Suosittu streamauspalvelu Twitch.tv toi eilen muutoksia tallennettujen lähetysten politiikkaan.

Aiemmin käyttäjien on ollut mahdollista tallentaa rajattomasti omien suorien Twitch-streamien parhaita paloja ja kokonaisia lähetyksiä, mutta ilmoituksen jälkeen yksittäisen videoklipin kestolle on annettu kahden tunnin aikaraja ja kokonaisia lähetyksiä säilytetään servereillä enää vain kaksi viikkoa.

twitchmute-comments
Twitch koki kovaa arvostelua.

Twitch Interactiven toimitusjohtaja Emmett Shear perustelee blogikirjoituksessaan muutosta sillä, että tallenteet keräävät valtaosan katsojistaan ensimmäisten päivien aikana ja niiden säilyttäminen kuormittaa valtavasti palvelimia. Tästä vapautuvia resursseja yhtiö käyttää jatkossa videokuvan laadun parantamiseen ja tallenteet tuodaan katsottaviksi myös mobiiliselaimien käyttäjille.

Pian edellisen viestin jälkeen Twitch-blogissa tiedotettiin myös uudesta ääniraitojen tunnistusjärjestelmästä, jonka avulla tallenteista pystytään skannaamaan tekijänoikeuslakien alainen musiikki, joita ei saa videoissa käyttää. Radiohittien lisäksi kiellettyjen kappaleiden joukkoon kuuluu myös esimerkiksi joidenkin pelien sisäinen soundtrack ja ambienttitaustat. Mikäli tällainen kappale löytyy, mykistetään koko tallenteen ääniraita tai enintään 30 minuutin mittainen pätkä.

Käyttäjät reagoivat voimakkaasti erityisesti jälkimmäiseen ilmoitukseen ja ainakin pelien speedruneja harrastavat kritisoivat myös tallenteiden aikarajoja, sillä yli kaksi tuntia kestänyt ennätysaika pätkittiin useaksi tiedostoksi, mikä vaikeuttaa esimerkiksi videoiden lataamista YouTubeen. Twitterissä arvosteltiin voimakkaasti tekijänoikeustunnistuksen toimivuutta ja sitä välittääkö Twitch enää lainkaan käyttäjistään.

Useat tunnetut streamaajat ilmaisivat kiinnostuksensa kokeilla pienempiä kilpailevia pelistreameihin keskittyviä palveluita, kuten Hitboxia ja äskettäin avattua Gaming Liveä. Hitbox esimerkiksi raportoi valtavasta kävijäpiikistä sivuillaan pian Twitchin blogikirjoitusten julkaisun jälkeen. Twitchin Reddit-keskustelukanavallakin suunniteltiin jo palvelun vastaisia boikotteja. Twitch järjestää Redditissä tänä iltana myös kyselysession ja joutuu todennäköisesti varautumaan kipakoihin kysymyksiin.

twitchmute
Myös Twitchin oma tili joutui tekijänoikeuksien uhriksi.

Käyttäjien raivo on oikeutettua, sillä YouTuben tyylinen videoklippien skannaus ei selvästikään toiminut kuten piti. Esimerkiksi Dansgaming-nimimerkin Fallout 3 -tallenteesta mykistettiin pitkä pätkä, jossa ei kuulunut muuta kuin pelin omaa musiikkia. Myös Twitchin omalle kanavalle tapahtui nolo sattuma, kun vanha Twitch Weekly -lähetys joutui musiikkisensuurin kohteeksi. Suoria lähetyksiä järjestelmä ei pysty mykistämään, mutta useat henkilöt uskovat sen olevan vain ajan kysymys. Oman kanavan mykistettyjä videotiedostoja voi etsiä Mutedvods-työkalulla.

Twitch ei ole toistaiseksi kommentoinut esimerkiksi sitä, liittyvätkö muutokset Google-sopimuksen vaatimuksiin. On kuitenkin varmaa, että yhtiö aiheutti itselleen valtavan imagotappion ja joutuu todennäköisesti pyytelemään anteeksi kävijöiltään.

Päivitetty 9.8.2014:

Twitch myöntää, etteivät uudistukset toimineet kuten piti. Tallennettujen videoiden kahden tunnin aikarajoitus on poistettu ainakin väliaikaisesti ja kopisuojatun musiikin tunnistusjärjestelmää kehitetään vastaamaan paremmin käyttäjien toiveita.