JääkiekkoTänään alkaneiden jääkiekon MM-kisojen Suomen ottelut ja pronssi- sekä loppuottelu esitetään ilmaiseksi MTV3- ja AVA-kanavilla. Yhdeksän ottelua, mukaanlukien pronssiottelu ja finaali, esitetään naisille suunnatulla AVA-kanavalla ja kolme ottelua MTV3-kanavalla.

Ilmaisten otteluiden lisäksi antenni-, kaapeli- ja satelliitti-asiakkaat voivat katsoa kaikki loputkin ottelut maksua vastaan Canal+ -kanavilta. IPTV-puolella vain Elisa Viihteen asiakkaat voivat tilata kaikki pelit lähettävät Canal+ -kanavat. Ylen mukaan moni maksukortin hankkinut on joutunut pettymään huomattuaan, että Elisalla on yksinoikeus CANAL+ MM-kiekko 24/7 -kanavan välittämiseen laajakaistayhteyden kautta.

Ylen mukaan esimerkiksi ylivieskalaisen puhelinyhtiö PPO:n noin 4 000:sta laajakaista-tv-asiakkaasta noin kaksisataa hankkinut maksukortin, mutta he eivät silti näe MM-kiekkoon erikoistuneen CANAL+ MM-kiekko 24/7 -kanavan lähetyksiä. PPO:n myntijohtajan mukaan Elisan yksinoikeus tuli heillekin yllätyksenä.

Elisan lisäksi kaikki jääkiekon MM-kisojen pelit voi katsoa tietokoneella Katsomo-nettitelevision kautta, maksullisena tietenkin.

Monet jääkiekon ystävät ovat tottuneet menneinä vuosina ilmaisiin MM-peleihin, eivätkä he aio maksaa tänäkään vuonna otteluiden katsomiesta.

Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n pääsponsorina toimiva Skoda näyttää kisojen ottelut internetissä omalla Youtube-kanavallaan. Ikävä kyllä Canal+:n liiketoimintajohtaja Jarmo Härkönen on kertonut Youtube-pelien katsomisen olevan estetty suomalaisilta katsojilta. MM-kisojen avausottelu näkyi kuitenkin ilman ongelmia tänään puoli kahden aikaan Youtuben kautta, joten mahdollisesti myös muut ottelutkin tulevat näkymään palvelun kautta.

Luultavasti esimerkiksi jotkut Katsomon kautta kisoja seuraavat harkitsevat ottelun edelleen lähettämistä myös muille katsojille netin kautta. Lähetysten edelleenlähetystä kannattaa kuitenkin harkita pari kertaa, sillä MTV Media ja TTVK (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus) seuraavat nettiyrittäjiä, jotka voivat lähettää pelejä striimaamalla.

MTV Median internet- ja kuluttajaliiketoimintajohtaja Jorma Härkösen mukaan muiden kuin Katsomon ottelulähetykset ovat laittomia, jos ne käyttävät Canal+:n kuvaa. Kansainvälisen kuvan välittäminen netissä ei rikkoisi Canal+:n oikeuksia, mutta voisi rikkoa joitain muita sopimuksia. Härkösen mukaan kansainvälisen lähetyksen katsomiskokemus olisi kuitenkin karmea, muttei perustele kantaansa sen enempää.

Tiedätkö sinä mitä kautta MM-kisojen otteluita voi katsella ilmaiseksi?