Mikä on XSplit Broadcaster?

XSplit Broadcaster on monipuolinen ainoastaan Windowsille saatavilla oleva livestriimausohjelmisto, joka toimii lähes kaikkien suosittujen streampalveluntarjoajien kanssa. Lisäksi se tukee yksityisiä RTMP-linkkejä. XSplit Broadcasterin perusversio on ilmainen ja sen voi ladata ohjelman kotisivuilta. Tarjolla on myös videopeleihin paremmin integroitu, yksinkertaisempi Gamecaster-versio. Ilmaisversioissa on hieman äänen- ja kuvanlaadullisia rajoituksia, joista pääsee eroon hankkimalla maksullisen lisenssin. Keskitymme tässä ohjeessa ilmaisen Broadcaster-version käyttöönottoon tavallisen kuluttajan näkökulmasta.

XSplitin minimivaatimukset tietokoneelle:

– 2.3 GHz moniydinprosessori
– 2 GB RAM-muistia
– 256 MB PCIE näytönohjain
– Äänikortissa 44.1 KHz-taajuustuki
– DirectX 9*
– Net Framework 2 SP2*
– Windows 7/8/10+

*= XSplitin pitäisi ilmoittaa käynnistyksen yhteydessä mikäli vaatimukset eivät toteudu. Voit ladata tähdellä merkityt kohdat netistä, jos ne puuttuvat.

Käytön aloittaminen

Aloita luomalla käyttäjätunnus valitsemasi striimauspalvelun (YouTube, Livestream, Facebook, Twitch jne.) ja XSplitin sivuille. Voit luoda XSplit-tunnuksen myös ohjelman käynnistysikkunassa. Lataa ja asenna XSplit Broadcaster. Ilmaisversion käyttäjille näytetään aina ohjelman käynnistyessä kokoversion mainos. Mainoksesta pääsee jatkamaan muutaman sekunnin odotuksen jälkeen.

XSplitin käyttöliittymä koostuu yhdestä isosta ikkunasta, jonka keskellä on esikatseluruutu. Yläpalkin kautta voi tallentaa ja muuttaa lähetyksen asetuksia, laittaa livestriimin päälle, ladata lisäosia ja lukea XSplitin tiedoitteita. Alhaalla vasemmalla voi lisätä streamiin lisää kuvanlähteitä ja oikean puolen Scene-nappeihin voi tallentaa valmiita kamera-asetuksia. Omaa chat-ikkunaa XSplitissä ei ole, vaan striimaajan täytyy avata nettiselaimella oman kanavan keskusteluikkuna.

XSplitistä ei ole toistaiseksi suomenkielistä versiota. Kielivaihtoehtoja voi tarkastella Tools – Change language -kohdasta.

Striimauspalvelun profiilin lisääminen

Valitse yläpalkista Outputs ja Set up a new output. Valitse luettelosta mieleisesti palvelu tai käytä RTMP-linkkiä. Get more outputs -vaihtoehdosta pääset selaamaan XSplitin lisäosia, joiden avulla ohjelman palvelutukea voi parantaa. Suurin osa liitännäisistä on ilmaisia. Tämän jälkeen sinulta kysytään palvelun käyttäjätunnusta ja salasanaa, tai striimausavainta (stream key). Striimausavain on kanavasi yksityinen numerokoodi, jonka löydät usein palvelun profiilisivuiltasi. Salasanan tavoin avaintakaan ei saa luovuttaa ulkopuolisille.

Jotkin striimauspalvelut tarjoavat erilaisia yhteysservereitä. Pyri valitsemaan mahdollisimman lähellä Suomea maantieteellisesti sijaitseva palvelin esimerkiksi Ruotsista tai Keski-Euroopasta, sillä se vähentää livelähetyksen viivettä. Jos vaihtoehtoja on vain muutama, valitse automaattisesti suositeltu palvelin. Voit testata yhteyttä palvelimeen Test bandwith -napilla.

Laatuasetukset

Käyttäjätietojen ja palvelimen jälkeen ikkunassa lukee Video Encoding. Codeciksi suositellaan x264-muotoa ja Mode-kohtaan kannattaa laittaa CBR (Constant bitrate). Tämän palkin alla näkyy pieni hammasratas, jonka kautta voidaan määritellä muun muassa lähetyksen ulostulon resoluutio ja FPS, eli kuinka monta kuvaa piirretään ruudulle sekunnissa. XSplitin ilmaisversio ei tosin tue yli 30 FPS:n arvoja. Näille kahdelle löytyy myös erilliset pika-asetukset XSplitin päänavigoinnin oikeassa kulmassa.

Keyframe Intervalin suositeltu arvo on 2 ja Encoder Presetin tulisi olla vähintään veryfast. Mikäli tietokoneessasi riittää prosessointitehoja, voit muuttaa arvoa nopeammaksi, muuten voit kokeilla hitaampia.

Bitratella tarkoitetaan tiedonsiirrossa virtaavien bittien määrää. Bitrate on yksi tärkeimmistä asetuksista, sillä se määrittelee pitkälti lähetyksen kuvanlaadun. Arvo on sidonnainen Internet-yhteytesi lähetysnopeuteen (upload speed). Hitaalla yhteydellä, eli pienellä arvolla ei ole mahdollista lähettää sulavaa HD-kuvaa, mutta suuri arvo vaatii myös katsojan latausnopeudelta enemmän. Bitratelle ei ole suoranaista oikeaa arvoa ja jotkin palveluntarjoajat voivat rajoittaa sitä, mutta numeron voi määritellä sallitun kaistanopeuden ja toivotun resoluution perusteella (katso taulukko). Videokuvalle, jossa on paljon liikettä vaaditaan korkeampaa kaistaa kuin pelkälle staattiselle ruudulle.

Audio Encoding -asetuksia, eli äänenlaatua ei ole mahdollista muokata ilmaisversiossa. Maksimibitrate on siis 96 kbps, eikä stereoääntä tueta. Balanssia ja äänenvoimakkuutta voi säädellä esikatseluikkunan alla. Alhaalta voit rastittaa halutessasi lähetyksen automaattisen tallentamisen kovalevylle, ja lisätä striimin alkuun keinotekoista viivettä, mikäli katsojat eivät saa nähdä tapahtumia reaaliajassa. Muutaman minuutin viivettä käyttävät esimerkiksi striimattavat pokeriturnaukset, sillä muuten jotkut saattaisivat huijata ja saada muiden pelaajien kortit tietoon.

Setup wizard on hyödyllinen toiminto, sillä sen avulla XSplit luo sinun laitteistollesi ja yhteydellesi sopivat asetukset automaattisesti. Arviot ovat usein varsin varovaisia, joten voit halutessasi nostaa numeroarvoja hieman.

Lähetyksen käynnistäminen

Livelähetys käynnistetään klikkaamalla Outputs-valikkoon lisätyn profiilin nimeä. Profiilin asetuksia voi muokata hammasratasta painamalla. Local recording -vaihtoehto käynnistää videokuvan nauhoittamisen.

Kuvalähteiden lisääminen

XSplitillä on kaksi vaihtoehtoista valikkoa kuvalähteiden lisäämiseen, yläpalkin Sources ja alapalkin Add-painike. Molemmista napeista aukeaa täysin samat vaihtoehdot. XSplitin hyvä puoli on se, että se tarjoaa mahdollisuuden asettaa monta eri lähdettä, jotka voivat olla kameroita, työpöytäkuvaa, kuvia, tekstejä tai muita striimejä. Muiden striimien lisäämiseen tarvitaan tosin streampalvelun RTMP-linkki. Lisäksi Get more sources -kohdasta pääsee XSplitin kauppaan, josta voi latailla muutamia kuvalähdevaihtoehtoja lisää. Lähteen voi piilottaa näkyvistä ottamalla valkoisesta alapalkista kuvalähteen kohdalla olevan laatikon merkin pois. Kokonaan kuvalähteen voi poistaa klikkaamalla sitä hiirellä ja painamalla sen jälkeen alapalkin Removea. Alapalkin Settings-kohdasta pääsee muokkaamaan kuvaruudun väriä, kokoa, asentoa ja paikkaa. Lähdettä voi myös liikutella keskusikkunassa.

Skenejen lisääminen

Kuvalähteitä voidaan lajitella erillisiin ikkunoihin, eli skeneihin. Näkymiä voidaan luoda oikean alakulman Scene-ruudukossa. Yksi skene voi esimerkiksi näyttää pelkästään staattista kuvaa, toinen pelikuvaa ja kolmas web-kameran kuvaa. Skenejen välillä voi siirtyä saumattomasti klikkauksilla tai pikanäppäimillä. Siirtymän animaatiotakin on mahdollisuus muuttaa samassa valikossa.

Yleiset asetukset

General settings -valikko avautuu joko Scene-valikon vasemman yläkulman hammasrattaasta, tai yläpalkista kohdasta Tools – Settings. Yleisissä asetuksissa on viisi välilehteä, joissa voidaan määritellä erilaisia pika-asetuksia. General-välilehdellä voidaan ottaa käyttöön Windows 7:llä hieman lisätehoja kytkemällä pois Aero-teema. 10:llä Aeroa ei ole lainkaan käytössä. Rastitettavana ovat myös esimerkiksi linkin kopioiminen muistiin striimin käynnistyessä ja skenejen siirtymäanimaation optimointi.

Audio-kohdassa voidaan vaihtaa äänilähteitä, äänen viivettä ja muokata mykistyksen tunnistusta. Ei kuitenkaan kannata unohtaa Windowsin omia ääniasetuksia, sillä niitäkin voi joutua käsittelemään ongelmatilanteissa.

Hotkeys-sivulla voidaan asettaa pikanäppäimiä esimerkiksi skenejen vaihtamiseen, lähetyksen käynnistämiseen ja äänien hiljentämiseen. Monet striimaajat käyttävät pikanäppäiminä esimerkiksi näppäimistön numeroita, sillä niillä on muuten harvoin käyttöä striimatessa.

Accounts-välilehdellä on mahdollista yhdistää XSplit muihin tileihin. Facebook- ja Twitter-integraation avulla lähetyksen käynnistymisestä voidaan lähettää automaattinen viesti. Lisäksi XSplit tukee videoiden lähettämistä suoraan YouTubeen.

Advanced-kohdassa on muutamia kehittyneempiä asetuksia, kuten laitteistokiihtyvyyden käyttö videokuvaa toistettaessa, kuvan prosessointi näytönohjaimen voimin ja kehittäjätilan aktivointi.

Yleisimmät ongelmatilanteet

Yleisin ongelmatilanne on frame dropping, jolloin XSplit ei pysty lähettämään verkkoon dataa niin suurella nopeudella kuin lähetyksen laatu edellyttää. Katsojille tämä ilmenee kuvan ja äänen pysähtelyinä. Livetilassa XSplitin yläosassa näkyy myös frames dropped -laskuri, joka pysyy siis normaalitilanteessa nollassa. Korjaustoimenpiteenä kannattaa sulkea paljon kaistaa vievät ohjelmat, pienentää striimin laatua sekä tarkastaa oman Internet-yhteyden toimivuus.

Yleisesti ottaen striimi tökkii ja pikselöityy, mikäli bitrate on liian suuri lähetysnopeuteen verrattuna. Liian pienellä lähetysnopeudella (esim. alle 2 Mbit/s) ei yksinkertaisesti voi striimata paljon liikettä sisältävää HD-laatuista kuvaa. Yhteyden nopeuteen voivat vaikuttaa myös illan ruuhka-ajat verkossa. 4G-yhteydelläkin voi striimata, kunhan siinä on tarpeeksi suuri lähetysnopeus ja korkea datakatto.

Toinen ongelmatilanne on nk. frame skipping, jolloin XSplit ei pysty muodostamaan videokuvaa liian suuren prosessorikuorman vuoksi. Tietokoneen tehot eivät ole tällöin riittävät tai jokin raskas sovellus vie tehoja ja muistia taustalla. Mikäli käyttöjärjestelmän tehtävänhallinnassa ei näy suurta kuormaa millään prosessilla, on jokin asetuksista todennäköisesti pielessä. XSplitin muisti-, prosessori- ja näytönohjainkulutus lukee myös prosentteina ohjelman alalaidassa. Lukeman tulisi olla mahdollisimman kaukana sadasta prosentista.

Jos et esikatselun yhteydessä saa kuvaa lähteestä tai se näyttää vain mustaa, kokeile ensin sulkea kaikki muut käytössä olevat ohjelmat, tai tallenna kuvaa XSplitin ikkuna- tai ruutukaappauksella. Joskus auttaa myös XSplitin ja kaapattavan ohjelman ajaminen järjestelmänvalvojan oikeuksilla. Erityisesti vanhempien pelien kanssa voi olla paljon ongelmia, joihin voi löytyä apua XSplitin tai pelin kotisivuilta. Videokaappereiden tai web-kameroiden kohdalla lataa uusimman ajuripäivitykset, ja varmista johtojen olevan kunnolla kiinni.

Muista asentaa XSplitin uusimmat versiopäivitykset. Päivitykset on mahdollista tarkistaa valitsemalla yläpalkista. Help – Check for updates. Samassa luettelossa sijaitsevat myös linkit XSplitin käyttöohjeisiin ja apuvideoihin.