YLEYle hehkutti aloittavansa 5.1-muotoiset tilaäänilähetykset Yle TV2 ja Yle Teema -kanavilla tammi-helmikuussa 2009. Ensimmäisen tilaäänet sisältävän ohjelman piti olla Euroviisujen finaali 31.1.2009. Ylen teknisten ongelmien vuoksi monet katsojat eivät kuitenkaan kuulleet Euroviisulähetyksessä lainkaan ääniä.

DVD Plazan foorumin käyttäjä on julkaissut Ylen tekniseltä neuvonnalta saamansa viestin, jossa valoitetaan ongelman syitä. Tietysti tällaisiin foorumiviesteihin täytyy suhtautua hieman epäillen, joten jokainen voi itse päätellä onko viesti aito vai ei.

Viestin mukaan Yle mokasi tilaäänilähetyksen monella eri tavalla, eikä ollut valmistautunut lähetykseen kunnolla. Ylen teknisen neuvonnan viesti on luettavissa alla.

Tuohon jäljempään, aiempiin tapahtumiin viittaavaan kyselyyn rehellinen vastaukseni on, että koko siirtoketjun prosessin toimivuutta ei ollut testattu riittävästi juuri ennen kahden vuoden takaista euroviisulähetystä. Ylestä katsottuna riskikohtia olivat lähetyslistan (käsin tehtävät) merkinnät ja tämän ohjaamana lähetysautomaation käyttäytyminen sekä toisaalta ääniprofiilien merkitys eli lähetysketjun ääniraitojen järjestys kussakin konfiguraatiossa.
Kyseessä oli myös viikonloppu, joten paikalla oli tavallista vähemmän henkilöstöä operoimassa ja kyseessä oli vieläpä ohjelma, jota seurasi jokseenkin koko Suomi. Tilanteen tarkkailumahdollisuudet olivat myös teknisesti hieman puutteelliset.

Alla tarkempi kuvaus todellisesta tilanteesta, jossa olin itse todistajana läsnä (tämä ainakin taustatiedoksi). Minä en vastaa siitä, mitä muut tahot ovat julkisuuteen tämän pohjalta selitelleet.

Lähetyslistaan oli siis tehty virheellisiä merkintöjä, jolloin lähetysautomaatio liipaisi vääriä ohjauksia ja väärällä hetkellä. Osa vääristä liipaisuista huomattiin, osa ei tai aivan liian myöhään; korjauksia tehtiin käsin ja lennossa. Myös Ylen sisäisessä äänensiirrossa silloinen raitajärjestys aiheutti sekaannusta, koska normaalin stereoääniparin oletettu sijainti ei ollut sama kahden eri kanavaprofiilin kesken:
normaalissa stereolähetyksessä tai -profiilissa stereoäänen oletettu paikka oli raidoilla 1-2 ja kakkosääni raidoilla 3-4, kun taas tilaääniprofiilin tapauksessa stereoäänen oletettu paikka olikin raidoilla 7-8, tilaäänen raidoilla 1-6.
Jos normaalin stereo-ohjelman aikana automaatio liipaisikin tilaääniprofiilin, lähetykseen meni stereoäänen tilalla pelkkää hiljaisuutta, koska Ylen lähetysreitillä oleva laitteisto oletti tässä profiilissa saavansa stereoääntä raidoilta 7-8, jotka olivat lähdemateriaalissa tyhjiä.

Toinen ongelma ilmeni operaattorirajapinnassa, kun Yle pyysi Digitaa poistamaan Dolby-signaalin lähetteestä sekaannusten ja ohjelmapäivystyksen palauteruuhkan takia (eikä Digitassa ollut tavallista päivystystä viikonlopun takia). Lähetysverkon rakenteellisista syistä Dolby-komponentti ei kadonnut kokonaan lähetteestä TV2:n alueellisissa kanavanipuissa, vaikka se ns. valtakunnallisessa nipussa ilmeisesti näytti poistuvan. Tällöin vastaanottimissa näkyi vielä hetken valittavissa Dolby-signaali, vaikka ääntä ei enää ajettu kyseiselle signaalireitille – siksi Dolby-äänivalinta oli tässä kohtaa hiljaisuutta kotiteatterivahvistimesta kuunneltuna – kunnes Dolby-komponentti oli onnistuttu saamaan oikein pois lähetyksestä.

________________________
Ystävällisin terveisin
YLEn tekninen neuvonta
yle.fi/tekniikka/

Ongelmien vuoksi tilaääniä ei ole edelleenkään tarjolla Ylen SD-kanavilla. Yle HD -kanavalla sen sijaan on välillä käytössä Dolby Digital 5.1 -tilaäänet.