Tiettyjen televisio-ohjelmien tallenteita on voinut seurata vuosien ajan muun muassa Yle Areenan ja MTV:n Katsomon nettisivuilla. Vasta viime vuonna suomalaiset tv-yhtiöt ottivat suuren harppauksen ja siirsivät kanavansa verkkoon katsottavaksi täysin suorana. Yksittäisiä suoria lähetyksiä ja tilaisuuksia oli tietysti nähty aiemminkin. Lisäksi kanavia voitiin katsoa netissä esimerkiksi monenlaista huomiota saaneen TVkaista-palvelun kautta ja myös puhelinoperaattorit ovat hypänneet kelkkaan omilla ohjelmien katsomiseen tarkoitetuilla palveluillaan.

Tässä artikkelissa käsittelemme Suomen televisioverkossa näkyvien merkittävien kanavien omia nettitelevisioita. Vertailemme eri palveluiden toimivuutta ja kiinnitämme huomiota erityisesti suorien lähetysten tarjontaan.

Yle Areena

Ylellä on ehkä hieman yllättäenkin selkeästi toimivin nettitelevisio kaikista suomalaisista tv-kanavayhtiöistä. Ylen Areenassa on katsottavissa suorana kaikki Ylen kanavat (TV1, TV2, Teema ja Fem). Lisäksi tarjolla on myös tallenteita ja myös radiot toimivat. Areenan suorat tv-lähetykset alkoivat huhtikuussa 2013.

Areenan verkkosivusto käyttää videontoistossa ajoittaisista tietoturva-aukoista tutuksi tullutta Adoben Flash Playeria, jota käytetään myös esimerkiksi YouTube-videoiden pyörittämiseen. Yle ottaa huomioon hienosti myös laitteet, jotka eivät tue Flashia. Areena toimii näet lähes kaikilla mahdollisilla laitteilla PlayStation 3:sta Windows-puhelimiin erilaisilla sovelluksilla.

Areena toimii hienosti ulkomaillakin.
Areena toimii hienosti ulkomaillakin.

Ylen järjestelmä toimii mallikkaasti. Videot käynnistyvät muutamassa sekunnissa ja katsoja voi jopa kytkeä tekstitykset halutessaan pois päältä. Minkäänlaisia mainoksia ei tarvitse katsoa, sillä kyseessä on valtion verovaroin rahoitettu yhtiö. Kuvanlaatu on parhaimmillaan 720p, pikselöitymistä esiintyy lähinnä suorissa lähetyksissä ruuhka-aikoina.

Linkit suorien kanavien streameihin löytyvät heti Ylen etusivun yläosasta. Kanava- ja ohjelmaluettelo näkyvät myös videosoittimien alla. Merkittävät suorat lähetykset korostetaan yleensä vielä punaisella palkilla. Bonuksena Areenassa on muutamia pelkästään verkossa näkyviä sarjoja.

4.5 / 5

MTV Katsomo

MTV:n kanavat tulivat suoraan nettikatseluun marraskuussa 2013 laajan kanavauudistuksen yhteydessä. Katsomo-palvelusta pystyi katsomaan suorina lähetyksinä aiemminkin yksittäisiä ohjelmia, erityisesti urheilua. Urheilulähetykset ovat kuitenkin yleensä maksullisen katseluoikeuden takana. Ilmaisia, suorana katsottavia kanavia ovat MTV3, Sub ja Ava. Tallenteita tarjotaan lähinnä suomalaisista ohjelmista.

Saatavilla olevat kanavat ja ohjelmalistat ovat Katsomon sivuilla aseteltuna selkeästi Yle Areenan tapaan. MTV:n virallisella kotisivulla suorat ohjelmat ovat esillä ylävalikossa ja satunnaisesti oikeassa sivupalkissa.

Sivupalkkia voisi hyödyntää useamminkin, sillä siinä soittimet ovat näppärästi esillä. Yläpalkki jää välillä hieman huomaamattomaksi sen kadotessa sivua rullatessa alas. Hyvänä ideana Maikkarin Twitter-tili twiittaa suosituimmista ohjelmista “alkaa nyt” -viestejä.

Katsomo on yksi Silverlightia soittimenaan käyttävistä palveluista.
Katsomo on yksi Silverlightia soittimenaan käyttävistä palveluista.

MTV:n suurin ongelma on videoiden katsomiseen tarvittava Microsoftin Silverlight. Yritys perustelee Silverlightin suosimista erityisesti käyttöoikeuksilla ja turvallisuudella (DRM), sekä lataamista nopeuttavalla “smooth streamingilla”. Todellisuudessa Silverlight-soittimet ovat usein raskaampia kuin Flash Playerit, latautuvat kauemmin ja omien kokemuksieni perusteella harvoin käynnistävät videoita ensimmäisellä klikkauksella. Lisäksi videoiden alussa näkyvät mainokset voivat tökkiä pahasti.

Silverlightille on vähän tukea Windows-käyttöjärjestelmän ulkopuolella, esimerkiksi Linux-käyttäjille on saatavilla vain kolmannen osapuolen Silverlight-ohjelmia. Käyttäjät asentavat harvoin mielellään useita videontoistoon tarvittavia ohjelmia. Microsoft on suunnannut katseensa enemmän HTML5-tekniikan suuntaan ja lupaa tukea Silverlightia vuoteen 2021 asti. Yle huomioi HTML5:n Areenan ohjesivustolla, mutta odottaa vielä standardin suojausten parantumista. Isoista palveluista esimerkiksi Netflix on jo lopettanut Silverlightin käytön. MTV on ilmoittanut tutkivansa muita vaihtoehtoja.

Videoiden kuvanlaatu on Katsomossakin 720p ja pikselöitymistä esiintyy aina välillä. Katsomon omat sovellukset ovat ladattavissa App Storesta, Google Playsta ja Windows Phonen kaupasta. Sovellukset eivät ole niin pitkälle kehittyneitä kuin Ylellä, esimerkiksi Windows Phonella Katsomo näyttää lähinnä sovellusmuotoon puristetuilta verkkosivuilta.

3 / 5

Nelosen Ruutu.fi

Nelonen houkuttelee käyttäjiä HBO-tyylisellä ratkaisulla.

Nelonen Median Ruutu-palvelu käsittää tv-tallenteiden lisäksi nettiradiot. TV-kanavia ei ole mahdollista katsoa suorana, mikä on iso miinus. Ohjelmien määrässä ei olla lähelläkään Ylen tasoa, vaikka niitä ilmestyykin palveluun kasvavalla määrällä. Erilaiset kategoriat ovat Ruutu.fi:ssä varsin selkeästi esillä.

Tarjolla on kuukausimaksullinen Ruutu+-palvelu urheilu- ja viihdeohjelmille. Nelonen pyrkii Ruutu+:lla ilmeisesti enemmän Netflixin ja HBO:n reviireille ja on tuonut palvelun kautta tilaajille nähtäväksi sarjoja ennen television ensiesitystä. Toisaalta Ruutu+ on saanut paljon kritiikkiäkin katsojilta palvelun kaatuilusta suorien urheilulähetysten aikana.

Ruutu käyttää Ylen tapaan soittimena Flash Playeria, mutta ongelmia esiintyy välillä mainosten toistamisessa. Erityisen paljon mainokset pilaavat katselukokemusta mobiilisovelluksilla. Ainakin Windows- ja Android-käyttäjät ovat törmänneet kesken kohtauksen alkaneisiin mainoskatkoihin, joissa toistuu muutama sama mainos. Ongelmia ei juuri esiinny muiden kehittäjien katseluohjelmilla. (DNA MatkaTV, Nokia TV jne.)

2 / 5

TV Viiden ohjelmatarjonta on verkossa köyhää.

SBS Discovery Media

Mediatalo SBS on pienempien kanavien, kuten Friin, TV Viiden ja Kutosen takana. Kanavilla ei ole omia mobiilisovelluksia, mutta joitakin ohjelmia voi katsoa kanavien kotisivuilla. Tarjonta koostuu kuitenkin lähinnä muutamasta suomenkielisestä sarjasta. Ulkomaalaisia ohjelmia ei näytetä kopiosuojausmääräysten vuoksi.

1 / 5

Fox Play

Fox-kanavan omaa nettitelevisiota saatiin odottaa pitkään. Fox Play -palvelu käyttää Katsomon tavoin Silverlightia tallenteiden toistoon muistuttaa sekä sulavuudelta, että mainosten määrältä Maikkarin ratkaisua. Silverlightista huolimatta Fox Playsta tarjotaan omia sovelluksia iOS- ja Android-laitteille.

Ohjelmakattaus koostuu muutamasta elokuvasta, kotimaisista ohjelmista ja ulkomaalaisista hittisarjoista. Ulkoasultaan Fox Play on vertailun parhaimmistoa. Ohjelmatiedot ja jaksojen katseluajat ovat esillä erittäin selkeästi. Lapsille sopivat ohjelmat löytyvät heti yläpalkista oman Fox Kids -välilehden alta.

2.5 / 5

Päivitetty 15.7.2015, lisätty Fox Play.

Adobe Flash | Microsoft Silverlight