TTVKTekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) sai paljon lokaa niskaansa viime viikolla, kun sen syytösten johdosta poliisi takavarikoi pikkutytöltä tietokoneen. TTVK on yrittänyt puhdistaa mainettaan selittelemällä asiaa. Yhdistyksen selitysten mukaan torrentteja ei voida ladata vahingossa, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Ilta-Sanomat kysyi TTVK:n apulaisjohtajana toimivalta vanhemmalta lakimieheltä Jaana Pihkalalta voiko musiikkia tai elokuvia ladata ja jakaa vahingossa muille. Pihkalan mukaan tämä ei ole mahdollista.

Ilta-Sanomien kysymys: Voiko oikeasti tehdä vahingossa niin, että lataat musiikkia tai elokuvaa ja jaat sitä laittomasti muille?

TTVK:n vastaus: Ei. Vertaisverkkoihin liittyminen edellyttää asiakasohjelman asentamista omalle koneelle. Esimerkiksi yleisimmin käytössä olevat torrent-ohjelmat toimivat teknisesti siten, että oletusasetuksena jaat samalla kun lataat. 

Opera-selaimessa on sisäänrakennettu tuki torrent-tiedostoille. Jos Operalla klikkaa torrent-linkkiä, tallentaa se tiedoston käyttäjän tietokoneelle ja alkaa jakamaan sitä muille BitTorrent-käyttäjille. Sisällön jakaminen jatkuu kunnes käyttäjä pysäyttää tiedoston siirron tai sulkee selaimen. On hyvinkin mahdollista, että epäonninen lapsi löysi isän näyttämien hakukoneiden avulla Chisun albumin torrent-linkin ja latasi sen koneelleen Operalla. Tämän jälkeen albumia jaettiin muille käyttäjille lapsen koneelta niin kauan, kunnes Opera sammutettiin.

Operalla on kansainvälisesti noin 2 – 2,5 prosentin markkinaosuus ja esimerkiksi Digilelujen sivuista 3,7 prosenttia on luettu tänä vuonna Operalla.