Striimauksesta on tullut vuosien saatossa yhä suositumpaa, ja se kiinnostaa sekä harrastuksena että ammattina.

Yksi mukavista puolista omien striimien lähettämisessä on se, ettei harrastusta ole kovin vaikea aloittaa. Aikaa valmisteluun ei tarvitse käyttää paljoa, sillä esimerkiksi livekasino ja konsolipelien striimaamisen voi aloittaa parhaimmillaan muutamalla klikkauksella. Sinun kannattaa ottaa vain muutama tietty asia huomioon etukäteen, jotta aloittamisesta tulee vielä helpompaa.

1. Mitä kannattaa striimata?

Ensimmäinen ja varsin selvä asia on sen miettiminen, mitä oikein haluat striimata. YouTubessa ja Twitchissä suosittua on erilaisten pelien striimaaminen, mutta monet tekevät myös esimerkiksi ruoanlaittoon, matkusteluun ja musisointiin keskittyviä lähetyksiä.

On hyvä idea aloittaa striimaaminen sellaisesta pelistä, jonka pelaamisesta pidät myös ilman striimaamista. Tämä tekee siitä hauskempaa sekä sinulle että katsojille. Se, että sinulla on hauskaa ja nautit pelaamisesta välittyy nimittäin ruudun läpi. Sen takia ei kannata välttämättä pelata sellaisia pelejä, jotka vaikuttavat saavan yleisesti paljon katsojia, mutta eivät yksinkertaisesti kiinnosta sinua ollenkaan.

2. Mitä välineitä tarvitset alkuun?

Livestriimaamisen aloittamiseen ei välttämättä vaadita ylimääräisiä asennuksia tai asetusten syöttämistä, sillä striimaustoiminto on sisäänrakennettu ominaisuus uusimmilla Xbox- ja PlayStation-konsoleilla ja älypuhelimien TikTok-, Instagram-, Twitch- ja YouTube-sovelluksissa. 4G-verkko on useimmilla paikkakunnilla tarpeeksi vahva HD-tasoisten lähetysten tekemiseen, joten liittymäostoksillekaan ei todennäköisesti tarvitse lähteä.

Tietokoneen kautta striimatessa kannattaa ladata erillinen striimausohjelmisto, mutta esimerkiksi web-kamera ei ole pakollinen väline. Voit hankkia parempia ja korkealaatuisempia laitteita ajan kanssa. Ensimmäisiä striimejä tehdessä sisältö ja oman persoonan esiintuonti on paljon tärkeämpi asia kuin se, kuinka terävä lähetyksen kuvanlaatu on. Vaikka pystyisit välittämään kaikista parasta kuvanlaatua, se ei pelasta sinua, jos lähetys ei ole tarpeeksi viihdyttävä katsojien mielestä.

3. Mikä alusta on hyvä striimauksen aloittamiseen?

Matalimman kynnyksen aloitusalustoja ovat TikTok ja Instagram, joiden livestriimeistä valtaosa kuvataan älypuhelimilla. TikTokin algoritmi takaa sen, että ensimmäistä kertaa striimaavan käyttäjän lähetystäkin suositellaan joillekin. Twitch on taas suosituin kanava pelistriimien lähettämiseen, mutta suomenkielisiä lähetyksiä ei suositella kovin monille katsojille. YouTubea ja Facebookia kannattaa kokeilla erityisesti silloin, jos sinulla on ennestään seuraajia palvelussa tai aiot julkaista videokoosteita lähetyksestä.

4. Ole oma itsesi ja pidä hauskaa

Striimaamisen kuuluu olla hauskaa. Siitä syystä onkin erityisen hyvä idea aloittaa striimaus ensin harrastusmielessä, ilman sen suurempia taka-ajatuksia ja ansaintamahdollisuuksien kytkemistä päälle. Katsojalukuja ei kannata kommentoida ja vilkuilla lähetyksen aikana, vaan vasta sen jälkeen. Keskity olemaan vain oma itsesi ja pitämään hauskaa.