AntenniViestintäviraston päätöksen mukaan kaikki antenniverkossa tarjottavat maksu-tv-palvelut täytyy saada jatkossa näkyviin yhdellä katselukortilla. DNA on tällä hetkellä ainoa maksullisia teräväpiirtokanavia lähettävä antenniverkon maksutelevisio-operaattori, joten teräväpiirtokanavien ja PlusTV:n maksukanavien katselu vaatii tällä hetkellä kahden eri katselukortin käyttöä.

Viestintäviraston mukaan tilanne hankaloittaa kohtuuttomasti maksu-tv-palvelujen käyttöä ja saattaa estää markkinoiden kehittymistä. Viestintäviraston päätös velvoittaa toteuttamaan yhden kortin periaatteen 1.10.2012 mennessä. PlusTV on vastustanut lausunnoissaan yhden kortin periaatteen käyttöönottoa, joten viestintävirasto katsoi välttämättömäksi velvoittaa operaattorit yhden kortin käyttöön.

Kuluttajien kannalta muutos olisi erittäin tervetullut, mutta tämän hetkisillä laitteilla sitä on kuitenkin mahdoton toteuttaa. PlusTV kertoi pari viikkoa sitten tuovansa teräväpiirtokanavat markkinoille, mutta niitä voi katsoa vain Viaccess-salausta tukevilla laitteilla. DNA käyttää omassa maksukorttijärjestelmässään linkittävää Conaxia. Markkinoilla ei ole käytössä CI+ -laitteita, jotka tukisivat sekä PlusTV:n suunnittelemaa Viaccess-salausta sekä linkitettyä Conax-salausta.

Viestintävirasto on ilmeisesti suunnitellut, että yhden kortin vaatimus voitaisiin toteuttaa siten, että kaikki maksutelevisio-operaattorit käyttäisivät samaa salausjärjestelmää. Käytännössä tämäkään ei ilmeisesti toimisi, sillä linkitystä vaativien kanavien katsominen onnistuu vain CI+ -korttipaikan kautta, mutta CI+ -korttipaikan avulla ei voida purkaa kahden eri operaattorin salausta.

Viestintäviraston päätöksen mukaan PlusTV:lle ja DNA:lle voidaan asettaa uhkasakko, elleivät ne muuten ota yhden kortin periaatetta käyttöön. Tällä päätöksellä Viestintävirasto näyttää yrittävän saada PlusTV käyttämään Conax-salausta, jolloin yhtiön Viaccess-suunnitelmat menevät kokonaan uusiksi.

Monet kuluttajat ehtivät jo riemuita PlusTV:n Viaccess-päätöstä, sillä sen myötä päästäisiin eroon idioottimaisesta korttilinkittämisestä, joka on aiheuttanut monille käyttäjille paljon päänvaivaa. Allekirjoittanut ei usko PlusTV:n luopuvat Viaccess-salauksesta kovin helposti, joten en usko tämän asian ratkeavan tämän vuoden puolella.

Viestintäviraston päätös ei ole mitenkään uusi, sillä Liikenne- ja viestintäministeriö on päättänyt jo yli viisi vuotta sitten vuonna 2006 sisällyttää maksutelevisiolupien hakuehtoihin yhden kortin vaatimuksen. Yhden maksukortin vaatimus toimi käytännössä vuosia sitten pienen hetken PlusTV:n ja Canal Digitalin toimiessa antenniverkon maksutelevisio-operaattoreina, mutta TV Viihteen ja DNA:n maksukorttimarkkinoille tulon myötä kuluttajat ovat joutuneet jälleen käyttämään monia maksukortteja.

Aiheesta löytyy keskustelua muun muassa DVD Plazan keskustelualueella.