Haluan aloittaa livestriimaamisen, mitä kaikkea tarvitsen?
Kerromme tässä oppaassa miten yksityinen henkilö voi aloittaa striimaamisen mahdollisimman helposti ja mitä välineitä tarvitaan. Käytämme oppaassa paljon erilaisia teknisiä termejä, jotka on selitetty mahdollisimman yksinkertaisesti. Mikäli jokin asia menee ohi ymmärryksen, voit lähettää kysymyksen esimerkiksi Streamian foorumille.
Aivan ensimmäiseksi sinun on päätettävä mistä haluat lähettää suoraa videokuvaa nettiin. Järjestätkö jotain tapahtumaa ja haluat jakaa web-kameran kuvaa, soitatko vain musiikkia vai pelaatko jotain peliä? Voit joutua ottamaan huomioon erilaisia asioita riippuen lähetyksesi kategoriasta ja kohderyhmästä. Yksinkertaisimmillaan striimaaja tarvitsee vain älypuhelimen tai tietokoneen, nettiyhteyden, tunnuksen striimauspalvelun sivulle ja ohjelmiston striimaamiseen.
Striimauspalvelun valinta
Yleisö löytää lähetyksesi parhaiten striimauspalvelun sivuilta. Suoran videon lähettämistä tukevia palveluita ovat esimerkiksi YouTube, Ustream, Livestream, Twitter, Twitch ja Facebook Live. Palvelut eroavat toisistaan hieman käytettävyydeltä, käyttäjäryhmiltä ja sallittujen striimien kategoriolta. Esimerkiksi Twitch, Smashcast ja Mixer ovat pelaajille räätälöityjä palveluita. Twitterin omistama Periscope keskittyy taas mobiililähetyksiin, YouTubessa ja Facebookissa voi lähettää lähes mitä tahansa. Suurin osa palveluista tukee kuitenkin samoja striimausohjelmia. Voit toki myös käyttää jotain muuta ratkaisua ja laittaa streamin pyörimään omalla videosoittimella esimerkiksi kotisivullesi.
Tee tili haluamaasi palveluun. Sinulle luodaan oma henkilökohtainen kanava, jota muut ihmiset voivat sitten katsella. Tunnuksen luominen on yleensä ilmaista, mutta sivut voivat tarjota ohella maksullisia jäsenyyksiä. Streamia ei ole livestriimauspalvelu, vaan tuomme sinun lähetyksellesi uutta yleisö rajapintoihin perustuvaa tekniikkaa hyödyntäen.
Tietokone ja ohjelmisto
Streamaaja tarvitsee tietokoneen, jolla voi pyörittää striimausohjelmistoa. Ohjelmia on useita erilaisia, esimerkiksi XSplit, OBS, Livestream Procaster ja Flash Media Encoder. Tietokone tarvitsee jonkin verran tehoja, jotta se voi pyörittää ohjelmistoa. Uusilla kannettavillakin tietokoneilla voi striimata, sillä niissä on nykyisin jo tyydyttävät prosessorit ja näytönohjaimet. Muista kuitenkin, että myös esimerkiksi verkkoselain ja pelit vaativat osansa prosessointitehosta, mikäli käytät niitä samalla tietokoneella striimatessasi. Järjestelmävaatimuksiin kannattaa tutustua tarkemmin kunkin ohjelmiston tarjoajan sivuilla. Tietokoneessa on syytä olla mahdollisimman tuore käyttöjärjestelmäversio kaikkien ominaisuuksien toimimiseksi. Striimaaminen onnistuu kaikilla käyttöjärjestelmillä.
Konsoli- ja mobiilistriimaaminen
Jotkin palvelut (esim. Twitch ja Mixer) tukevat livestriimausta suoraan pelikonsoleilta (Xbox One, PS4), jolloin tietokonetta ei välttämättä tarvita. Striimausominaisuudet on integroitu myös useisiin PC-peleihin, kuten Minecraftiin. Vaatimukset Internet-yhteydelle eivät kuitenkaan muutu. Myös älypuhelimille on tarjolla striimaussovelluksia, mutta pitkällä aikavälillä pelkästään niihin tukeutuminen ei ole järkevää. Puhelimien omat kamerat ja mikrofonit takaavat harvoin hyvän kuvanlaadun ja ongelmaksi voi koitua myös katvealueet ja rajattu tiedonsiirtonopeus. Lisäksi tällaiset ohjelmat kuluttavat puhelimen akun nopeasti loppuun.
Internet-yhteys
Hyvä nettiyhteys on striimaajan tärkein työkalu. Internet-yhteytesi datan lähetysnopeus (upload speed) määrittelee pitkälti sen, kuinka laadukasta ja sulavaa kuvaa striimissäsi nähdään. Livestriimaaja tarvitsee Internet-yhteyden mieluusti vähintään yhden megabitin lähetysnopeudella. Kuvanlaatu on käytännössä katsomiskelvotonta alemmilla nopeuksilla. Teräväpiirtolähetyksissä nopeuden tulisi olla yli 3 megabittiä sekunnissa.
Voit tehdä nopeustestin esimerkiksi Soneran tai Ookla Speedtestin sivuilla. Suosittelemme langallista, nopeaa ja luotettavaa nettiyhteyttä, mikäli aiot striimata säännöllisesti. Striimaaminen onnistuu nykyään myös nopeilla 4G-yhteyksillä. 4G:tä käytettäessä on kuitenkin otettava huomioon mahdolliset datakatot ja illan ruuhkat verkossa. Voit yrittää nopeuttaa yhteyttäsi erilaisilla tavoilla. Käytä aina langallista yhteyttä mikäli mahdollista ja varmista, ettei samaa yhteyttä käytä muita käyttäjiä. Sulje ylimääräiset selaimen välilehdet ja muut ohjelmat, jotka mahdollisesti rasittavat verkkoa tai tietokonetta. Ole myös tarvittaessa yhteydessä verkon tarjoavaan operaattoriin ja ota selvää voitko saada nopeamman tai paremmin suojatun yhteyden halvempaan hintaan.
Bitrate
Bitratella kuvataan tiedonsiirrossa liikkuvien bittien määrää. Striimausteknikaan yhteydessä käytetään yleensä lyhenteitä kbps ja Mbps, eli kilobittiä ja megabittiä sekunnissa. Bitrate-sana tulee vastaan striimausohjelmistoissa, ja se on on yhteydessä striimin kuvanlaatuun. Mitä nopeampi verkkoyhteytesi lähetysnopeus on, sitä nopeammin voit siirtää dataa, jolloin saat paremman kuvanlaadun ja kuva takkuilee vähemmän. Bitratelle ei ole yhtä oikeaa arvoa, mutta sen voi määritellä toivotun resoluution ja yhteyden lähetysnopeuden avulla. Mikäli livelähetyksen kuva tai ääni pätkii, olet yleensä asettanut striimillesi liian korkean bitrate-arvon. Voit joutua kokeilemaan useita eri arvoja ja tinkimään kuvanlaadusta, sillä erilaisista yhteysnopeuksista ja liikkeen määrästä johtuen sulavien vaatimukset ovat aina yksilöllisiä. Voit käyttää apuna sinun striimillesi sopivien arvojen etsimiseen OBS-streamausohjelman työkalua tai oheista taulukkoa.
Huom! Jotkin striimauspalvelut rajoittavat bittien määrää. Hitaan latausnopeuden omaavat käyttäjät eivät myöskään pysty katsomaan liian korkealaatuisia lähetyksiä.
FPS
FPS, eli frames per second tarkoittaa sitä, kuinka nopeasti ruudulle piirretään kuvia. FPS:n valitset oman tietokoneesi prosessorin ja nettiyhteyden nopeuden mukaan. Prosessorin ja muidenkin osien tiedot löytää Windowsilla kirjoittamalla hakuun järjestelmätiedot tai käyttämällä esimerkiksi CPU-Z:n kaltaisia ohjelmia. Yleisesti kannattaa suosia vähintään 30 FPS:n ruudunpäivitystä. Suuremmalla arvolla kuva näyttää kuitenkin pyörivän sulavammin ja se vaatii Internet-yhteydeltä luonnollisesti enemmän, eli tällöin bitrateakin tulee kasvattaa.
Prosessorin sarja / FPS:
– Intel i5/i7 = 30-60fps
– AMD FX Quad Core tai korkeampi = 25-30fps
– AMD Phenom/ Phenom II/ Intel Core Duo series = 25-30 fps
Edistyneemmille käyttäjille (ylimääräiset välineet)
Mikrofoni tai headset
Hyvä mikrofoni on useimmiten striimaajan ensimmäinen ja tärkein investointikohde. Mikrofoni mahdollistaa striimaajan äänen kuulimisen ja kommunikoimisen katsojien kanssa. Selostus lisää huomattavasti lähetyksen viihdearvoa ja kiinnostavuutta. Lähetyksiin on mahdollista ottaa mukaan useampi ääni ylimääräisillä mikrofoneilla tai esimerkiksi Skypen, Discordin, Teamspeakin tai Mumblen kaltaisten ohjelmien kautta soitettavilla puheluilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei striimeissä kannata sanoa ääneen kaikkea mitä sylki suuhun tuo, vaan ota kaikenlaiset katsojat ja palveluiden säännöt huomioon.
Chat ja sosiaalinen media
Hyvä striimaaja ottaa huomioon katsojat esimerkiksi striimauspalvelun tarjoaman chat-ikkunan, IRC:n tai Facebook- ja Twitter-kommentoinnin avulla. Lähetyksissä voi vastailla esimerkiksi yleisön esittämiin kysymyksiin tai pitää yllä muuten keskustelua ja interaktiivisuutta katsojien välillä. Menestyvä striimaaja rakentaa yhteisöä, eli huomioi seuraajat somepalveluissa myös offline-ajalla.
Mikseri ja audiokompressori
Video- ja musiikkialan ammattilaisille tutuilla välineillä voi parantaa striimin äänenlaatua ja ottaa käyttöön ammattimaisemman otteen. Mikseripöydällä on vaivatonta säätää lähetyksessä kuuluvien äänien tasoeroja, jolloin yleisölle voidaan taata miellyttävämpi katselu- ja kuuntelukokemus. Mikäli investointi välineisiin pelottaa tai työpöydällä ei ole tilaa ylimääräisille tavaroille, on vaihtoehtona ladata tietokoneelle taustalla pyörivä mikserisovellus, jota voidaan operoida näppäimistön pikanäppäimillä.
Videokaappari
Useimmiten tietokoneen USB:n ja pelikonsolin tai television HDMI- tai komponenttiväylän välille kytkettävien kaappareiden avulla siirretään pelikuvaa tietokoneen ruudulle tai suoraan striimausohjelmistoon. Yleensä ohjelmat tunnistavat kaapparit automaattisesti ulkoisina kuvalähteinä, kunhan niiden ajurit ovat päivitetty. Tietokonepelejä striimatessa videokaappareita ei luonnollisesti tarvita. Jotkin uudet pelikonsolit, kuten Xbox One ja PlayStation 4 tukevat myös suoraa pelikuvan lähettämistä palveluihin. Videokaapparit takaavat kuitenkin laadukkaamman kuvan- ja äänenlaadun. Laitteita on saatavilla useilta eri valmistajilta (mm. Dazzle, Avermedia, Easycap, Elgato, Hauppauge) ja niiden hinnoissa ja käyttötarkoituksissa on eroja. Halvimmat maksavat vain muutaman kympin, mutta ne eivät yleensä pysty HD-laatuisen kuvan tallentamiseen. Useita satoja maksavilla kaappareilla voi usein tallentaa videokuvaa myös suoraan laitteen muistiin.
Web-kamera
Tietokoneeseen liitetyn kameran avulla livestriimaajan omat kasvot ja persoonallisuus tulevat paremmin yleisölle tutuksi. Web-kameroihin pätevät pitkälti samat säännöt kuin videokaappareihinkin, eli isommalla rahalla saa parempilaatuisen kuvan ja ohjelmistot tunnistavat USB-liitännällä varustetut kamerat automaattisesti.
Green screen ja valaistus
Nämä ovat web-kameraan liittyviä, elokuva-alalta tuttuja asioita. Green screen on yleensä vihreä kangas, joka levitetään kuvattavan henkilön taakse ja se blokkaa näin esimerkiksi häiritsevät ja avonaiset kaapinovet. Tämän jälkeen vihreä tausta voidaan leikata tietokoneohjelmalla henkilön takaa pois, jolloin streamaajan pään ja vartalon saa kätevästi näkymään varsinaisen videokuvan tai taustagrafiikan päälle. Valaistuksen oikein kohdistamalla taustalla ei näy häiriöpikseleitä tai muuta suttua videokuvassa.
Useampi näyttö, tietokone tai kytkin
Ylimääräistä näyttöä voi suositella lähes kaikille striimaamisesta ja tietokoneista kiinnostuneille. Kahta tai useampaa näyttöä käytettäessä striimaaja voi esimerkiksi asettaa varsinaisen videokuvan yhdelle ja striimaussohjelman keskusteluikkunan kanssa toiselle ruudulle. Näin striimaaja voi vaikkapa seurata chatin tapahtumia tai hallita asetuksia sulkematta peli-ikkunaa kesken streamin. Ylimääräistä tietokonetta (Dual-PC setup) tai reitittimen kytkintä käyttävät pääasiassa striimaamista työkseen tekevät henkilöt. Kahta tietokonetta käyttämällä voidaan jakaa raskaiden ohjelmien, kuten striimaussovelluksen, videoeditorin ja pelien rasitusta. Ohjelman tai käyttöjärjestelmän kaatuessa striimi voidaan tarvittaessa aloittaa toisella koneella uudelleen. Useita kytkimiä tai reitittimiä käytetään samoista syistä, eli suoratoistolähetys ei välttämättä katkea kesken, vaikka toisessa tietokoneessa tai Internet-yhteydessä olisikin ongelmia.
Muita vinkkejä
Vaikka sinulla olisi parhaat mahdolliset laitteet striimin toteuttamiseen, älä missään nimessä unohda kanavan graafista ulkoasua. Katsojia sattuu harvemmin paikalle, jos striimin videokuvassa ja kuvauksessa näkyvä grafiikka näyttää 90-luvulla tehdyltä Paint-räpellykseltä. Ota tarvittaessa mallia suosittujen striimien asettelusta ja pyydä kaveria apuun toteuttamaan ulkoasua. Nätistä grafiikasta on myös hyötyä lähetysten markkinoimisessa.
Pätkivä kuva ja ääni karkottavat helposti katsojia. Ennen streamaamisen aloittamista käytä huolella aikaa sopivien laatuasetusten löytämiseen. Kokeile useita arvoja ja tarvittaessa erilaisia ohjelmia. Tähän voi mennä aikaa, mutta se kannattaa. Katsojien kannalta elämys on mukavampi, eikä sinun tarvitse stressata tekniikan toimivuudesta. Livestriimaaminen on ennen kaikkea harrastus ja sen on tarkoitus olla mukavaa, ei työtä. Lähes kuka tahansa voi kokeilla striimausta, eikä kaiken tarvitse olla heti täydellistä. Jokainen löytää oman tyylinsä ja katsojakuntansa aikanaan, joten älä odota satoja katsojia ja ansaintamahdollisuuksia heti ensimmäisille ohjelmillesi.
Onko jotain kiellettyä, mitä en saisi streamata?
Striimaaja on itse vastuussa lähettämästään materiaalista. Tutustu palveluntarjoajien käyttöehtoihin tarkkaan, sillä niissä määritellään kielletyt kategoriat. Kiellettyä on yleensä esimerkiksi väkivalta, vihapuhe ja pornografia. Jotkin palvelut sulkevat ulos myös alaikäisiltä kielletyt pelit. Myös Streamian sivuilla näkyvät vain sellaiset lähetykset, jotka noudattavat isäntäpalvelun sääntöjä.
Livestriimaamisessa pätevät pitkälti samat tekijänoikeuslait kuin videokuvaamisessakin. Mikäli yksityistilan striimissä esiintyy selvästi tunnistettava henkilö, täytyy sinun pyytää lupa kuvassa näkyviltä henkilöiltä kuvan tallentamiseen tai tehdä ainakin selväksi, että kuva välittyy eteenpäin. Muista myös pyytää lupa striimissä näkyvän tilan omistajalta kuvaamiseen, jos tila ei ole julkinen. Tekijänoikeuden alaisen musiikin soittamista kannattaa välttää, ellet omista lisenssiä musiikin soittamiseen. Useimmat palvelut eivät kuitenkaan puutu kovin aktiivisesti esimerkiksi taustalla soivaan musiikkiin, mutta voivat mykistää ne jälkitallenteissa. Et myöskään saa livestriimata ilman lupaa tekijänoikeuden alaisia elokuvia, tai pelejä, joita et omista itse. Lisää tietoa tekijänoikeuslaista kannattaa lukea Finlexin ja Gramexin sivuilta.
81 kommenttia
Kommentoi aihetta Peruuta vastaus
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Hei!
Kun koitan lähettää striimiä Xbox one:lta siitä tulee virhe koodi mistä kaikesta voi johtua?
Kerrotko mikä virhekoodi?
Tässä on todella hyvää tietoa, pätevät inffot striimaukseen. Itellä jo kokemusta striimauksesta mutta tässä tuli kerrattua ja varsinkin nuo bittirate jutut.
Haluaisin streamata siten, että puhelimen kautta tulisi pöytäkoneelle ja itse streamausta varten netti ja samanaikaisesti kiinteä verkko ottaisi yhteyden jonka kautta pelaisin itse peliä –> alhaisempi MS itse pelissä ja sillon tuo streamaaminen ei söisi kaistaa peliltä. Onko tämä mahdollista? Minulla on 24/2 netti minkä kanssa streamaaminen on melkoisen hankalaa ja parempaakaan ei saa. Onko siis mahdollista tälläinen asentelu? Jos on, vastaathan sähköpostiini myös.
2mbps uploadilla saa jo ihan nättiä kuvaa (kts. taulukko), tosin kaistasyöppö peli voi koitua ongelmaksi. Kahden käytettävän yhteyden tapauksessa kääntäisin katseen enemmän kahta PC:tä hyödyntävään systeemiin, jossa toinen kone olisi yhteydessä mobiiliverkkoon. Esim. läppäri käy striimikoneeksi hyvin ja samalla jaettaisiin prosessorin rasitusta. En ole käsitellyt aihetta vielä täällä ja se on vähän monimutkaista, mutta apua löydät googlaamalla esim. “dual pc streaming setup”.
Jos haluaisin streamata ravintolan bändi-iltoja niin mitä pitäisi ottaa huomioon ja mitä lupia olisi syytä olla? Tarkoituksena streamata vain esiintymislavaa, ei yleisöä.
Ravintola on julkinen tila ja tuohon sovelletaan samoja sääntöjä mitä julkisen paikan valo/videokuvaamisen kanssa. Periaatteessa riittää tilan omistajan lupa, mutta tietenkin tuosta kannattaa ilmoittaa myös esiintyjälle. Jos kuvassa näkyy asiakkaita, niin siihenkin riittää esim. kirjallinen ilmoitus ovessa.
Kiitos infosta. Parin viikon päästä eka ilta, saas nähdä kui homma toimii..
Tarvitaanko tällaisissa bändi-illoissa joissa esiintyjät soittavat myös muiden kuin itse säveltämäänsä musiikkia lupia esim. Teostolta? Tuollainen Teoston Nettilisenssi putkahti googlesta esiin. Menee jo kalliiksi kokeilut jos ei ravintola suostu tätä maksamaan.
Tuosta kannattaa kysellä suoraan enemmän Teostolta. Bändin oman materiaalin ja Teostoon kuulumattomien artistien kappaleiden esittäminen ei pitäisi olla ongelma. Helpoimmalla pääsee varmaan varmistamalla esiintyjiltä, että heillä on oikeudet kappaleen esittämiseen, mikäli se aiotaan myös streamata. Toisaalta esimerkiksi YouTubessa esitettävän streamin sisältöä on hankalaa valvoa ja YouTubellakin on omia sopimuksia levy-yhtiöiden kanssa. Lisäksi tilannetta voi monimutkaistaa streamien säännöllisyys ja kävijämäärä, esim. viikottaisesta tunnin sessiosta joutuu luultavasti hankkimaan Nettilisenssin.
Hei tarttisin apua !
Kun kuuntelen musiikkia samanaikaan kun streamaan. Niin mie saan semmosen jutun siihen streamin näytölle jossa näytän, että mikä musiikki soi.
Esimerkiksi näin:
Music: Its not over Daughtry
Lisään viellä tuohon kysymukseen sen, että kun musiikkia vaihtuu niin siihen minkä jutun olen laittanu streamiin niin seki vaihtuu automaattisesti!
Tuon voi toteuttaa useilla eri tavoilla:
1) Helpoin tapa on laittaa streamaussofta kaappaamaan vain sitä osaa näytöstä, jolla soitin näkyy. (Screen region) Rajaat vain sen alueen, jossa näkyy kappaleen nimi ja asetat sen muun videokuvan päälle. Onnistuu helposti jos käytössäsi on kaksi näyttöä, kun toiselle voi laittaa pyörimään esim. pelin ja toiselle soittimen ja streamin asetukset.
2) Voit myös pienentää videokuvan ikkunaa ja laittaa soittimen samalle näytöllle, joissain soittimissa on myös kätevä pop-up-ominaisuus.
3) Joillekin soittimille ja streamausohjelmille on saatavilla lisäosia tai skriptejä, jotka hoitavat saman tekstimuodossa. Googlaa lisätietoa esim. “stream now playing overlay”.
Sain lahjaksi Elgato capture cardin. Minulla on ennestään kaksi näyttöä (toinen vga-piuhalla ja toinen hdmi:llä). Tietokoneessa ei ole kuin yksi hdmi-portti. Miten tuon toisen näytön saisi käyttöön, kun tuo capture card vie ainoan hdmi-portin. Tarvitaanko kytkin?
Voit joko hankkia VGA-HDMI-adapterin, jos VGA-liittimiä on useampia, tai sitten uuden näytönohjaimen useammalla HDMI-paikalla.
Jos haluaa striimata tabletilla ObS remote nimisellä ohjelmalla niin mitä pitää laittaa ObS host kohtaan
Olen miettinyt, että voisin tehdä striimejä ja kerran olen striimannutkin jo kaverin kanssa, mutta tarvitsenko hirveän tehokasta konetta striimaamista varten, kun minulla on asuksen parinsadan euron läppäri?
Enemmän merkitystä on nettiyhteyden nopeudella ja sillä mitä streamaat. Jos läppärillä pyörii vain streamaussofta ja web-kamera, niin kokoonpanon pitäisi riittää. Jos taas haluat pelata samalla koneella vielä jotain raskasta peliä, eivät tehot tule riittämään.
Kiitos tiedosta. Aion siis vain streemata pääasiassa Playstation 2:sella ja nettikin on todella hyvä, niin kai se sitten onnistuu.
Hei! On ongelma jota olen kokeilut korjata että osaako kukaan sanoa mikä on ongelmana kun twitch yritän kommentoida toista ni siihen tulee että en voi lähettää viestiä sinne ja siellä lukee yhteys chattiin katkaistu . osaako kukaan neuvoa miten tuon saa poikkeen että saa kommendoija
A) Twitchin servereissä on väliaikaista ongelmaa (todennäköisin vaihtoehto)
B) Omassa yhteydessäsi on ongelma
C) Selaimessa on jokin lisäosa, joka haittaa keskustelua.
D) Olet saanut bannit tai streamaaja on sallinut vain tiettyjen ryhmien kommentoinnin (moderaattorit tai tilaajat)
Miten saan donatet ja followit siihen näytölle?
Ladattavalla skriptillä tai botilla, joita on useita erilaisia esim. jokaisella lahjoitusten käsittelijöillä.
voiko puhelimella striimata jos voi niin miten
Kyllä, esimerkiksi Periscopen ja Meerkatin kaltaisilla sovelluksilla voi streamata kamerakuvaa, jos taas haluat kaapata puhelimen / tabletin näyttöä esim. Twitchiin, niin laite kannattaa yhdistää tietokoneeseen.
Entä jos netti on sen vähän yli 1 mbps ja silti streami lagaa ja olen 100%varma että johtuu netistä eikä koneesta sillä kone on todella hyvä
Yrität luultavasti puskea ulos liian korkealaatuista tai liian kiivasliikkeistä kuvaa, jonka perässä yhteys ei pysy. 1-2 mbps:llä ei kokemuksieni perusteella ole mahdollista saada sulavaa striimattua HD-resoluutioista kuvaa ja 480p voi myös pätkiä. Laske laatua, pudota framet alle 30 fps tai hanki nopeampi yhteys.
No joo tajusin että yläkerran netti on nopeampi joten kokeilen sillä !
mä käytän obssää ja twitchiä, se lähetys jutska on stokholm avain ja kaikki muu on niin että twitch hyväksyy ne. ainaku yritän laittaa lähetystä niin hetken näkyy että on päällä ja sitten tulee teksti “palvelin katkaisi yhteyden”
Yo guys, i seriously need help to get good stream content without my gameplay dropping so mutch frames
So here is my internet:
Download: 82,59mbps Upload: 10,54mbps
My computer is running at the moment:
Win7
AMD 8350
Asus Strix 960 OC 2gb
16gb RAM
in OBS i got settings:
Encoder: x264 ON use Constant bitrate: OFF Max bitrate is on: 1800 Buffer: 1800 Resolution: 1280 x 720 like ingame FPS: 30
the extra on OBS is like this
Optimize on several threads: ON Proses priorites: NORMAL Scenes buffer: NORMAL X264: FAST Encoding: MAIN Keyframe: 2
I tryed to stream with that setup and i suffered a huge frame loss. Normaly with out steaming i got like 200fps now with stream on i got bearly 50 – 100 on lowest it was 25. CPU highest temp was 60 during streaming. And i cleaned the CPU before.
So can u guys help me?
Thanks!
-Sephirothha
PS: i dont got second screen.
Laitoin tuommoisen OBS:n verkkosivujen forumille viikkoja sitten, en saanut vastausta. Osaatko neuvoa? :o
OBS:n asetukset ja netin nopeus näyttävät järkeviltä, joten kyseessä on luultavasti suorituskykyongelma kun katselee noita CPU:ta koskevia lukuja. En haluaisi syyttää AMD:n vehkeitä, mutta sillä voi olla merkitystä mitä streamaat. Jos kyseessä on paljon tehoa ja kaistaa vievä peli, saattaa prosessori kuumeta tai ruudunpäivitys pätkiä streamatessa. Oletko kokeillut pelejä pienemmillä asetuksilla tai miten streamaus toimii esim. pasianssia pelatessa?
OBS:llä taitaa olla mahdollisuus renderöidä streami myös näytönohjaimen voimin, voit hankkia tähän tarkoitukseen toisen kortin jos nykyinen ei riitä. Toinen vaihtoehto on hankkia kaveriksi vaikka läppäri (dual pc streaming setup) jakamaan rasitusta.
striimaan ps4 konsolilla. Pelaan yleensä jotai pelejä nii ainaku haluaisin soittaa Musiikkia samaan aikaan Kun pelaan ja striimaan nii siinä lukee ettei voi soittaa Musiikkia samaan aikaan kun striimaa
Itekkin haluaisin tähän vastauksen.
Kyseessä on luultavasti tekijänoikeusrajoitus tai käyttöjärjestelmän rajoitus, jolla pyritään vain säästämään kaistaa tai tehoja.
Windows 10 Home 64-bit
Prosessori
Intel Core i5 6400 @ 2.70GHz 24 °C
Skylake 14nm Tekniikka
RAM-muisti
8,00Gt Yksi-Kanava Tuntematon @ 1064MHz (15-15-15-36)
Emolevy
LENOVO SKYBAY (U3E1)
Näyttö/näytönohjain
PHL 242G5 (1920×1080@144Hz)
2048MtNVIDIA GeForce GTX 960 (MSI)
Varastot
931GB Seagate ST1000DX001-SSHD-8GB (SATA)
7GB SanDisk Cruzer Edge USB Device (USB (SATA))
Tommonen kone. Netti download 24mbps, upload 34mbps
Ongelma on että kun streamaan niin ääni kuuluu hyvin mutta kuva pätkii TODELLA paljon.
Katsoitko streamia samalla yhteydellä, jonka kautta lähetät kuvaa? Tällöin linja voi olla vähän tukossa, etkä saa oikeaa tietoa streamin laadusta, kokeile siis toisella netillä ja katso toistuuko ongelma tallenteessa.
Mitä yrität streamata ja millä bitratella? Esim. Twitchin kanssa bitratea ei kannata laittaa yli 3000 kbps:n, sillä paremmat transkooderit on pyhitetty partnership-ohjelman jäsenille. Huomaathan, että bitrate ei pysy välttämättä tasaisena, vaan voi heitellä hieman rajan yli. Jos streamaat ja pelaat samalla pc:llä, niin voit joutua tinkimään hieman pelin grafiikka-asetuksista.
Terve. Olin ajatellut streamauksen aloittamisen, mutta majapaikkani kiinteä 10/0.5 netti ei tätä mahdollista. Koska talo ei ole omani, enkä ajatellut yli puolta vuotta pidempää kämpätä, ajattelin hommata oman langattoman yhteyden jolla streamata. Eivätkös nykyiset pk-seudun 4g-yhteydet ole tarpeeksi nopeita/alhaisen pingin omaavia että niillä pystyisi pelaamaan sekä streamata hd kuvaa? Entä osaatteko sanoa onnistuuko tämä jos hommaan kännykkään nopean nettiliittymän? Kuumeneeko puhelin (tässä tapauksessa Huawei P9) liikaa netin jakamisesta?
Hei, kyllähän tuo onnistuu nykyään. 4G:ssäkin tärkeintä on hyvä lähetysnopeus (upload speed). Suosittelen reilusti yli 10mbps:n lähetysnopeutta jos aiot pelata ja streamata HD-kuvaa samaan aikaan. Puhelimen yhteyden jako on ihan okei, mutta itse suosin vakaata ja nettikäyttöön tarkoitettua erillistä tukiasemaa.
Windows 10
Motherboard: Asus Z170 PRO GAMING
Gpu: Intel Skylake i5-6600K
Graphics Card: Asus GTX 970 STRIX
SSD: Samsung 250GB 850 EVO
Ram: Seagate 2TB Barracuda
Hei!
Onkohan tälläisellä setillä hyvä striimaa? Meille tulos täs lähiaikoina 10-80/10-80 netti soneralta (liikkuvanetti).
Hei, ihan hyvältä näyttää, i7 on perinteisesti paremmin streamaamiseen optimoitu, mutta luulen uuden Skylake-piirisarjan ajavan asian kyllä hyvin.
Selvä homma! Mut ny kun kokeeltiin tätä nettiä niin ei toiminu kunnol joten meil on netti nopeudella 11/1… Joten voiko tälläisellä striimaa mitenkään?:D
Rehellisesti sanottuna ei, ellet sitten streamaa pelkästään jotain mahdollisimman staattista kuvaa.
missä vika kun streemaa niin lähetyksessä tulee sellasia pikseleitä. ja kun kattoo twitchin video settings niin Skipped Frames: on jonkin verran ja opsi taas sanoo että kaikki on hyvin?
Yrität luultavasti puskea liian hyvälaatuista kuvaa, mikä on PC-prosessoinnille ja upload-kaistalle liikaa. Katso taulukosta viitearvoja ja tarvittaessa pienennä bitratea tai laske pelin grafiikoita.
Jotkin värikkäät tai nopeatempoiset pelit ovat myös ilkeitä Twitchin transkoodereille ja aiheuttavat pikselöitymistä, tälle ei voi valitettavasti mitään.
Hei,
Omistan todella huonon koneen, joka on isäni vanha acer aspire M3900.
Speksit:
Windows 7 Ultimate
Intel Pentium E5800
1TB HDD
Nvidia GeForce GT420
Voiko tällä kokoon panolla streamata joitain vanhoja pelejä, jotka pyörivät 25-80fps?
Minulla ei ole varaa ostaa parempaa, koska ei ole rahaa plus en ole lellitty tai rikas.
Hei, prosessorin ja näytönohjaimen benchmarkien perusteella en usko, että tuolla kokoonpanolla voi streamata ainakaan moderneja pelejä sulavasti. Pelikonsolin kautta tulevan signaalin tuolla voi kyllä prosessoida.
Moi,
Onko tullut kokeiltua 360-videon striimausta? 360Fly kamera (H.264, 50Mbps) mitä voisi odottaa ongelmiksi jos 4G:tä käyttää? Lisukkeeksi tulee ulkoinen AAC ääni, koska kameran mikki kehnoa laatua. Ajattelin Youtube (Facebook) alustaksi. Terveisin, kimmo.
Eipä ole tultu kokeiltua. Mututuntumalta veikkaan, että lähetyskaistaa tulisi olla tavallista enemmän jos kuvan pyörittelyn täytyy olla sujuvaa.
Moi,
Olisin tiedustellut mitä tulee ottaa huomioon jos haluan striimata urheilutapahtumaa? Tässä tapauksessa junioreiden koripalloturnausta ja oman joukkueen pelejä? Jos turnausjärjestäjä ei tätä kiellä, täytyykö vastapuolen joukkueelta pyytää kuitenkin hyväksyntä?
Urheilutapahtumat ovat yleensä julkisia tapahtumia, joten niissä saa kuvata vapaasti, ellei järjestäjä erikseen kiellä sitä.
Sopiiko Mac tietokone striimaukseen ?
Kyllä, Macille löytyy vastaavat ohjelmat.
Hei!
Olen tässä yrittänyt streamata muutamia pelejä kuten overwatch ja csgo. Ongelmaksi kuitenkin tulee se että kun pelaan peliä niin se toimii loistavasti… mutta streamissä kuva ja ääni pätkii.. Olen ostanut toisen näytön, mikin, webcamin ja oikeastaan kaiken tarpeellisen streamatakseni mutta nyt en tiedä jääkö hupi tietokoneen tehoista vai netin nopeudesta kiinni. (tässä on nettini http://www.speedtest.net/my-result/6065785304 ) ja tietokoneen osat ja muut tässä ( Nvidia GTX 970, 4 GB Intel Core i5-6400 CPU 8 GB DDR4 RAM, 256 GB SSD ) Huom jotkut muut pelit toimivat ongelmitta kuten League of legends mutta csgo ja overwatch eivät… Osaatko auttaa mitä voisin tehdä?
Netin nopeus voi riittää juuri ja juuri streamaamiseen HD-laadulla (katso taulukko), muista, että nettipelitkin vaativat osansa kaistasta. Suosittelisin ainakin tuplasti nopeampaa yhteyttä, jolloin piikkejä tapahtuisi vähemmän.
PC:n tehotkin voivat tulla vastaan raskaita pelejä pelatessa erityisesti prosessorin ja näyttiksen osalta. Voit pudottaa grafiikoita esim. lowille ja mediumille ja kokeilla jos kuva pyörisi sulavammin. Sulje myös ylimääräiset ikkunat ja ohjelmat. Vaihtoehtoisesti voit päivittää prosesoria ja näyttistä, tai hyödyntää esim. läppäriä kuvan renderöimiseen ja lähettämiseen (dual pc setup).
Moro. Olen alkanut striimaamaan codia twitchiin. Olen yrittänyt saada twitch lähetykseen alertteja eli hälytyksiä näytölle jos joku esimerkiksi seuraa kanavaani. Pystyykö nämä lisäämään lähetykseen ilman konetta? Yritin säätää obs:n kanssa noita mutta ei pystynyt chromebookilla…
Tarvitset avuksi selainikkunassa pyörivän ohjelman, kuten Streamlabsin TwitchAlertsin. OBS osoitetaan kaappaamaan selainikkunaa, joka hoitaa ilmoitukset automaattisesti. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että seurausilmoitukset ovat köyhän miehen subi-ilmoituksia, jotka häiritsevät silloin kun niitä on paljon ja joista ei ole juuri hyötyä jos seuraajia tulee vain muutama tunnissa.
Eikö ole kummaa jos palveluntarjoaja lupaa: Latausnopeus kaapeliverkossa: vaihteluväli 35-50M. Lähetysnopeus: vaihteluväli 3,5-5M ja netti antaa latausnopeudeksi 21.74mbps ja lähetysnopeudeksi 1.03mbps. Joten onko tuolla netillä mahdoton striimata? ja vedän netin ethernet piuhan kautta.
OBS Remote ei ole striimaussofta vaan se on tarkoitettu (windows/mac) tietokoneella pyörivän OBS -striimerin ohjaukseen.
Megan lähetysnopeus ei tule riittämään oikein mihinkään. Vaihteluväli on iso, muttei ennenkuulumaton.
Miten saisi nopeamman lähetysnopeuden? Minulla on elisan 4g mobiililaajakaista, download on 20-30mb, mutta upload 1-5mb.
modeemina toimii huawei E5776. Olen siirtänyt modeemia ympäri kämppää eri paikkoihin , mutta lähetysnopeus ei nouse, kellon ajasta riippumatta. Olen siis kokeillu aikaisin aamulla, illalla, yöllä..
Lyhyt vastaus: Rahalla ja liittymää tai operaattoria vaihtamalla. Operaattorin ilmoittamat nopeudet ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia ja niihin tosiaan vaikuttaa esimerkiksi muut samaa 4G-mastoa käyttävät yhteydet. Voit tietenkin kokeilla sellaista modeemia, johon saa tietokoneen kiinni ethernet-piuhalla, mutta tälläkään lähetysnopeus tuskin kasvaa maagisesti.
hei, mitenkäs streamissä saatu lahjoitus raha tms. joutuuko siitä maksamaan veroa ? mietin kun oli lehdessä otsikko missä pelaaja elättää perheensä näillä streameillä niin pitääkö niistä maksaa vero, niinkuin suomessa tapana on maksaa lähes kaikesta..
Lahjoitukset ovat tietyn tulorajan ylittyessä normaalia ansiotuloa, eli pitää.
moi! jouduin luopumaan vanhasta koneesta ja nyt minulla on väliaikaisena kone missä on gtx680 ja i5-2400. nettinä sonera mikä antaa ping 1 lataus yli sata ja upload yli sata myö joten ei pitäisi netistä kiinni jäädä. kuva pätkii välillä mitä pitäisi tehdä? olen käynyt obs asetuksia sata kertaa läpi. :(
Et kertonut mitä ja millä bitratella striimaat. Oletko katsonut pätkiikö kuva myös Twitchin / YouTuben tallenteissa? Kannattaa kokeilla max. 3000 kbps bitratea, mikäli tökkimistä esiintyy. Jos pelaat jotain raskasta peliä, kokeile laskea grafiikka-asetuksia esim. mediumiin.
Meikäläisellä on läppäri ja näyttö erikseen. Ongelma on se, että kun oon liittänyt ne näytöt yhteen ja koitan striimata hiiri menee kesken pelaamisen toiselle näytölle. (Pelaan isolla näytöllä ja muut jutut on läppärin näytöllä )Eli tähän tarttis ratkaisua…
Uskoisin Googlella löytyvän tähän jonkun apuohjelman, joka estää hiiren liikkumisen.
Haluaisimme striimata tien päältä pitkin eurooppaa. Autoon saa wifireitittimiä. Minkälaiset kamerat tarvitaan? Olisi kätevä jos ei tarvitse reitittimen ja kameran lisäksi ulkopuolista laitetta koko aikaa vaan riittäisi jos esim kännykällä käynnistää lähetyksen. Youtube olisi varmaan kanava minne lähetetään. Onko tällainen mahdollista ja mitä laitteita tarvitsee?
Livestriimaus onnistuu nykyään pelkästään YouTuben mobiilisovelluksen ja puhelimen kameran kautta, se on kaikista yksinkertaisin ja halvin ratkaisu. On olemassa joitain livekameroita, joita voi hallita puhelimella etänä. Vastaan tuli ainakin Livestreamin Mevo. Kameroihin saa myös Wifi-lähettimiä, mutta ne sitten maksavat enemmän ja ovat enemmän ammattikäyttöön tarkoitettuja, tällaisia valmistavat esim. LiveU ja Teradek.
Onnistuuko live streamin lähettäminen Canon PowerShot SX60 HS kameralla YouTubeen Wifillä kännykän kautta?.
Kamerassa on kyllä hdmi johon varmaankin voisi kytkeä Teradek VidiU johon kuulema voi kytkeä usb mokkulan.
En voi sanoa varmasti kun en ole kokeillut. PC:n kautta pitäisi ainakin toimia.
moi,
seuramme on miettinyt vierasotteluiden streamausta! Kaikki vierasottelut kuvataan jo tällä hetkellä (niistä tehdään esim. ottelukoosteita), joten mitä kaikkea käytännössä tarvittaisiin (kameran lisäksi) että streamaus onnistuisi? Pystyykö streamauksen jotenkin yhdistämään “tavalliseen” videokameraan (ts. mitä videokameralta vaaditaan että sitä voi käyttää streamaukseen)? Mitä kaikkea tarvitsee teknisesti osata toteuttamisen onnistumiseksi?
Kamera USB:llä kiinni läppäriin, ajurit kuntoon, läppäri verkkoon ja käyttöön esim. OBS-ohjelma ja Youtube. https://streamia.fi/artikkelit/obs/
Haluisin striimata ps4:lla tietokoneen kautta obs:llä. Miten onnistuu? Pitääkö ostaa videokaappari vai onnistuuko ilman? Mulla on ps4 näytössä kiinni ei tvssä mutta voinko sen näytön liittää 3 näytöksi mutta sillain että ps4 kuva näkyis siinä?
Itse hoidan kaappaamisen käytännössä näin. Tarvitset videokaapparin (Avermedia tai Elgato esim.) ja kaksi näyttöä, mikäli haluat toisessa näkyvän jatkuvasti pelikuvan ja toisessa OBS-asetukset.
Miten saan musiikin kuulumaan samalla kun striimaan XBOX ONE X ? Laitan musiikin pyörimään Background Music Palyeristä ja sit pelin jota striimaan ja musiikki kyllä kuuluu minulle tietenkin, mutta musiikki ei kuulu striimissä :(
Jos striimaat Twitch- tai Mixer-sovelluksella, niin taustamusiikki blokataan automaattisesti tekijänoikeuslakien vuoksi.
no millainen ratkaisu tähän juttuun on ? miten saan siis musiikin kuulumaan muille katsojille samalla kun pelaan ?
Koska kyllähän tuolla striimaa kaikki muutkin musiikin kanssa
Siten, että kaappaat kuvaa televisiosta videokaapparilla (capture card), jolloin liikenne kulkee PC:n kautta ja voit soittaa musiikkia PC:llä.
Kiitos!