Maxivision kertoi lokakuussa 2014 tuovansa palveluun monia uudistuksia ja parannuksia joulukuun alussa. Uudistuksista kertovassa viestissä kerrottiin Maxivisionin tiimin olevan iloinen ja ylpeä uudistuvasta palvelusta.

Maxivisionin uudistusten kerrottiin tekevän palvelusta entistä nopeamman, joustavamman ja monipuolisemman. Palvelun uuden tekniikan kerrottiin mukautuvan laajakaistan nopeuteen ja näin tarjoavan asiakkaille aina saatavilla olevan parhaan mahdollisen kuvanlaadun.

Maxivisionin palvelusta kerrottiin tulevan huippunopean sekä helppokäyttöisemmän ja Maxivision kertoi myös panostavansa tallennusta helpottaviin ominaisuuksiin. Tallennuksia varten palveluun oli tulossa ohjelmakansiot ja tallennussääntöjen kerrottiin muuttuvan monipuolisemmiksi. Maxivision-tiliin kerrottiin tulevan myös mahdollisuus liittää monta päätelaitetta, jolloin esimerkiksi samat maksukanavat sekä tallenteet olisivat käytettävissä monen päätelaitteen kautta.

Maxivision kertoi myös, että kaikkien kotimaisten HD-kanavien tallennus tulee onnistumaan uudistusten myötä. Maxivision lupasi tuoda palvelunsa syksyn aikana kokeiluun myös mobiililaitteille. Ilmoituksen lopussa Maxivision kertoi vielä toivovansa, että tulevat parannukset ja uudet palvelut tekevät katselukokemuksesta entistä viihdyttävämmän ja asiakkaiden toiveita vastaavan.

Avaa Maxivisionin lokakuussa 2014 lähettämä uudistuksista kertova viesti kuvakaappauksena tästä linkistä

Maxivisionin uudistukset ovat olleet nyt käytössä kuukauden ja Maxivision lähetti asiakkailleen uuden tiedotteen. Tiedotteen mukaan uudistukset ovat tuoneet käyttäjille paremman palvelun, vaikkakin joitain ongelmiakin on havaittu.

”Maxivision palvelu-uudistus on ollut toiminnassa nyt kuukauden ja kaikkien palautteiden joukosta on poimittavissa paljon positiivista palautetta etenkin hyvästä kuvanlaadusta ja käyttöliittymän nopeudesta.” – Maxivisionin tiedote.

Maxivisionin uusi tiedote löytyy kuvakaappauksena tästä linkistä

Vaikka uudistukset ovatkin Maxivisionin mukaan saaneet paljon positiivista palautetta, niin useiden käyttäjien mielestä palvelu on muuttunut ala-arvoiseksi. Uudistusten jälkeen käyttäjät ovat kirjoittaneet Maxivisionin Facebook-sivulle noin 330 uutta julkaisua, joista useilla on monia lisäkommentteja. Suurin osa Maxivisionin Facebook-sivulle kirjoitetuista kommenteista on luonteeltaan negatiivisia, joten allekirjoittanut ei allaolevilla kommenteillaan ole ainoa Maxivisionin uudistuksiin pettynyt asiakas.

Alla on lueteltuna joitain asioita, joita Maxivision lupasi parantaa uudistusten avulla, mutta jotka muuttuivat entistä huonommiksi. Käytännössä uudistuksen myötä Maxivisionin palvelu on huonontunut paljon.

Päivitys 22.3.2015: Maxivisionin uusin päivitys on korjannut joitain ongelmia.

Päivitys 15.4.2015: Maxivisionin uusin päivitys on korjannut jälleen joitain ongelmia.

Aina paras mahdollinen kuvanlaatu

Maxivisionin uuden tekniikan kerrottiin mukautuvan laajakaistan nopeuteen ja tarjoavan näin asiakkaille aina saatavilla olevan parhaan mahdollisen kuvanlaadun.

Käsittääkseni Maxivision tekee edelleen lähetyksistä ja tallenteista vain kaksi eri versiota. Toinen versio toimii enintään kaksimegaisilla nettiyhteyksillä ja parempi versio vaatii noin 6 megaisen nettiyhteyden. Vertailun vuoksi Netflix kertoi pari vuotta sitten tekevänsä jokaisesta videostaan 120 eri versiota.

Maxivision osaa periaatteessa tunnistaa nettiyhteyden nopeuden ja tarjota sen mukaan katsottavaksi huonomman tai paremman version. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole toiminut joulukuun aikana kovinkaan hyvin, jos käyttäjän nettiyhteyden nopeus on ollut hyvän laadun rajamailla tai käyttäjän nettiyhteyden nopeus ei ole pysynyt koko aikaa samantasoisena (esimerkiksi 4G-yhteys). Tällöin kuva on vaihdellut koko ajan heikon ja paremman laadun välillä tehden television katselusta epämiellyttävää.

Maxivision ratkaisi ongelman lisäämällä palvelun asetuksiin mahdollisuuden ottaa käyttöön vain heikomman tai paremman laadun. Tällöin palvelu tarjoaa koko ajan vain toista laatua, eikä ikävää kuvanlaadun vaihtelua enää esiinny. Näin ollen alkuperäinen lupaus paremmasta kuvanlaadusta laajakaistan nopeuteen mukautuvalla tekniikalla ei loppujen lopuksi toiminutkaan.

Helppokäyttöisempi

Maxivisionin uuden palvelun kerrottiin olevan helppokäyttöisempi. Lopputulos on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppokäyttöinen. Aiemmin esimerkiksi tallennelistauksen sai auki yhdellä napinpainalluksella, mutta nyt napinpainalluksia vaaditaankin viisi. Samoin kanavanvaihto nuolinapeilla vaatii kaksi painallusta, sillä ensimmäinen nuolinapin painallus tuo vain kanavanimen näkyviin ja kanava vaihdetaan painamalla tämän jälkeen ok nappia.

Aiemmin tallennetut ohjelmat löytyivät listauksesta, jossa oli kerralla näkyvissä noin kymmenen tallennetta ja alaspäin selaamalla sai näkyviin seuraavat kymmenen tallennetta. Tulevat ajastukset löytyivät toisesta listauksesta. Uudistetussa tallennelistauksessa on esillä kerrallaan vain yksi ohjelma ja seuraavan ohjelman nimen ja tiedot saa esille painamalla kaukosäätimen alaspäin nappia.  Tämän vuoksi katsottavissa olevien tallenteiden selaaminen ja ohjelman valinta on paljon aiempaa vaikeampaa. Ensiksi täytyy selata listaa alaspäin, jotta näkee mitkä ohjelmat onkaan tallennettu ja sen jälkeen palataan takaisin ylöspäin, jotta voidaan valita haluttu tallenne. Kaiken kruunaa se, että tallennelistauksen alussa on kaikki tulevat ajastukset, jotka täytyy ensiksi ohittaa kaukosäätimen alaspäin napilla. Esimerkiksi meidän perheessä lähes kaikki ohjelmat ajastetaan automaattisesti Maxivisionin tallennussääntöjen avulla, minkä vuoksi tallennelistauksen alussa on aina noin 15 ajastusta. Tämän vuoksi ensimmäisen tallenteen löytäminen vaatiikin jo noin kaksikymmentä napinpainallusta.

Tallennelistauksesta löytyy kenties vieläkin isompi ongelma, sillä uudet tallenteet eivät ilmesty listalle läheskään aina. Tällöin ongelma ratkeaa vain irrottamalla Maxivisionin laitteesta sähköjohdon hetkeksi. Tämän jälkeen laite käynnistyy pari minuuttia ja vasta sen jälkeen tallenteet löytyvät listalta. Esimerkiksi allekirjoittanut joutuu käynnistämään Maxivisionin sähköjohdosta melkein joka ilta. Tähän ongelmaan on tulossa korjaus, jonka arvioideaan olevan valmis tammikuun aikana.

Maxivisionin palvelusta löytyy myös C More Play -videokirjasto, jota kautta C More Film -kanavapaketin tilaajat voivat valita katsottavaksi elokuvia ja sarjojen jaksoja. Myös videokirjaston käyttö on tehty vaikeaksi, sillä myös tällöin listalla näkyy kerralla vain yksi elokuva tai sarjan jakso. Esimerkiksi pari viikkoa sitten videokirjastosta löytyi 1434 sarjan jaksoa, joten halutun sarjan ja sen jakson löytäminen nuolinapeilla ottaa aikansa. Videokirjaston videoita voi selata myös niin, että ensiksi valitaan sarjan tai elokuvan alkukirjain ja sen jälkeen selataan videoita siitä eteen- tai taaksepäin. Tämä nopeuttaa halutun ohjelman löytämistä, muttei silti tee siitä mitenkään helppokäyttöistä.

Maxivision on kertonut käyttöliittymän tekijälle, joka on erillinen yritys, että tallennelistausta täytyy parantaa. Mahdollisista parannuksista ei ole kuitenkaan vielä tietoa.

Aiemmin tallenteita pystyi kelaamaan normaalisti kelausnapeilla ja ohjelmissa pystyi myös hyppimään hyppynapeilla. Esimerkiksi ylöspäin nuolella pystyi hyppäämään kaksi minuuttia eteenpäin ja oikealla nuolinapilla puoli minuuttia eteenpäin. Hypyn jälkeen ohjelman toisto jatkui automaattisesti. Uudistusten jälkeen normaali kelaus ei ole enää mahdollista ja hyppynapitkin ovat muuttuneet vaikeammiksi. Uudistusten jälkeen oikealla nuolipainikkeella hypätään minuutti eteenpäin ja toinen painallus hyppää toisen minuutin ja niin edelleen. Hypyn jälkeen ohjelman kuva ei kuitenkaan näy, sillä kuva tulee näkyviin vasta ok-napin painalluksen jälkeen.

Uudella hyppytavalla ensiksi arvioidaan montako hyppyä tarvitaan ja hypitään ne, sitten painetaan ok ja nähdään ollaanko edelleen mainoksissa vai ollaanko jo ohjelmassa. Tämän jälkeen hypitään uudelleen. Hyppyjen pituuksia voi ja kannattaa muuttaa kun lähestytään mainoskatkon loppua. Hyppyjen pituuksien muuttaminen onnistuu siten, että painetaan ylös- tai alaspäin nappia. Alaspäin napilla hypyn pituus muuttuu esimerkiksi 30 ja 10 sekuntiin. Halutun hyppypituuden löytymisen jälkeen hypitään taas oikealle tai vasemmalle nuolinapeilla ja katsotaan välillä ok napilla kuvaa, jotta tiedetään mihin suuntaan seuraavaksi kannattaa hypätä.

Vanhoilla hyppynapeilla mainoskatkon ohitus sujui yleensä noin viidellä napinpainalluksella, kun taas uudella tavalla mainoskatkon ohitus vaatii helposti yli kymmenen napinpainallusta, eikä viisitoista tai kaksikymmentäkään painallusta ole mitenkään mahdottomuus.

Aiemmin tallentumassa olevan ohjelman katselun pystyi aloittamaan alusta tallennuksen ollessa vielä kesken. Maxivisionin uudistusten myötä tämä ominaisuus katosi ja nyt tallennuksen katselun voi aloittaa vasta tallennuksen päätyttyä. Alunperin ominaisuuden luvattiin tulevan takaisin käyttöön joulukuun puolivälissä, mutta uusimman arvion mukaan se saadaan palautettua vasta tammi-helmikuun vaihteessa.

Uudistuksen myötä tallennuksia kerrottiin voitavan siirtää omiin kansioihinsa. Käytännössä erillisiä kansioita ei kuitenkaan tullut, mutta tallennuksille voidaan määritellä omia tageja. Tallenteita voidaan esimerkiksi merkitä ”isä” tai ”isä ja äiti” -tageilla. Yhdelle tallenteelle voidaan määritellä useita tageja, mutta tagien pituus voi olla vain noin 10 merkkiä. Tagien avulla tallenteiden hallinta on hieman helpompaa.

Maxivisionin palvelu on heikentynyt paljon uudistusten myötä, mutta löytyy uudistuksista yksi valopilkkukin. Uudistusten myötä Maxivisioniin on tullut mahdollisuus jatkaa tallenteen toistoa siitä kohdasta, johon toisto aiemmin jäi.

Muita uusia ongelmia

Aiemmin Maxivisionilla pystyi tallentamaan MTV3 HD ja Nelonen HD -teräväpiirtokanavia. Maxivision kertoi lokakuussa, että uudistusten myötä kaikkien kotimaisten HD-kanavien tallennus tulee mahdolliseksi. Todellisuus oli kuitenkin jotain ihan muuta, sillä edelleenkään Ylen HD -kanavien tallennus ei ole mahdollista ja myöskin Nelonen HD -kanavan tallennusmahdollisuus poistui.
Päivitys 11.1.2015: Maxivisionilla ei voi tallentaa mitään teräväpiirtokanavaa.

Uudistusten myötä myös DVB-tekstityksiin on ilmaantunut vikoja. Ainakin Yle ja MTV3 käyttävät DVB-tekstitystä ja tunnin ohjelman aikana yleensä 2-4 tekstitystä jää näyttämättä tai niistä näkyy vain osa. Aiemmin vastaavia ongelmia ei ollut ollenkaan.

Monilla käyttäjillä on ollut ongelmia myös äänien ja kanavien näkymisen kanssa. Esimerkiksi tänään 1.1.2015 Maxivisionin Facebook-sivulle on tullut kommentteja näkymättömistä kanavista sekä pätkivistä tai rätisevistä äänistä.

Maxivision kertoi alunperin, että se tuo palvelunsa kokeiltavaksi mobiililaitteille syksyn aikana. Mobiililaitetukea ei ole kuitenkaan näkynyt, mutta ilmeisesti se on kuitenkin edelleen tulossa joskus tulevaisuudessa.

Maxivision kertoi lokakuussa myös mahdollistavansa monen päätelaitteen käytön yhden tilin kautta. Tämä ominaisuus mahdollistaisi esimerkiksi Maxivision-tilillä tehtyjen tallennusten katsomisen eri huoneissa olevien päätelaitteiden kautta. Tätäkään ominaisuutta ei ole näkynyt.

Maxivisionin uudistukset tekivät palvelusta todella paljon huonomman. Aika tulee näyttämään saako Maxivision palvelusta vielä käyttökelpoisen ennen kuin asiakkaat siirtyvät kilpailevien palveluiden käyttäjiksi.

Maxivisionin vika- ja toivelista löytyy täältä.