IPTVViime viikolla selvisi, että tekijänoikeusjärjestöt, televisioyhtiöt jaoperaattorit ovat jättäneet IPTV-palveluiden kautta tapahtuvaan tallennukseen liittyvän sopimus- ja lakiehdotuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle. Ehdotuksen mukaan Elisa Viihteen, Sonera Viihteen ja Maxivisionin kaltaisten palveluiden käyttäjät joutuisivat katsomaan tallenteissa olevat mainokset, sillä niitä ei voisi enää kelata. Myös tallenteiden säilytys muuttuisi, sillä tallenteita voisi säilyttää ehdotuksen mukaan enää vain kaksi vuotta.

Digilelut vastustaa ehdotusta ja on luonut adressin vastustamaan pakkomainoksia. Adressista löytyy tällä hetkellä yli sata allekirjoitusta, käy sinäkin allekirjoittamassa adressi täällä. Digilelut ei ole ainoa mainospakkoa vastustava taho, sillä aiheesta on kirjoittanut kritisoiden muun muassa Digitoday, It-viikko, MPC, MBnet sekä kansalaisten nettioikeuksia puolustava EFFI.

Esimerkiksi Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen antaa aiheesta rankkaa palautetta: ”Nyt nähty prosessi on suomalaista korporatismia tyypillisimmillään. Alan isot pelurit ovat tehneet nyt sopimuksen, jolla ne turvaavat oman asemansa ja eduskunnan pitäisi siunata tämä linnarauha.” Tarvainen jatkaa: ”Samalla tuhotaan kaikki mahdollisuudet uusien innovatiivisten ratkaisujen rakentamiseen.”

MBnetin tietojen mukaan operaattorit joutuisivat maksamaan tv-yhtiöille lisenssimaksuna viisi euroa kuukaudessa yhtä käyttäjää kohti.