The Pirate BayDNA on aloittanut Pirate Bayn sivustojen estot tänään 31.7., joten yhtiön asiakkaat eivät enää pääse käyttämään Pirate Baytä ilman kiertokeinoja. Pirate Bayn käytön estäminen juontaa juurensa Helsingin käräjäoikeuden kesäkuiseen päätökseen.

Käräjäoikeuden päätös perustuu EMI Finland Oy Ab:n, Sony Music Entertainment Finland Oy:n, Universal Music Oy:n sekä Warner Music Finland Oy:n hakemukseen ja sillä pyritään keskeyttämään tekijänoikeuksia loukkaavan aineiston saattaminen yleisön saataviin The Pirate Bay -palvelua käyttäen.

Pirate Bayn estot eivät näytä vähentävän piratismia. Esimerkiksi hollantilaiset operaattorit kertoivat kolme viikkoa sitten kertomalla, ettei esto ole vähentänyt laittomien latauspalveluiden käyttöä ja myös suuri nimettömänä pysyttelevä brittiläinen operaattori kertoi samanlaisista tuloksista omassa verkossaan.

Sonera aloitti eilen Pirate Bayn estot samaisen oikeuden päätöksen vuoksi ja Elisa joutui estämään omien asiakkaidensa pääsyn Pirate Bayn sivustoille jo tammikuussa. Elisan asiakkaat voivat kuitenkin käyttää palvelua esimerkiksi seuraavien ip-osoitteiden avulla:
194.71.107.80194.71.107.81194.71.107.82 ja 194.71.107.83.

DNA:n ja Soneran asiakkaat eivät voi kuitenkaan käyttää näitä osoitteita, sillä niiden käyttö on estetty käräjäoikeuden uuden päätöksen mukaisesti. Pirate Bay on kuitenkin yleensä ottanut käyttöön uusia ip-osoitteita, kun vanhat joutuvat operaattoreiden estolistoille. Luultavasti Pirate Baytä voidaankin kohtapuolin käyttää myös uudella ip-osoitteella 194.71.107.84.

DNA ja Sonera ovat joutuneet estämään asiakkaidensa pääsyn seuraaville sivustoille: baiedespirates.be, codedsky.com, depiraatbaai.be, hublist.org, kaboooom.in. kaboooom.info, kaboooom.net, kaboooom.org, piratebay.am, piratebay.cc, piratebay.gl, piratebay.mu, piratebay.net, piratebay.org, piratebay.se, piratebay.so, piratebay.tw, piratebay.vc, piratebay.vg, promobay.org, shazoom.in, themusicbay.com, themusicbay.net, themusicbay.org, thepiratebay.am, thepiratebay.com, thepiratebay.gl thepiratebay.la, thepiratebay.net, thepiratebay.se, thepiratebay.tw, thepromobay.info, thepromobay.net, yahwroom.in, yahwroom.info, yahwroom.net, yahwroom.org.

DNA ja Sonera joutuivat estämään käyttäjiensä pääsyn myös seuraaviin ip-osoitteisiin: 194.71.107.15, 194.71.107.80, 194.71.107.81, 194.71.107.82, 194.71.107.83.

DNA on jo valittanut käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen ja myös Sonera aikoo tehdä valituksen. Myös Elisa valitti päätöksestä hovioikeuteen, mutta hovioikeus määräsi Elisan jatkamaan estoa. Hovioikeuden mukaan on todennäköistä, että estoa voidaan kiertää, mutta se vaatii oikeuden mukaan kuitenkin käyttäjiltä aikaa ja taitoa. Estot voidaan kiertää muun muassa ottamalla yhdellä hiiren klikkauksella käyttöön Opera-selaimen turbo-moodi tai käyttämällä piratereverse.info -sivustolta löytyviä Pirate Bay -proxyjä. Esimerkiksi suomalaiselta kuullostava piraattilahti.org -proxy on jo nyt suosittu monien suomalaisten käyttäjien keskuudessa.