ja kaapattavan ohjelman ajaminen järjestelmänvalvojan oikeuksilla. Erityisesti vanhempien pelien kanssa voi olla paljon ongelmia, joihin voi löytyä apua OBS:n tai pelin kotisivuilta. Videokaappereiden tai web-kameroiden kohdalla lataa uusimman ajuripäivitykset, ja varmista johtojen olevan kunnolla kiinni. Jotkin vanhemmat laitteet voivat toimia paremmin OBS Classic -version kanssa.

OBS tallentaa virhetilanteet lokitiedostoihin, joita pääsee tutkailemaan Apua-palkin takaa. Mikäli kysyt apua jonkin ongelman suhteen OBS:n kotisivuilla, vaaditaan lähes aina viimeisimpien lokitiedostojen toimitus. Muihin ilmeneviin ongelmatilanteisiin löydät vastaukset OBS:n sivuilta, keskustelupalstalta sekä projektin IRC-kanavalta. Kannattaa muistaa OBS:n päivittyvän jatkuvasti. Mikäli törmäät johonkin ratkaisemattomaan ongelmaan, saattaa se korjaantua tulevissa päivityksissä.

Tämän artikkelin tarjoaa yhteistyössä Peliyhdistys Legacy.