HbbTVMonissa älytelevisioissa on erillisiä sovelluksia esimerkiksi nettivideovuokraamoiden tai IPTV-palveluiden käyttöä varten. Esimerkiksi SF Anytimen nettivuokraamo ja muutama muu vastaava palvelu toimii esimerkiksi Samsungin ja LG:n älytelevisioissa, Maxivisionin IPTV-palvelua voi testikäyttää jo Samsungin älytelevisioissa ja Yle Areenaa voi käyttää Sonyn televisioilla.

Sovellusten kehitys eri valmistajien älytelevisioille on kuitenkin aikaavievää. Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) -standardi on yhteinen rajapinta älytelevisioiden ja digiboksien sovellusten tekoa varten ja muun muassa Samsung, Sony, LG, Philips ja Humax kuuluvat HbbTV-konsortioon.

HbbTV:n tavoitteena on mahdollistaa tavallisten antenni-, kaapeli- ja satelliittitelevisiolähetysten vastaanoton lisäksi IPTV-, Video on demand (VOD), ja multimediasisällön vastaanotto yhden ja saman käyttöliittymän kautta. HbbTV:n avulla voidaan käyttää tulevaisuudessa myös muun muassa ohjelmaopasta, sosiaalisen median sovelluksia ja pelejä. Myös esimerkiksi Ferrarin fanit voisivat käyttää HbbTV:tä katsellakseen F1-kisan Fernando Alonson kypäräkameran kautta.

Pohjoismaissa ja Irlannissa käytetään laajalti NorDig-spesifikaatiota, joka määrittelee televisioiden ja digiboksien ominaisuuksia. NorDig on ottanut HbbTV:n osaksi spesifikaatioitaan ja myös Suomen HDTV-foorumi on päättänyt antaa tukensa HbbTV:lle. Uuden HbbTV-standardin tuen myötä tulemme toivottavasti saamaan entistä enemmän sovelluksia älytelevisioihin sekä myös digibokseihin.

”Meidän mielestämme HbbTV tulee olemaan tärkeä standardi ja sen käyttöönotto kaikkien alalla toimijoiden kesken Suomessa tulee mahdollistamaan monien erilaisten palveluiden tuomisen kuluttajille”, sanoo Sanoma Entertainment Finland Oyn teknologiapäällikkö Matti Lampinen.

”Meillä on ollut vaikeuksia kehittää internet-pohjaisia televisiopalveluita ilman yhteistä standardia. HbbTV-standardin mukaisten sovellusten kehittäminen auttaa meitä tuomaan lisäarvoa televisioruuduille”, sanoo puolestaan MTV MEDIAn teknologiajohtaja Risto Koivula.

Aiheesta kertoi ensimmäiseksi Localized high-def info for Finland -blogi.