TTVKOululainen Sea FM -radiokanava uskoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) murtautuneen laittomasti yrityksen tietokoneille. Sea FM:n mukaan TTVK tutki yrityksen verkkoa laittomasti lokakuussa 2011 ja väitti yrityksen jakaneen tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia laittomasti Direct Connect -verkossa. TTVK olisi halunnut sopia jutun 2000 euron korvausta vastaan, mutta Sea FM kieltäytyi maksamasta.

Nyt TTVK vaatii Sea FM:ltä jo 15 000 euron korvauksia tekijänoikeusjärjestöille ja asia on menossa käräjäoikeuden käsittelyyn tämän vuoden aikana. Sea FM:n mukaan Direct Connect -verkosta on hankittu DC++ -ohjelmalla tuotantoelementtejä vain parin tunnin ajan, eikä sillä ole ladattu laitonta musiikkia tai jaettu mitään tiedostoja internetiin.

Sea FM:n Kimmo Salonpää kertoo MikroPC:lle, että radiokanavien saamissa musiikeissa on mukana vesileima, jolla saadaan selville mille radioasemille kappalleet on annettu. Vesileiman vuoksi radiokanavan ei olisi mitään järkeä jakaa saamaansa musiikkia laittomasti eteenpäin, sillä se jäisi siitä välittömästi kiinni.

Salonpään mukaan radiokanavan tietokoneiden portit ovat olleet suljettuna ulkopuoliselta liikenteeltä ja niistä on avoinna vain radion ip-koodekin ja nettiradion vaatimat portit. Radiokanavan mukaan sen tietokoneilla oleviin tiedostoihin ei siten voi päästä käsiksi DC++ -ohjelmalla ja musiikkivarastoon on voitu päästä käsiksi vain murtautumalla tietokoneille.

Salonpäälle on epäselvää miten TTVK on selvittänyt Sea FM:n tietokoneelta tapahtuneen tiedostojen jaon. ”TTVK on jollakin tavalla onnistunut lataamaan koetiedoston tai -tiedostoja koneeltamme DC++:n kautta. Mielestämme sen ei pitäisi olla mahdollista. TTVK on laatinut hyvin tarkan listauksen tietokoneiltamme löytyvistä tiedostoista, mukaan lukien tietenkin kaikki tuotantokansiot ja mahdollisesti arkaluontoiset yritysdokumentit. Meille on täysin epäselvää, miten verkkoamme on tutkittu ja millä laitteilla”, sanoo Salonpää.

Salonpään mukaan yksi mahdollisuus radiokanavan sisällön vuotamiseen olisi haittaohjelma, joka olisi mahdollistanut tiedostojen jaon ulkopuolisille. Hänen mukaansa radiokanavan koneet hakkeroitiinkin viime vuonna ja joidenkin musiikkitiedostojen päälle oli nauhoitettu puheviestejä. Poliisi ei tällöin löytänyt syytä, miten koneille oli hakkeroitu, mutta koneista löytyi kuitenkin viitteitä haittaohjelmista.