Haluan aloittaa livestriimaamisen, mitä kaikkea tarvitsen?
Kerromme tässä oppaassa miten yksityinen henkilö voi aloittaa striimaamisen mahdollisimman helposti ja mitä välineitä tarvitaan. Käytämme oppaassa paljon erilaisia teknisiä termejä, jotka on selitetty mahdollisimman yksinkertaisesti. Mikäli jokin asia menee ohi ymmärryksen, voit lähettää kysymyksen esimerkiksi Streamian foorumille.
Aivan ensimmäiseksi sinun on päätettävä mistä haluat lähettää suoraa videokuvaa nettiin. Järjestätkö jotain tapahtumaa ja haluat jakaa web-kameran kuvaa, soitatko vain musiikkia vai pelaatko jotain peliä? Voit joutua ottamaan huomioon erilaisia asioita riippuen lähetyksesi kategoriasta ja kohderyhmästä. Yksinkertaisimmillaan striimaaja tarvitsee vain älypuhelimen tai tietokoneen, nettiyhteyden, tunnuksen striimauspalvelun sivulle ja ohjelmiston striimaamiseen.
Striimauspalvelun valinta
Yleisö löytää lähetyksesi parhaiten striimauspalvelun sivuilta. Suoran videon lähettämistä tukevia palveluita ovat esimerkiksi YouTube, Ustream, Livestream, Twitter, Twitch ja Facebook Live. Palvelut eroavat toisistaan hieman käytettävyydeltä, käyttäjäryhmiltä ja sallittujen striimien kategoriolta. Esimerkiksi Twitch, Smashcast ja Mixer ovat pelaajille räätälöityjä palveluita. Twitterin omistama Periscope keskittyy taas mobiililähetyksiin, YouTubessa ja Facebookissa voi lähettää lähes mitä tahansa. Suurin osa palveluista tukee kuitenkin samoja striimausohjelmia. Voit toki myös käyttää jotain muuta ratkaisua ja laittaa streamin pyörimään omalla videosoittimella esimerkiksi kotisivullesi.
Tee tili haluamaasi palveluun. Sinulle luodaan oma henkilökohtainen kanava, jota muut ihmiset voivat sitten katsella. Tunnuksen luominen on yleensä ilmaista, mutta sivut voivat tarjota ohella maksullisia jäsenyyksiä. Streamia ei ole livestriimauspalvelu, vaan tuomme sinun lähetyksellesi uutta yleisö rajapintoihin perustuvaa tekniikkaa hyödyntäen.
Tietokone ja ohjelmisto
Streamaaja tarvitsee tietokoneen, jolla voi pyörittää striimausohjelmistoa. Ohjelmia on useita erilaisia, esimerkiksi XSplit, OBS, Livestream Procaster ja Flash Media Encoder. Tietokone tarvitsee jonkin verran tehoja, jotta se voi pyörittää ohjelmistoa. Uusilla kannettavillakin tietokoneilla voi striimata, sillä niissä on nykyisin jo tyydyttävät prosessorit ja näytönohjaimet. Muista kuitenkin, että myös esimerkiksi verkkoselain ja pelit vaativat osansa prosessointitehosta, mikäli käytät niitä samalla tietokoneella striimatessasi. Järjestelmävaatimuksiin kannattaa tutustua tarkemmin kunkin ohjelmiston tarjoajan sivuilla. Tietokoneessa on syytä olla mahdollisimman tuore käyttöjärjestelmäversio kaikkien ominaisuuksien toimimiseksi. Striimaaminen onnistuu kaikilla käyttöjärjestelmillä.
Konsoli- ja mobiilistriimaaminen
Jotkin palvelut (esim. Twitch ja Mixer) tukevat livestriimausta suoraan pelikonsoleilta (Xbox One, PS4), jolloin tietokonetta ei välttämättä tarvita. Striimausominaisuudet on integroitu myös useisiin PC-peleihin, kuten Minecraftiin. Vaatimukset Internet-yhteydelle eivät kuitenkaan muutu. Myös älypuhelimille on tarjolla striimaussovelluksia, mutta pitkällä aikavälillä pelkästään niihin tukeutuminen ei ole järkevää. Puhelimien omat kamerat ja mikrofonit takaavat harvoin hyvän kuvanlaadun ja ongelmaksi voi koitua myös katvealueet ja rajattu tiedonsiirtonopeus. Lisäksi tällaiset ohjelmat kuluttavat puhelimen akun nopeasti loppuun.
Internet-yhteys
Hyvä nettiyhteys on striimaajan tärkein työkalu. Internet-yhteytesi datan lähetysnopeus (upload speed) määrittelee pitkälti sen, kuinka laadukasta ja sulavaa kuvaa striimissäsi nähdään. Livestriimaaja tarvitsee Internet-yhteyden mieluusti vähintään yhden megabitin lähetysnopeudella. Kuvanlaatu on käytännössä katsomiskelvotonta alemmilla nopeuksilla. Teräväpiirtolähetyksissä nopeuden tulisi olla yli 3 megabittiä sekunnissa.
Voit tehdä nopeustestin esimerkiksi Soneran tai Ookla Speedtestin sivuilla. Suosittelemme langallista, nopeaa ja luotettavaa nettiyhteyttä, mikäli aiot striimata säännöllisesti. Striimaaminen onnistuu nykyään myös nopeilla 4G-yhteyksillä. 4G:tä käytettäessä on kuitenkin otettava huomioon mahdolliset datakatot ja illan ruuhkat verkossa. Voit yrittää nopeuttaa yhteyttäsi erilaisilla tavoilla. Käytä aina langallista yhteyttä mikäli mahdollista ja varmista, ettei samaa yhteyttä käytä muita käyttäjiä. Sulje ylimääräiset selaimen välilehdet ja muut ohjelmat, jotka mahdollisesti rasittavat verkkoa tai tietokonetta. Ole myös tarvittaessa yhteydessä verkon tarjoavaan operaattoriin ja ota selvää voitko saada nopeamman tai paremmin suojatun yhteyden halvempaan hintaan.
Bitrate
Bitratella kuvataan tiedonsiirrossa liikkuvien bittien määrää. Striimausteknikaan yhteydessä käytetään yleensä lyhenteitä kbps ja Mbps, eli kilobittiä ja megabittiä sekunnissa. Bitrate-sana tulee vastaan striimausohjelmistoissa, ja se on on yhteydessä striimin kuvanlaatuun. Mitä nopeampi verkkoyhteytesi lähetysnopeus on, sitä nopeammin voit siirtää dataa, jolloin saat paremman kuvanlaadun ja kuva takkuilee vähemmän. Bitratelle ei ole yhtä oikeaa arvoa, mutta sen voi määritellä toivotun resoluution ja yhteyden lähetysnopeuden avulla. Mikäli livelähetyksen kuva tai ääni pätkii, olet yleensä asettanut striimillesi liian korkean bitrate-arvon. Voit joutua kokeilemaan useita eri arvoja ja tinkimään kuvanlaadusta, sillä erilaisista yhteysnopeuksista ja liikkeen määrästä johtuen sulavien vaatimukset ovat aina yksilöllisiä. Voit käyttää apuna sinun striimillesi sopivien arvojen etsimiseen OBS-streamausohjelman työkalua tai oheista taulukkoa.
Huom! Jotkin striimauspalvelut rajoittavat bittien määrää. Hitaan latausnopeuden omaavat käyttäjät eivät myöskään pysty katsomaan liian korkealaatuisia lähetyksiä.
FPS
FPS, eli frames per second tarkoittaa sitä, kuinka nopeasti ruudulle piirretään kuvia. FPS:n valitset oman tietokoneesi prosessorin ja nettiyhteyden nopeuden mukaan. Prosessorin ja muidenkin osien tiedot löytää Windowsilla kirjoittamalla hakuun järjestelmätiedot tai käyttämällä esimerkiksi CPU-Z:n kaltaisia ohjelmia. Yleisesti kannattaa suosia vähintään 30 FPS:n ruudunpäivitystä. Suuremmalla arvolla kuva näyttää kuitenkin pyörivän sulavammin ja se vaatii Internet-yhteydeltä luonnollisesti enemmän, eli tällöin bitrateakin tulee kasvattaa.
Prosessorin sarja / FPS:
– Intel i5/i7 = 30-60fps
– AMD FX Quad Core tai korkeampi = 25-30fps
– AMD Phenom/ Phenom II/ Intel Core Duo series = 25-30 fps
Edistyneemmille käyttäjille (ylimääräiset välineet)
Mikrofoni tai headset
Hyvä mikrofoni on useimmiten striimaajan ensimmäinen ja tärkein investointikohde. Mikrofoni mahdollistaa striimaajan äänen kuulimisen ja kommunikoimisen katsojien kanssa. Selostus lisää huomattavasti lähetyksen viihdearvoa ja kiinnostavuutta. Lähetyksiin on mahdollista ottaa mukaan useampi ääni ylimääräisillä mikrofoneilla tai esimerkiksi Skypen, Discordin, Teamspeakin tai Mumblen kaltaisten ohjelmien kautta soitettavilla puheluilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei striimeissä kannata sanoa ääneen kaikkea mitä sylki suuhun tuo, vaan ota kaikenlaiset katsojat ja palveluiden säännöt huomioon.
Chat ja sosiaalinen media
Hyvä striimaaja ottaa huomioon katsojat esimerkiksi striimauspalvelun tarjoaman chat-ikkunan, IRC:n tai Facebook- ja Twitter-kommentoinnin avulla. Lähetyksissä voi vastailla esimerkiksi yleisön esittämiin kysymyksiin tai pitää yllä muuten keskustelua ja interaktiivisuutta katsojien välillä. Menestyvä striimaaja rakentaa yhteisöä, eli huomioi seuraajat somepalveluissa myös offline-ajalla.
Mikseri ja audiokompressori
Video- ja musiikkialan ammattilaisille tutuilla välineillä voi parantaa striimin äänenlaatua ja ottaa käyttöön ammattimaisemman otteen. Mikseripöydällä on vaivatonta säätää lähetyksessä kuuluvien äänien tasoeroja, jolloin yleisölle voidaan taata miellyttävämpi katselu- ja kuuntelukokemus. Mikäli investointi välineisiin pelottaa tai työpöydällä ei ole tilaa ylimääräisille tavaroille, on vaihtoehtona ladata tietokoneelle taustalla pyörivä mikserisovellus, jota voidaan operoida näppäimistön pikanäppäimillä.
Videokaappari
Useimmiten tietokoneen USB:n ja pelikonsolin tai television HDMI- tai komponenttiväylän välille kytkettävien kaappareiden avulla siirretään pelikuvaa tietokoneen ruudulle tai suoraan striimausohjelmistoon. Yleensä ohjelmat tunnistavat kaapparit automaattisesti ulkoisina kuvalähteinä, kunhan niiden ajurit ovat päivitetty. Tietokonepelejä striimatessa videokaappareita ei luonnollisesti tarvita. Jotkin uudet pelikonsolit, kuten Xbox One ja PlayStation 4 tukevat myös suoraa pelikuvan lähettämistä palveluihin. Videokaapparit takaavat kuitenkin laadukkaamman kuvan- ja äänenlaadun. Laitteita on saatavilla useilta eri valmistajilta (mm. Dazzle, Avermedia, Easycap, Elgato, Hauppauge) ja niiden hinnoissa ja käyttötarkoituksissa on eroja. Halvimmat maksavat vain muutaman kympin, mutta ne eivät yleensä pysty HD-laatuisen kuvan tallentamiseen. Useita satoja maksavilla kaappareilla voi usein tallentaa videokuvaa myös suoraan laitteen muistiin.
Web-kamera
Tietokoneeseen liitetyn kameran avulla livestriimaajan omat kasvot ja persoonallisuus tulevat paremmin yleisölle tutuksi. Web-kameroihin pätevät pitkälti samat säännöt kuin videokaappareihinkin, eli isommalla rahalla saa parempilaatuisen kuvan ja ohjelmistot tunnistavat USB-liitännällä varustetut kamerat automaattisesti.
Green screen ja valaistus
Nämä ovat web-kameraan liittyviä, elokuva-alalta tuttuja asioita. Green screen on yleensä vihreä kangas, joka levitetään kuvattavan henkilön taakse ja se blokkaa näin esimerkiksi häiritsevät ja avonaiset kaapinovet. Tämän jälkeen vihreä tausta voidaan leikata tietokoneohjelmalla henkilön takaa pois, jolloin streamaajan pään ja vartalon saa kätevästi näkymään varsinaisen videokuvan tai taustagrafiikan päälle. Valaistuksen oikein kohdistamalla taustalla ei näy häiriöpikseleitä tai muuta suttua videokuvassa.
Useampi näyttö, tietokone tai kytkin
Ylimääräistä näyttöä voi suositella lähes kaikille striimaamisesta ja tietokoneista kiinnostuneille. Kahta tai useampaa näyttöä käytettäessä striimaaja voi esimerkiksi asettaa varsinaisen videokuvan yhdelle ja striimaussohjelman keskusteluikkunan kanssa toiselle ruudulle. Näin striimaaja voi vaikkapa seurata chatin tapahtumia tai hallita asetuksia sulkematta peli-ikkunaa kesken streamin. Ylimääräistä tietokonetta (Dual-PC setup) tai reitittimen kytkintä käyttävät pääasiassa striimaamista työkseen tekevät henkilöt. Kahta tietokonetta käyttämällä voidaan jakaa raskaiden ohjelmien, kuten striimaussovelluksen, videoeditorin ja pelien rasitusta. Ohjelman tai käyttöjärjestelmän kaatuessa striimi voidaan tarvittaessa aloittaa toisella koneella uudelleen. Useita kytkimiä tai reitittimiä käytetään samoista syistä, eli suoratoistolähetys ei välttämättä katkea kesken, vaikka toisessa tietokoneessa tai Internet-yhteydessä olisikin ongelmia.
Muita vinkkejä
Vaikka sinulla olisi parhaat mahdolliset laitteet striimin toteuttamiseen, älä missään nimessä unohda kanavan graafista ulkoasua. Katsojia sattuu harvemmin paikalle, jos striimin videokuvassa ja kuvauksessa näkyvä grafiikka näyttää 90-luvulla tehdyltä Paint-räpellykseltä. Ota tarvittaessa mallia suosittujen striimien asettelusta ja pyydä kaveria apuun toteuttamaan ulkoasua. Nätistä grafiikasta on myös hyötyä lähetysten markkinoimisessa.
Pätkivä kuva ja ääni karkottavat helposti katsojia. Ennen streamaamisen aloittamista käytä huolella aikaa sopivien laatuasetusten löytämiseen. Kokeile useita arvoja ja tarvittaessa erilaisia ohjelmia. Tähän voi mennä aikaa, mutta se kannattaa. Katsojien kannalta elämys on mukavampi, eikä sinun tarvitse stressata tekniikan toimivuudesta. Livestriimaaminen on ennen kaikkea harrastus ja sen on tarkoitus olla mukavaa, ei työtä. Lähes kuka tahansa voi kokeilla striimausta, eikä kaiken tarvitse olla heti täydellistä. Jokainen löytää oman tyylinsä ja katsojakuntansa aikanaan, joten älä odota satoja katsojia ja ansaintamahdollisuuksia heti ensimmäisille ohjelmillesi.
Onko jotain kiellettyä, mitä en saisi streamata?
Striimaaja on itse vastuussa lähettämästään materiaalista. Tutustu palveluntarjoajien käyttöehtoihin tarkkaan, sillä niissä määritellään kielletyt kategoriat. Kiellettyä on yleensä esimerkiksi väkivalta, vihapuhe ja pornografia. Jotkin palvelut sulkevat ulos myös alaikäisiltä kielletyt pelit. Myös Streamian sivuilla näkyvät vain sellaiset lähetykset, jotka noudattavat isäntäpalvelun sääntöjä.
Livestriimaamisessa pätevät pitkälti samat tekijänoikeuslait kuin videokuvaamisessakin. Mikäli yksityistilan striimissä esiintyy selvästi tunnistettava henkilö, täytyy sinun pyytää lupa kuvassa näkyviltä henkilöiltä kuvan tallentamiseen tai tehdä ainakin selväksi, että kuva välittyy eteenpäin. Muista myös pyytää lupa striimissä näkyvän tilan omistajalta kuvaamiseen, jos tila ei ole julkinen. Tekijänoikeuden alaisen musiikin soittamista kannattaa välttää, ellet omista lisenssiä musiikin soittamiseen. Useimmat palvelut eivät kuitenkaan puutu kovin aktiivisesti esimerkiksi taustalla soivaan musiikkiin, mutta voivat mykistää ne jälkitallenteissa. Et myöskään saa livestriimata ilman lupaa tekijänoikeuden alaisia elokuvia, tai pelejä, joita et omista itse. Lisää tietoa tekijänoikeuslaista kannattaa lukea Finlexin ja Gramexin sivuilta.