PiratismiUuden tekijänoikeusbarometrin mukaan piratismi on vähentynyt paljon 15-24 vuotiaiden keskuudessa. Vuonna 2009 jopa 61 prosenttia nuorista harrasti laitonta latailua, mutta nyt enää 33 prosenttia lataa laitonta materiaalia netistä. Verkkopiratismista on tullut neljän vuoden aikana myös paljon kielteisemmäksi. Neljä vuotta sitten 42 prosenttia nuorista hyväksyi verkkopiratismin, mutta nyt enää 23 prosenttia hyväksyy sen.

Osa piratismin laskusta selittyy laittomien streaming-palveluiden käytön kasvulla. Streaming-palveluissa esimerkiksi video toistetaan suoraan palvelun kautta, eikä sitä ladata ollenkaan omalle koneelle. Tällaisten palveluiden käyttö on Suomen lakien mukaan laillista, mutta palveluiden ylläpitäjät toimivat kuitenkin laittomasti. Osa piratismin laskusta selittyy myös laillisten palveluiden lisääntymisellä. Esimerkiksi Spotify, Netflix ja HBO Nordic vähentänevät piratismia jonkin verran.

Ylen uutisen mukaan operaattoreita ei voida määrätä estämään asiakkaidensa pääsyä ulkomailla toimiviin piraattipalveluihin. Tämä on hieman outo väite, sillä tunnetuin suomalaisten operaattoreiden estohan koskee ulkomailla toimivaa Pirate Bay -palvelua.

Digilelujen vasemmassa reunassa olevan kyselyn mukaan 42 prosenttia vastanneista kopioi elokuvia ja sarjoja laittomasti netistä ja 15 prosenttia katsoo niitä laittomien streaming-palveluiden kautta.