ElokuvaMonet käyttäjät lataavat elokuvia, televisiosarjoja sekä musiikkia torrent-verkkojen kautta tai käyttävät Popcorn Timen kaltaisia katseluohjelmia. Näiden käyttö voi kuitenkin käydä kohta kukkaron päälle, sillä lataajille on lähetetty jo maksukirjeitä ja heitä vastaan ollaan aloittamassa oikeustoimia.

Tekijänoikeuksia valvovat tahot saavat selville laittomasti elokuvia, televisiosarjoja ja musiikkia torrenttien kautta lataavien tai Popcorn Timen kautta katsovien käyttäjien ip-osoitteet, ellei sitä ole piilotettu VPN-yhteyden avulla. Tekijänoikeuksia valvovat tahot saavat ip-osoitteita käyttävien henkilöiden henkilötiedot operaattoreilta, mutta vain markkinaoikeuden päätöksen avulla.

Suomen markkinaoikeudelta on pyydetty tänä vuonna jo yli sata kertaa laittomien lataajien henkilötietojen luovuttamispäätöstä ja jokaisessa pyynnössä voidaan listata kymmeniä tai satoja ip-osoitteita. Henkilötietojen saannin jälkeen tekijänoikeuksia valvovat tahot, joita ovat Suomessa esimerkiksi asianajotoimisto Hedman Partners ja Tekijänoikeus Adultia Oy, lähettävät lataajille laskuja. Maksamalla 600 – 3000 euron maksun välttyy mahdolliselta oikeuskäsittelyltä ja mahdollisesti suuremmilta korvauksilta.

Esimerkiksi Hedman Partners lähettää tällä hetkellä noin sata huomautuskirjettä joka viikko ja määrää aiotaan kasvattaa. Hedman Partnersin mukaan seuraavassa vaiheessa aloitetaan oikeudenkäynnit, joita on valmistelussa jo ”suuri määrä”. Osa valmisteluista on jo hyvin pitkällä. Aluksi on tarkoitus aloittaa muutamalla tapauksella ja sen jälkeen nostaa tapausten määrä kymmeniin. Oikeudenkäyntien määrä voi nousta jopa satoihin vuodessa, sanoo Hedman Partnersin lakimies Joni Hatanmaa.

Tekijänoikeusrikkomuksista syytettyjä usein puolustavan Turre Legalin lakimies Herkko Hietasen mukaan oikeudenkäynnin kulut ja ja rangaistus voivat nousta jopa yli kymmeneen tuhanteen euroon. Hietanen arvelee, että jostain lataajasta saatetaan tehdä varoittava esimerkki muille lataajille.