PiratismiTuntematon käyttäjä oli käyttänyt Pohjoispohjanmaalaisen naisen avoimessa langattomassa verkossa DC++ -tiedostonjako-ohjelmaa kymmenen minuutin ajan. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) ry vaatii tämän vuoksi naiselta 6000 euron korvauksia.

Operaattori oli paljastanut verkon omistajan nimen TTVK:lle käräjäoikeuden vaatimuksen jälkeen. ”En ole itse käyttänyt tällaisia ohjelmia lainkaan. Toinen osapuoli ei suostunut neuvottelemaan asiasta”, kertoo nainen. ”Avoimen verkon omistajalla ei ole vastuuta muiden käyttäjien toiminnasta”, kertoo puolestaan Electronic Frontier Finland (EFFI) ry:n lakimies Ville Oksanen.

Oksasen mukaan TTVK on hävinnyt vain yhden oikeuteen päätyneistä vastaavista jutuista ja tuomioistuimien mukaan internetyhteyden yksilöivä ip-osoite on yhtä kuin käyttäjä. Tässä valossa naisen tilanne ei näytä kovin hyvältä. Valtaosa vastaavista tapauksista sovitaan Oksasen mukaan oikeuden ulkopuolella.

TTVK lähetti viime vuonna sata kirjettä, joissa vaadittiin korvauksia piratismista ja tänä vuonna kirjeiden määrä aiotaan kaksinkertaistaa.