Allekirjoittaneella on makuuhuoneessa Beyonwizin testiboksi, jota käytetään mediatoistimena ja jolla tallennellaan paria ohjelmaa. Laite on toiminut hienosti useita kuukausia. Kesällä tämä makuuhuoneen laite päätti aloittaa ärsyttävän uudelleenkäynnistymiskierteen. Silloin tällöin laite käynnisti itsensä uudelleen muutaman päivän välein ja joskus laite käynnistyi koko ajan uudelleen ja uudelleen.
Mikään ei tuntunut auttavan ongelman kanssa. Ei ohjelmiston uudelleenasennus, ei antennijohdon irrotus, ei kiintolevyn poisto, ei tehdasasetusten palautus eikä mikään muukaan. Myös toisella testilaitteen omistajalla on ollut ihan samanlaisia ongelmia laitteensa kanssa.
Laite on myynnissä Australiassa ja vihdoin kyllästyin lopullisesti laitteen temppuiluun ja asensin laitteeseen uudemman Australian laitteille suunnitellun ohjelmiston. Tämän jälkeen laite ei ole käynnistynyt uudelleen kertaakaan.
Kanavat katosivat
Australian ohjelmisto ei toimi täysin Suomen digiverkon kanssa, joten laitteella ei enää näy Suomen kanavat, eikä niitä siten voi tallentaakaan. Mediatoistimena laitetta voi kuitenkin edelleen käyttää.
Onneksi Beyonwiz osaa hakea tallennuksia toisista Beyonwizeistä, jollainen allekirjoittaneella sattuu olemaan olohuoneessa. Tämä olohuoneen laite ei ole ainakaan vielä päättänyt aloittaa uudelleenkäynnistymisiä, joten siinä on Suomessa toimiva ohjelmisto ja sillä voi siten tallentaa Suomen kanavia.
Mutta kas kummaa, aiemmin hienosti toiminut tallennusten jako laitteiden välillä ei enää toimikaan. Australian ohjelmistolla varustettu makuuhuoneen boksi ei enää saa yhteyttä olohuoneen boksiin.
Tietokone avuksi
No ainahan voin kopioida tallennukset tietokoneelle Beyonwizin Windows-sovelluksella. Tämä sovellus on aiemmilla ohjelmistoversioilla toiminut hienosti, mutta jostain syystä tallennukset eivät enää kopioidu. Ehkä syynä on tallennusten nimien alussa oleva Suomen digiverkossa lähetettävä merkistön koodauksesta kertova merkki.
Nyt tarvitaan jo järeämpiä keinoja. Onneksi harrastelijat ovat tehneet tällekin boksille erilaisia sovelluksia, joista yksi on Perlillä tehty tiedostojen kopiointisovellus nimeltään getWizPnP. Tällä sovelluksella saan vihdoin kopioitua tiedostot olohuoneen Beyonwizistä.
Mikäpä olisikaan parempi paikka kopioiduille tiedostoille, kuin tuulikaapin komeron ylähyllyllä oleva palvelin.Tällä samaisella palvelimella asustelee myös muun muassa kotivideot, joita voidaan katsella sekä olohuoneen, että makuuhuoneen Beyonwizeillä lähiverkon kautta.
GetWizPnp-sovellus hakee tallennetut ohjelmat hienosti olohuoneen boksilta ja vihdoin makuuhuoneen boksia voidaan käyttää näiden tallenteiden katseluun. Tosin, jostain syystä osa tallennuksista menee kopioinnissa jotenkin rikki, eikä niitä voi kelata. No tämä on enää pieni ongelma, enkä uhraa sille enää aikaa.
Kaikki toimii, vai toimiiko
Vihdoin suurin osa toiminnoista toimii jälleen hienosti. Voin tallentaa ohjelmia olohuoneen laitteella ja katsella niitä makuuhuoneessa. Voin katsella kotivideoita Beyonwizeillä, samoin kuin netistä haettuja (tietenkin laillisia) videoitakin. Videot toistuvat hienosti suoraan palvelimelta.
Käytettyäni laitteita näin muutaman viikon aloin jo tuudittautua hyväolon tunteeseen, sillä laitteet tuntuivat toimivan. Olisi siis aika testata toimiiko tiedostojen kopiointi makuuhuoneen Beyonwizin kiintolevylle.
Meidän laitteet keskustelevat toistensa kanssa langattomasti ja ikävä kyllä se ei riitä teräväpiirtovideoiden siirtoon. Jos haluan katsella makuuhuoneessa teräväpiirtoa, täytyy videot kopioida laitteen kiintolevylle. Laitteen valikosta voi suoraan kopioida videoita kiintolevylle lähiverkon palvelimelta. Kopiointi toimii hienosti ja on jopa paljon nopeampi, kuin vanhalla ohjelmistoversiolla.
Ensimmäinen teräväpiirtovideo toimii hienosti toistettuna laitteen kiintolevyltä ja innoissani kopioin pari muutakin videota laitteen levylle.
Kaksi päivää ensimmäisen kopioinnin jälkeen, nyt viime yönä, makuuhuoneen laite päätti aloittaa sekoilunsa jälleen. Laitteessa ei ole ajastuksia, eikä sen siten pitäisi koskaan käynnistyä itsekseen. Heräsin kuitenkin aamuyöllä laitteen käynnistymiseen ja huomasin heti, että laitteen etupaneeli on pimeänä. Arvasin laitteen sekoilevan.
Aamulla käynnistin television ja kappas, ruudussa luki jotain tyyliin ”kiintolevy täytyy alustaa, alustetaanko”. Vaihtoehtoina oli kyllä ja ei, mutta kumpaakaan ei voinut valita, sillä kaukosäädin ei tehnyt mitään. Irrotin sähköjohdon ja laitoin takaisin kiinni. Ei auttanut, laite käynnistyi, mutta laitteen etupaneeli pysyi edelleen pimeänä. Irrotin sähköjohdon uudelleen ja jätin romun tuulettumaan.
Loppu huonosti, kaikki huonosti
Kyllähän minä tiedän, että minun Beyonwizini ovat testiyksilöitä, joiden ei kuulukaan toimia täydellisesti. Tiedän myös, että mikään laite ei toimi täydellisesti ja kaikissa laitteissa on jonkinlaisia vikoja. Joidenkin vikojen kanssa oppii elämään, mutta ei kaikkien.
Koskahan television katselu olisi jälleen helppoa ja kaikki toimisi toivotulla tavalla? Mikä laite toimii ja mikä ei? Mistä sen voi tietää?
Onneksi olohuoneen vanha Topfield toimii riittävän hyvin, jotta voimme katsella sillä suurimman osan televisiosta tulevista ohjelmista. Tosin Topfieldkin on laatikosta otettuna myös suoraan sanottuna ihan surkea. Onneksi olen saanut laitteesta aika hyvän monen vuoden säätämisellä, kiitos harrastelijoiden tekemien ohjelmien ja ohjelmistokorjausten.
Mainittakoon lopuksi, ettemme ole katsoneet mitään ohjelmia suorana moneen vuoteen, eikä meillä ole aikomustakaan palata vanhanaikaiseen suorien ohjelmien katseluun. Kaikki katsomamme ohjelmat tallennetaan ja katsotaan sopivana ajankohtana laitteiden kiintolevyiltä.