PiratismiPiratismista epäillyille oli lähetetty jo vuosi sitten yli 10 000 karhukirjettä ja kirjeiden lähettäminen on jatkunut sen jälkeenkin. Viime vuonna ainakin kahdessa tapauksessa kirjeiden saaja joutui maksumieheksi. Toisessa tapauksessa piraatti joutui maksamaan yhteensä yli 32 000 euroa ja toinen tapaus sovittiin heti pääkäsittelyn alussa, mutta siltikin piraatin maksettavaksi tuli yli 12 000 euroa.

Uusimmassa tapauksessa elokuvayhtiöt vaativat syytetyltä 1000 euroa A Walk Among the Tombstones -elokuvan jakamisesta ja yhteensä 2 250 euroa Black Sails -tv-sarjan kolmen jakson jakamisesta. Yhtiöt vaativat lisäksi lähes 30 000 euron asianajokulujen korvaamista. Tapaus päättyi kuitenkin syytetyn voittoon.

Elokuvaa koskeva kanne jätettiin kokonaan tutkimatta, sillä oikeuden mukaan kanteen nostaneen yrityksen oikeudet koskivat vain elokuvan alkuperäistä englanninkielistä versiota norjaksi, ruotsiksi, tanskaksi tai suomeksi jälkiäänitettynä tai tekstitettynä. Vertaisverkkoon oli kuitenkin jaettu elokuvan alkuperäinen tekstittämätön versio. Sarjojen osalta ei voitu todistaa kuka jaksot oli jakanut vertaisverkkoon. Oikeuden päätöksen mukaan syytteen nostaneet yhtiöt joutuvat korvaamaan syytetyn yli 28 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Syytetyn mukaan hänen tietokoneellaan ei ole mitään syytteessä mainittuihin elokuviin ja sarjoihin tai BitTorrent-ohjelmiin liittyviä tiedostoja. Syytetty olikin ehdottanut, että hänen tietokoneensa tarksitetaan. Jutun kantajat eivät kuitenkaan halunneet tutkia tietokonetta.

”Tämä vahvistaa entisestään käsitystäni siitä, että kiristyskirjetoiminta on raakaa bisnestä, jossa ’sovittelua’ ei oikeasti haluta tehdä. Tälle toiminnalle on laitettava stoppi”, sanoo Piraattipuolueen aktiivi Janne Paalijärvi. Opetus- ja kulttuuriministeriö lupasikin jo pari viikkoa sitten seurata tekijänoikeusrikkeisiin liittyviä korvauskirjeitä, sillä sen mukaan lainsäädännön tarkoitus ei ole mahdollistaa lypsämistä.