TTVKTekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on tarkkaillut kahden vuoden aikana muutaman kerran tehostetusti suomalaisia musiikkipiraatteja. TTVK aikoo seurata myös tämän syksyn aikana useiden kotimaisten uutuusalbumien laitonta jakamista BitTorrentin kautta, joten piraattien kannattanee miettiä miten hankkivat suomalaista musiikkia tulevaisuudessa.

”Haluamme avoimesti tiedottaa, että suoritamme valvontaa BitTorrent palveluissa ja että valvonnan kohteina tulevat olemaan erityisesti suositut kansainväliset piraattipalvelut ja niiden kautta luvatta jaettavat kotimaiset musiikkialbumit”, sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

TTVK seuraa nimenomaan laitonta jakamista, eikä niinkään lataamista. BitTorrent-sovellukset jakavat ladattua materiaalia automaattisesti eteenpäin oletusasetuksia käytettäessä, joten torrent-lataajien kannattaa käyttää hetki asetusten virittämiseen. Myös lataaminen on tekijänoikeuslain mukaan laitonta, mutta siitä ei kuitenkaan rankaista.

TTVK:n ilmoitus on vakavasti otettava varoitus, sillä esimerkiksi lokakuussa 2011 TTVK seurasi Chisun Kun valaistun -albumin laitonta levitystä ja sai oikeudelta luvan selvittää albumin jakajien henkilöllisyyden. Tämä juttu kääntyi kuitenkin lopulta TTVK:ta vastaan, kun se päätyi takavarikoimaan 9-vuotiaan tytön tietokoneen ja aikoi viedä jutun oikeuteen asti. TTVK löysi 67 Chisun albumia jakavaa henkilöä, joista mahdollisesti osa on maksanut TTVK:n vaatimat korvaukset (9-vuotiaan tytön isältä vaadittiin 600 euroa ja vaitiolosopimuksen allekirjoitusta, mihin isä ei suostunut). TTVK sai myös viime vuonna luvan hankkia Robinin Koodi-albumia jakaneiden henkilöiden henkilötiedot.