PiratismiYhdysvaltalaiset tekijänoikeusjärjestöt seuraavat myös suomalaisten piraattien musiikki- ja videotiedostojen jakelua. Seurannan perusteella järjestöt ja niitä edustavat yritykset lähettävät suomalaisille operaattoreille satojatuhansia huomautuksia piraateista vuosittain.

”Näitä tulee meidän kokoisellemme operaattorille noin satatuhatta sähköpostia vuodessa”, sanoo TeliaSoneran turvallisuuspäällikkö Arttu Lehmuskallio. Myös muun muassa Elisa ja DNA saavat tällaisia huomautuksia. ”Näitä sähköposteja voi tulla tuhansia päivässä”, kertoo puolestaan Elisan johtava lakimies Anne Vainio.

Suomen sähköisen viestinnän tietosuojalaki ei kuitenkaan anna lupaa tunnistaa käyttäjiä tällaisissa tapauksissa, joten tekijänoikeusjärjestöjen ilmiantoja ei käsitellä meillä mitenkään.

Eduskunnassa on käsiteltävänä Tekijänoikeuslain ja sähköisen tietosuojalain muutosehdotus, jonka mukaan operaattorit voivat joutua lähettämään piraateille ilmoituksia nettiliittymän luvaatomasta käytöstä. Ehdotetun lakimuutoksen mukaan ulkomaiset järjestöt tai organisaatiot eivät kuitenkaan voisi vaatia operaattoreilta ilmoituksen välittämistä, sillä vaatimuksia voisi esittää vain Suomessa toimivat organisaatiot.